199. deň: Moskva odchádza z Iziumu, hovorí o preskupení, Kyjev o tom, že Rusov vyhnali

Zábery kolón s delami a transportérmi, ktoré majú posilniť ruskú armádu v Charkovskej oblasti, označila ukrajinská rozviedka za divadlo pre divákov ruských televízií.

10.09.2022 06:00 , aktualizované: 21:11
Rusko, Ukrajina, Foto:
Fotografia prevzatá z videa zverejneného tlačovou službou ruského ministerstva obrany v piatok 9. 9.2022 ukazuje ruské vojenské vozidlá smerujúce na Charkov.
debata (1436)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 199. deň
  • Ukrajinskí vojaci sa dostali do strategického mesta Kupiansk
  • Rusko ohlásilo sťahovanie vojakov od Balaklije a Iziumu

VIDEO: Na Charkov! Takto ruská armáda prezentuje posily na front.

Video

21:11 Ministri financií Európskej únie schválili spoločné stanovisko k podpore poskytnutia ďalších piatich miliárd eur na pomoc Ukrajine. Ako v tlačovej správe uviedol slovenský rezort financií, udialo sa tak počas neformálneho zasadnutia Rady ministrov financií EÚ (ECOFIN) a Euroskupiny v Prahe v dňoch 9. a 10. septembra.

Pomoc poputuje na Ukrajinu vo forme pôžičiek pomocou nástroja makrofinančnej asistencie. Ako sa ďalej uvádza v správe, tento krok podporili všetky členské štáty, vrátane Slovenska, pričom je to druhá časť sľúbeného balíka z mája vo výške deväť miliárd eur.

Ministri sa na stretnutí zaoberali i hospodárskym dopadom krízy, vrátane vývoja inflácie a rastúcich cien energií. Zhodli sa na tom, že je potrebné pomôcť predovšetkým zraniteľným skupinám, a to prostredníctvom cielených a dočasných opatrení. Ministri taktiež viedli diskusiu o očakávanej reforme hospodárskeho riadenia únie, ktorej súčasťou by mali byť spoločné rozpočtové pravidlá a harmonizácia priamych daní.

20:47 Spojené štáty podpísali zmluvy v hodnote približne 1,2 miliardy dolárov na doplnenie zásob zbraní americkej armády, ktoré sa posielajú na Ukrajinu. Na svojom oficiálnom webe o tom informovalo americké ministerstvo obrany.

Zo spomenutej čiastky pôjde približne 352 miliónov na doplnenie rakiet Javelin, 624 miliónov na rakety Stinger a 33 miliónov dolárov na systémy HIMARS. Námestník amerického ministra obrany pre akvizície a zabezpečenie Bill LaPlante povedal, že 28. septembra sa na národnej úrovni stretne so zbrojárskymi predstaviteľmi, aby prediskutovali, ako môže globálna obranná priemyselná základňa naďalej podporovať Ukrajinu teraz aj v budúcnosti.

Americký prezident Joe Biden tento týždeň schválil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 675 miliónov dolárov. Súčasťou pomoci sú húfnice, delostrelecká munícia, vozidlá Humvee, obrnené sanitky, protitankové systémy a ďalšie zbrane.

19:51 Najmenej jeden človek zahynul a dve osoby utrpeli zranenia v sobotu pri ruskom raketovom útoku na severovýchodné ukrajinské mesto Charkov. Uviedol to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov, uviedla agentúra Reuters.

Starosta Charkova Ihor Terechov povedal, že raketový útok zasiahol západnú časť tohto druhého najväčšieho ukrajinského mesta a poškodil niekoľko domov.

Ukrajinské ozbrojené sily podnikli v Charkovskej oblasti v uplynulých dňoch rozsiahlu protiofenzívu, počas ktorej sa im podarilo oslobodiť desiatky okupovaných miest a obcí, píše Reuters. Synehubov uviedol, že Rusko v reakcii na tieto udalosti zintenzívnilo ostreľovanie Charkova.

