Takmer 80 % Kanaďanov podľa prieskumu nepociťuje k britskej monarchii náklonnosť

Čoraz viac Kanaďanov napriek hlbokým historickým väzbám na Britániu nechce, aby bol na čele ich štátu monarcha inej krajiny. V prieskume výskumnej a analytickej skupiny Leger, ktorý bol zverejnený v utorok, zhruba 77 percent Kanaďanov uviedlo, že k britskej monarchii nepociťuje náklonnosť.

14.09.2022 09:27 , aktualizované: 10:01
Canada Britain Queen Foto: ,
Kanadská vlajka a portrét zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. pred Buckinghamským palácom v Londýne
debata (9)

Prieskum inštitútu Angus Reid z apríla ukázal, že 51 percent obyvateľov Kanady nechce, aby monarcha naďalej zastával reprezentatívnu funkciu hlavy štátu. V januári 2020 sa tak vyjadrilo 45 percent opýtaných. Len 26 percent respondentov sa vyslovilo v prospech monarchu a 24 percent na túto otázku nemalo jasný názor.

V prevažne frankofónnej provincii Québec je podpora monarchie ešte menšia – až 71 percent ľudí v prieskume inštitútu Angus Reid povedalo, že viac nevidí potrebu monarchie. V prieskume skupiny Leger zase 87 percent osôb konštatovalo, že necíti spojenie s britskou kráľovskou rodinou.

Provincia Québec, kde sa už dva razy – v rokoch 1980 a 1995 – konalo neúspešné referendum o vyhlásení nezávislosti, kanadskú ústavu nikdy oficiálne neschválila.

Británia kolonizovala Kanadu koncom 16. storočia a krajina zostala oficiálne súčasťou britského impéria do roku 1982. V súčasnosti patrí do Spoločenstva národov, ktorých hlavou štátu je britský panovník. Na pretrvávajúce väzby so Spojeným kráľovstvom upozorňujú aj desiatky toponým v Kanade, ako napríklad mestá London či Windsor.

Pätinu kanadskej populácie tvoria prisťahovalci, ktorí majú len malé väzby na Britániu. Koloniálnu mocnosť okrem toho príliš nepodporujú ani pôvodní obyvatelia Kanady. V roku 2021 bola napríklad počas protestu proti niekdajšiemu zlému zaobchádzaniu s indiánskymi deťmi na internátnych školách strhnutá socha kráľovnej Viktórie, ktorá sa nachádzala na pozemku parlamentu v provincii Manitoba.

Kanaďania podporujúci monarchiu a politickí analytici tvrdia, že konštitučná monarchia je dobre fungujúcim demokratickým systémom, ktorého zmena by bola komplexná a politicky riskantná.

karol Čítajte viac Karol III. sa môže oprieť o podporu Britov

Kým bol nový britský kráľ Karol III. ešte následníkom trónu (princ Charles), myslela si v prieskumoch stabilne len asi tretina ľudí, že by bol dobrým panovníkom. Po smrti jeho matky Alžbety II. ale podpora ľudí strmo vzrástla a za dobrého panovníka nového kráľa teraz považuje 63 percent oslovených, ukázal nový prieskum spoločnosti YouGov. Ľudí, ktorí neveria, že panovník svoju úlohu zvládne, výrazným spôsobom ubudlo.

Od marca vzrástla podpora pre najstaršieho syna zosnulej britskej kráľovnej Alžbety o 24 percentuálnych bodov. Tých, ktorí si mysleli, že vtedajší princ Charles bude v úlohe panovníka vykonávať zlú prácu, bolo pred pol rokom 31 percent, teraz je to 15 percent.

Strmý rast popularity kráľa Karola podľa sociológov súvisí s tým, ako sa panovník prezentoval v prvých dňoch po smrti kráľovnej. Podpora Britov pre monarchiu ako takú sa ale nezmenila, podporuje ju teraz 62 percent opýtaných, proti ich je 21 percent.

Sedemdesiattriročný Karol III. strávil v úlohe následníka trónu 70 rokov, následníkom sa teraz stal jeho starší syn William.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Kanada #britská monarchia