17:15 Ruské ministerstvo obrany informovalo o sťahovaní ruských vojsk od Balaklije a Iziumu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ruskí vojaci sa pri týchto mestách presúvajú a presúvajú sa smerom k Donecku na ukrajinský Donbas, uviedol podľa agentúry TASS hovorca ministerstva Igor Konašenkov.

Kyjev predtým informoval o znovudobytí Balaklije ukrajinskými silami, neoficiálne správy hovoria aj o ukrajinských úspechoch v Iziume a jeho okolí. Moskva ukrajinskú protiofenzívu v Charkovskej oblasti zatiaľ nekomentovala. Priamo ju nespomenul ani hovorca ruského rezortu obrany vo svojom vyhlásení.

„Za účelom dosiahnutia ohlásených cieľov špeciálnej vojenskej operácie oslobodzovania Donbasu bolo prijaté rozhodnutie o preskupení ruských vojsk v okolí Balaklije a Iziumu, aby mohli byť posilnené vojská v oblasti Donecka,“ oznámil podľa TASS Konašenkov. Použil pritom spojenie „špeciálna vojenská operácia“, ktorým Moskva označuje inváziu na Ukrajinu. Zopakoval tvrdenie Kremľa, že cieľom ruského vpádu na Ukrajinu je zbaviť obyvateľov ukrajinského Donbasu údajného útlaku zo strany Kyjeva.

VIDEO: Zelenskyj má darček od Krakena. Vlajku nad Balaklijou.

Video

13:40 Ukrajinské sily vstúpili do strategicky významného mesta Kupiansk, informovala podľa agentúry Unian ukrajinská Štátna bezpečnostná služba (SBU). Mesto v Charkovskej oblasti pri ruských hraniciach bolo v ruských rukách. Správy o oslobodení mesta sa predtým šírili na sociálnych sieťach, kde sa hovorí aj o stiahnutí ruských síl z Iziumu. Moskva postup ukrajinskej armády zatiaľ oficiálne nekomentovala.

Kupansk a Izium sú pokladané za dôležité dopravné križovatky, od ktorých závisí zásobovanie značnej časti ruských okupačných vojsk na východe Ukrajiny. Ukrajina prešla v uplynulých dňoch vo východnej Charkovskej oblasti do protiútoku a podľa oficiálnych vyhlásení oslobodila časť svojho územia. Ruskom dosadená správa v piatok vyhlásila pre mestá evakuáciu civilistov.

Ukrajinské sily na svoje sociálne siete umiestnili fotografie z Kupiansku. Snímky doplnili vyhlásením, že mesto „bolo a navždy bude ukrajinské“.

O stiahnutí ruských síl z Iziumu informujú na telegrame proruské kanály s odvolaním sa na svoje zdroje v meste, napísal ruskojazyčný server BBC. Niektoré kanály uvádzajú, že Izium obkľúčili ukrajinské jednotky, podľa ďalších sú ukrajinskí vojaci už v centre mesta. Podľa ruských blogerov sa museli ruskí vojaci z mesta stiahnuť, pretože ich kvôli postupu ukrajinskej armády nemožné mesto ďalej brániť.

13:04 Rusko ukradlo z ukrajinskej Luhanskej oblasti viac ako milión ton obilia. Vyhlásil to gubernátor tohto regiónu Serhij Hajdaj. Akcionári nedostali zaplatené a v Luhanskej oblasti zaberajú ich pozemky. Okupanti ukradli viac ako milión ton obilia, napísal Hajdaj na sieti Telegram.

V auguste Hajdaj uvádzal, že Rusko vyviezlo z Luhanskej oblasti do Ruska 200 000 ton obilnín. Poľnohospodári hospodáriaci na Rusmi zabratom území podľa jeho vtedajšieho vyjadrenia uvádzali, že situácia v poľnohospodárstve sa blíži ku katastrofe. Obvinil Rusov, že z niektorých regiónov odviezli nové vybavenie a že pestovatelia nemajú čím obrábať a zbierať.

Zástupkyňa riaditeľa poľnohospodárskeho úradu v Luhanskej oblasti Ljubov Bezkorovajnová v auguste povedala, že sa tento rok očakáva „najväčšia úroda za mnoho rokov“ a že by mala úroda prevýšiť tú rekordnú vlaňajšiu.

OSN a Turecko v júli sprostredkovali dohodu o exporte miliónov ton poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov. Námestník ruského ministra zahraničia Andrej Rudenko v piatok vyhlásil, že sa dohoda nevykonáva správne. Prezident Vladimir Putin dohodu označil tento týždeň za podvod na chudobných krajinách, pretože väčšina obilia podľa neho mieri do Európskej únie.

9:53 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v sobotu nečakane prišla do Kyjeva, druhýkrát od ruskej invázie na Ukrajinu. Návštevou chce ukázať, že sa napadnutá krajina môže na Berlín spoľahnúť a že Nemecko bude Ukrajinu podporovať tak dlho, kým to bude potrebné, napísala agentúra DPA.

„Do Kyjeva som prišla, aby som ukázala, že sa na nás môžu aj naďalej spoľahnúť,“ povedala Baerbocková po príchode do ukrajinskej metropoly. Nemecká podpora podľa nej znamená dodávku zbraní a humanitárnu a finančnú pomoc. Berlín doteraz Ukrajine prisľúbil zbrane za 734 miliónov eur vrátane samohybných húfníc PzH 2000.

„Je mi jasné, že (ruský prezident Vladimir) Putin stavil na to, že nás podpora trpiacej Ukrajiny začne unavovať,“ uviedla Baerbocková. „Celá Európa ale vie, že Ukrajina chráni náš mier,“ dodala šéfka nemeckej diplomacie.

Baerbocková do Kyjeva prišla špeciálnym vlakom s malou delegáciou z Poľska. Vzdušný priestor nad Ukrajinou je uzavretý od vpádu ruských vojsk tento rok vo februári. Ministerka zahraničia má v pláne rokovať so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom, zvyšok programu je z bezpečnostných dôvodov zatiaľ neverejný.

8:56 Ukrajinské sily v Charkovskej oblasti dobyli späť približne 2 500 kilometrov štvorcových, odhaduje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Protiútok na východe krajiny ruskej jednotky podľa všetkého prekvapil, uviedla britská vojenská rozviedka.

Ukrajinskí vojaci pravdepodobne v Charkovskej oblasti bojujú s menšími neorganizovanými skupinami ruských vojakov, ktorí nečakali rýchly postup Ukrajiny na Kupansk a Izium. ISW tak usudzuje z prílevu snímok ruských vojnových zajatcov za posledných 48 hodín.

Kyjev v piatok pokračoval v postupe na Kupiansk a Izium a snaží sa izolovať tamojšie ruské sily. Ich pozíciu môže zničiť, ak sa ukrajinským vojakom podarí narušiť ruské pozemné trasy, po ktorých prichádza posily, vybavenie a zásoby, vedúce severne a južne od mesta. Kremeľ na frontovej línii medzi Charkovom a Iziumom urýchlene vysiela zdroje v snahe postup zastaviť, píše ISW. Ruské ministerstvo obrany a ruské štátne médiá zverejnili zábery vojenských konvojov smerujúcich smerom na Charkov, úspechy Ukrajincov v oblasti ale Moskva oficiálne nepriznáva.

Celkovo na východe Ukrajiny jej jednotky získali späť odhadom 2 500 kilometrov štvorcových územia, uvádza americkí analytici. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer oznámil oslobodenie viac ako 1000 kilometrov štvorcových ukrajinského územia.

Vedúcim skupinám ukrajinskej armády sa podarilo postúpiť až 50 kilometrov za frontovú líniu na územie, ktoré od začiatku invázie tento rok vo februári držalo Rusko, píše britská vojenská rozviedka. Postup v nie príliš obsadenom sektore podľa Londýna Rusko prekvapil a jednotky okolo Iziumu sa ocitajú v čím ďalej tým väčšej izolácii. Ukrajinské jednotky teraz postupujú na Kupiansk, ktorý je pre Rusko významným strategickým bodom. Cez mesto neďaleko ruských hraníc prúdi zásobovanie na front na Donbase.

„S pokračujúcimi ukrajinskými operáciami v Chersone je ruská obranná línia pod tlakom na juhu aj na severe,“ pripomína britská vojenská rozviedka aj protiútok Ukrajiny v južnej Chersonskej oblasti.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že vojenské sily jeho krajiny získali späť pod svoju kontrolu viac než 30 miest a obcí v Charkovskej oblasti, ktorá sa nachádza na severovýchode krajiny, uviedli tlačové agentúry DPA, AFP a Reuters.

„Ozbrojené sily Ukrajiny k dnešnému dňu oslobodili od ruských jednotiek viac ako 30 sídiel v Charkovskej oblasti. Postupne preberáme kontrolu aj nad ďalšími sídlami, pričom všade prinášame späť ukrajinskú vlajku a ochranu pre náš ľud,“ povedal Zelenskyj vo svojom každodennom video-príhovore k národu.

Kremeľ odmietol ukrajinskú ofenzívu okomentovať a odkázal novinárov na ruské ministerstvo obrany. To podľa agentúry Interfax zverejnilo zábery kolón ruských kamiónov s delami a obrnených transportérov presúvajúcich sa ako posily do Charkovskej oblasti.

Tieto zábery ukrajinská rozviedka podľa agentúry Unian označila ako zinscenované divadlo pre divákov ruských televízií. Ukrajinská ofenzíva donútila ruských vojakov utekať aj na bicykloch, ukradnutých civilistom, niektoré jednotky ako 202. motostrelecký pluk sa márne pokúšajú uniknúť z obkľúčenia, citovala rozviedku agentúra Ukrinform. Na juhu Ukrajiny kvôli zabitiu či zraneniu všetkých fakticky prestal existovať 237. gardový výsadkový pluk. A straty v ruských jednotkách majú zaceliť posily, v ktorých je väčšina „brancov“ 55 až 60 rokov, dodala rozviedka. Podobné informácie však nie je možné v situácii pokračujúcich bojov bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj podľa agentúry Unian potvrdil, že ukrajinské sily postupujú vpred ako v Charkovskej oblasti, tak na juhu krajiny.

Ukrajina Rusko vojna Charkov uarus Čítajte viac Washington Post o ukrajinskej ofenzíve: Kto môže prežiť takýto útok päť hodín?

Zelenskyj uviedol, že „prudké boje“ pokračujú v regióne Donbas na východe Ukrajiny, ako aj na juhu krajiny. Ukrajinské sily však podľa jeho slov úspešne pokračujú v aktívnych operáciách vo viacerých oblastiach. Najnovší úspech je súčasťou protiofenzívy ukrajinskej armády proti ruským okupačným jednotkám, dodal Zelenskyj.

Ukrajina v piatok sumarizovala, že za uplynulý týždeň získala späť od Ruska viac ako 1000 kilometrov štvorcových územia na juhu a východe krajiny. Ruské ministerstvo obrany medzitým oznámilo vyslanie posíl do Charkovskej oblasti.

Vyšetrovatelia OSN uviedli, že na Ukrajine zaznamenali viac ako 400 svojvoľných zadržaní a zmiznutí, za ktorými stoja najmä ruské jednotky, ale aj príslušníci ukrajinskej armády.

Šéfka monitorovacej misie OSN na Ukrajine Matilda Bognerová odsúdila prudký nárast prípadov porušovania ľudských práv, ku ktorým dochádza od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine