S kráľovnou Alžbetou sa rozlúčil celý svet

Súkromným pohrebným obradom pre členov britskej kráľovskej rodiny sa dnes skončil dlhý deň, keď sa Spojené kráľovstvo i celý svet rozlúčili so zosnulou kráľovnou Alžbetou II. Najdlhšie vládnuca panovníčka v histórii Británie bola večer uložená na posledný odpočinok v krypte v kaplnke svätého Juraja na kráľovskom hrade Windsor. Krajina tak po 70 rokoch jej panovania uzavrela jednu éru svojich dejín.

19.09.2022 06:00 , aktualizované: 22:50
Británia Kráľovná Alžbeta II. Pohreb Štátny Foto: ,
Na snímke smútočný sprievod po skončení štátneho pohrebu zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. v Londýne v pondelok 19. septembra 2022.
debata (105)

22:50 Súkromným pohrebným obradom pre členov britskej kráľovskej rodiny sa dnes skončil dlhý deň, keď sa Spojené kráľovstvo i celý svet rozlúčili so zosnulou kráľovnou Alžbetou II. Najdlhšie vládnuca panovníčka v histórii Británie bola večer uložená na posledný odpočinok v krypte v kaplnke svätého Juraja na kráľovskom hrade Windsor. Krajina tak po 70 rokoch jej panovania uzavrela jednu éru svojich dejín.

VIDEO: Čaputová sa stretla s Karolom III., hovorili aj o Slovensku.

Video

Uloženiu rakvy prizerali v súkromí iba najbližší príbuzní kráľovnej. Alžbeta II. spočinula vedľa svojho manžela princa Philipa, sestry Margaret a rodičov, kráľa Juraja VI. a kráľovnej matky Alžbety. Pamätnú kaplnku Juraja VI., kde dnes bola pochovaná, nechala vybudovať v roku 1969 ako prístavbu ku kaplnke svätého Juraja, ktorú začal stavať Edward IV. už v 15. storočí. Kaplnka je jedným z tradičných miest odpočinku anglických kráľov. Doteraz tu pochovali pozostatky desiatich z nich.

18:00 Rakvu s pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. spustili do kráľovskej hrobky na hrade Windsor, informuje TASR.

Windsorský dekan David Conner počas obradu rozžehnania sa s telom kráľovnej predniesol 103. žalm. Následne prečítali všetky tituly kráľovnej a naposledy na jej počesť zazneli zvuky gájd.

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby ukončil obrad požehnaním a následne zhromaždení zaspievali britskú hymnu.

Ako pripomenula televízia CNN, kráľovská hrobka v Kaplnke svätého Juraja nie je miestom posledného odpočinku zosnulej kráľovnej. Jej telo v rámci záverečného obradu premiestnia do Pamätnej kaplnky kráľa Juraja VI., ktorú nechala po smrti svojho otca vybudovať samotná Alžbeta II. v rámci Kaplnky svätého Juraja. Sem po uložení tela Alžbety II. uložia aj ostatky jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani. Tento obrad však už nebude prístupný verejnosti ani televíznym kamerám, poznamenal komentátor britskej televízie BBC.

17:24 V Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor sa v pondelok popoludní začal obrad rozžehnania sa s telom britskej kráľovnej Alžbety II. Na obrad je pozvaných 800 hostí. Neskôr bude nasledovať súkromný obrad v Pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI., počas ktorého zosnulú kráľovnú uložia na miesto posledného odpočinku po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani. Informuje TASR.

15:00 Rakva so zosnulou britskou kráľovnou Alžbetou II. opúšťa Londýn a cestuje do Windsoru, ktorý mala kráľovná v obľube. Aj na približne 30-kilometrovej trase stoja tisícky ľudí. Panovníčku neskôr počas dňa pochovajú v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor. Do štátneho pohrebného vozidla rakvu preložili pri Wellingtonovom oblúku v Londýne.

14:45 Sprievod s rakvou s pozostatkami britskej kráľovnej Alžbety II. v centre Londýna sa v pondelok popoludní zavŕšil. Rakvu najprv ťahalo z Westminsterského opátstva, kde sa konal štátny pohreb, k Wellingtonovmu víťaznému oblúku na lafete viac než poldruha kilometra 142 členov Kráľovského námorníctva. Z priľahlého Hyde Parku odpálilo Kráľovské jazdecké delostrelectvo čestné salvy. Procesiu sprevádzali zvuky zvonu Big Ben.

Rakvu viezli okolo mnohých pamätihodností Londýna. Na sprievode sa zúčastnilo okolo 3000 členov ozbrojených síl. Desiatky zamestnancov Buckinghamského paláca sa zoradili na nádvorí do úhľadného radu a ukláňali sa, keď okolo prechádzal smútočný sprievod.

14:30 Princ George (9) a jeho sestra princezná Charlotte (7) majú za sebou kľúčový okamih, ktorý museli ako členovia kráľovskej rodiny zvládnuť.

724152899 Čítajte viac Deti, ktoré uniesli pohľad celého sveta! George a Charlotte náročný okamih zvládli, mama Kate bola ich oporou

14:25 Davy Britov i turistov sa rozlúčili s kráľovnou Alžbetou II. v londýnskom Hyde Parku, kde v tichosti sledovali pohreb panovníčky, ktorá stála na čele Británie vyše 70 rokov. Návštevníci postávali na chodníkoch a trávnikoch alebo sedeli na dekách, bundách a skladacích stoličkách, zatiaľ čo obrad v neďalekom Westminsterskom opátstve prenášalo niekoľko veľkoplošných obrazoviek. Na mnohých ľuďoch bolo vidieť, že len ťažko potláčajú slzy.

14:15 Ľudia v Londýne sledovali pohreb kráľovnej Alžbety II. aj na netradičných miestach, napríklad v kinosálach, krčmách alebo na schodoch kostola. Kvôli obrovským davom v uliciach sa veľká časť záujemcov nedostala do miest, kde by mali šancu zahliadnuť smútočný sprievod aspoň z diaľky, a niektorí sa preto úderom 12:00 usadili vonku a sledovali priamy prenos z Westminsterského opátstva na mobilných telefónoch. Špecifickým zážitkom bolo aj spoločné sledovanie pohrebu v podnikoch v centre mesta, kde v tom čase úplne utíchol obvyklý ruch a ľudia s pivom stáli s očami prilepenými k televíznym obrazovkám v absolútnom tichu.

13:32 Štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. spojil opäť celú kráľovskú rodinu. Nechýbali deti, vnúčatá ani pravnúčatá.

Kate, princezná z Walesu Čítajte viac OBRAZOM: Princezná Kate ako symbol dôstojnosti, smutná Meghan a Harry opäť bez uniformy - tak dali zbohom kráľovnej

13:15 Po obrade zamieril smútočný sprievod s rakvou k Wellingtonovmu oblúku blízko Hyde Parku.

13:05 Dvoma minútami ticha sa v pondelok na poludnie v londýnskom Westminsterskom opátstve skončil štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. Rakvu následne prevezú k Wellingtonovmu víťaznému oblúku a ďalšie obrady sa uskutočnia v priestoroch Windsorského hradu. Išlo o prvý štátny pohreb od rozlúčky s premiérom Winstonom Churchillom v roku 1965.

Rakvu po obrade v sprievode prenesú k Wellingtonovmu víťaznému oblúku a Kráľovské jazdecké delostrelectvo z priľahlého Hyde Parku odpáli čestné salvy. Celú procesiu budú sprevádzať zvuky zvonu Big Ben.

Telesné pozostatky Alžbety II. následne prevezú kráľovským pohrebným vozidlom do Windsorského hradu. Obrad rozžehnania sa s telom kráľovnej sa uskutoční o 17.00 h SELČ vo windsorskej Kaplnke sv. Juraja. Tam panovníčku v rámci súkromného obradu o 20.30 h SELČ aj pochovajú po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani v apríli vo veku 99 rokov. (tasr, bbc.com)

13:00 Kráľovná Alžbeta II. v deň svojich 21. narodenín slávnostne vyhlásila, že bude oddane slúžiť krajine a Commonwealthu. Canterburský arcibiskup Justin Welby vo svojej kázni na kráľovninom pohrebe v tejto súvislosti uviedol, že len zriedka býva takýto sľub tak dobre dodržaný.

Tých, ktorí slúžia, si budú podľa jeho slov milovať a pamätať, zatiaľ čo na tých, ktorí sa držia moci a výsad, sa už dávno zabudlo. Welby zároveň vyzdvihol Alžbetinu službu obyvateľom Spojeného kráľovstva i Spoločenstva národov (Commonwealthu).

Z Evanjelia podľa sv. Jána počas pohrebu čítala britská premiérka Liz Trussová. Ďalšie čítanie z Prvého listu apoštola Pavla Korintským predniesla generálna tajomníčka Commonwealthu Patricia Scotlandová.

Ceremóniu vo Westminsterskom opátstve otvoril westminsterský dekan David Hoyle. „S vďačnosťou spomíname na jej neochvejnú oddanosť k jej poslaniu kráľovnej a hlavy Commonwealthu počas mnohých rokov,“ povedal dekan Hoyle. Pripomenul aj kráľovninu lásku k svojej rodine. (tasr)

12:50 Tisíce ľudí v pondelok dorazili do londýnskeho Hyde Parku sledovať pohreb britskej kráľovnej Alžbety II. Návštevníci postávali na chodníkoch či sedeli na dekách a skladacích stoličkách, mnohí s britskými vlajkami či obrázkami panovníčky na oblečení. Keď začali veľkoplošné obrazovky ukazovať sprievod s rakvou mieriacou do Westminsterského opátstva, ľudia úplne utíchli.

Areál na sledovanie pohrebu bol pripravený v rohu parku pri víťaznom oblúku Marble Arch. Hodinu pred začiatkom obradu boli prvé desiatky metrov pred obrazovkami výrazne zaplnené a do parku neustále prúdili ďalší ľudia. Usporiadatelia ich museli niekedy dôrazne vyzývať, aby nechali ulicou na kraji parku prechádzať autá.

zväčšiť Chlapec drží britskú vlajku na ktorej je... Foto: SITA/AP, Lewis Joly
Alžbeta II / Británia / Chlapec drží britskú vlajku na ktorej je podobizeň zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. v londýnskom Hyde Parku 19. septembra 2022

Keď sa blížila jedenásta hodina (12:00 SELČ) a na obrazovkách sa objavil smútočný sprievod s rakvou, ktorý na čele s kráľovninými potomkami kráčal od parlamentu k Westminsterskej katedrále, ľudia v Hyde Parku sledovali zábery v úplnej tichosti. Vážnu atmosféru len na chvíľu narušili technické problémy, keď sa z niektorých reproduktorov ozývalo praskanie a obraz na jednej z obrazoviek opakovane vypadával. (čtk, bbc.com)

12:09 V Londýne začala bohoslužba za zosnulú kráľovnú Alžbetu II. V sprievode členov kráľovskej rodiny priniesli nosiči jej rakvu do Westminsterskej katedrály. Začali tým vrcholnú udalosť pondelkového štátneho pohrebu, na ktorý prišlo okolo 500 štátnikov a ďalších významných osobností z celého sveta.

Bohoslužbu vedie westminsterský dekan David Hoyle a kázanie prednesie arcibiskup z Canterbury Justin Welby. S prejavom vystúpi britská premiérka Liz Trussová aj generálna tajomníčka britského Spoločenstva Patricia Scotlandová. Rakva je počas bohoslužby umiestnená pred vysokým oltárom.

„S vďakou spomíname na jej neochvejný záväzok vznešenému poslaniu kráľovnej Británie a Spoločenstva,“ povedal v úvode bohoslužby Hoyle. (čtk, bbc.com)

12:00 V Londýne začal pohreb kráľovnej Alžbety II. Prítomných je približne 2-tisíc pozvaných hostí vrátane hláv štátov a vlád a členov kráľovských rodín z celého sveta. Slovensko zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová s partnerom.

zväčšiť Britský kráľ Karol III. salutuje pred rakvou... Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
Alžbeta II. / Karol III. / Britský kráľ Karol III. salutuje pred rakvou svojej zosnulej matky, britskej kráľovnej Alžbety II., ktorú prinášajú na štátny pohreb do Westminsterského opátstva v Londýne 19. septembra 2022

Za rakvou kráča okrem ostatných potomkov a vnukov zosnulej kráľovnej aj jej najstarší syn, nový kráľ Karol III. Rovnaká lafeta ako dnes slúžila aj pri pohrebe kráľovnej Viktórie, Winstona Churchilla alebo Alžbetina otca Juraja VI. (čtk, bbc.com)

11:50 V londýnskom Westminsterskom opátstve sa zhromažďujú smútoční hostia vrátane príslušníkov kráľovských rodín a britských či svetových politikov. V tomto gotickom chráme sa o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) začal štátny pohreb kráľovnej Alžbety II.

Do areálu Westminsterského opátstva už prišli aj britský kráľ Karol III., a kráľovnini vnuci princovia William a Harry. Medzi účastníkmi pohrebu sú viacerí bývalí britskí premiéri i súčasná premiérka Liz Trussová, ktorú kráľovná do funkcie oficiálne vymenovala dva dni pred svojou smrťou. Prítomní sú i expremiéri John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa Mayová a Boris Johnson.

Do katedrály prišli okrem iných prezidenti USA, Francúzska a Brazílie Joe Biden, Emmanuel Macron a Jair Bolsonaro v sprievode svojich manželiek i lídri krajín Spoločenstva národov (Commonwealth). Takisto prišli aj predstaviteli­a Číny.

Toto zhromaždenie je iné než ktorékoľvek predtým v moderných dejinách Spojeného kráľovstva, konštatuje BBC v spojitosti s pondelkovým obradom. V priestoroch gotickej katedrály Westminsterského opátstva sa má zhromaždiť približne 2-tisíc pozvaných hostí. (bbc.com, tasr)

11:45 Rakva so zosnulou kráľovnou Alžbetou II. je na ceste do Westminsterského opátstva. Rakva je položená na štátnej lafete kráľovského námorníctva ťahanej námorníkmi, ktorú použili napríklad pri pohrebe niekdajšieho kráľa a otca zosnulej Juraja VI. v roku 1952.

Za rakvou kráčajú členovia kráľovskej rodiny, vrátane nového kráľa Karola III. a jeho synov princov Williama a Harryho.

zväčšiť Rakvu s pozostatkami zosnulej britskej... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
alžbeta II, pohreb Rakvu s pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety ťahá za zvuku gájd a bubnov vojenskej kapely 142 príslušníkov kráľovského námorníctva od Westminsterského paláca do neďalekého Westminsterského opátstva

Procesiu s rakvou vedú gajdoši a bubeníci škótskych a írskych regimentov, príslušníci kráľovského letectva a Gurkhovia. Pozdĺž trasy stoja príslušníci námorníctva a námornej pechoty a na Parliament Square zase čestná stráž pozostávajúca z príslušníkov armády, letectva a námorníctva spolu s kapelou kráľovskej námornej pechoty. Celkovo sa na pohrebe podieľa viac ako 10-tisíc príslušníkov ozbrojených síl. (sita)

11:15 Vlajky na verejných budovách v Nemecku sú v pondelok spustené na pol žrde. Tento pokyn by mali dodržiavať všetky nemecké spolkové krajiny, uviedla ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Tweet ministerstva sprevádza hashtag #RestInPeace (Odpočívajte v pokoji) a fotografia zosnulej panovníčky.

11:10 Parížska stanica metra s názvom George V (Juraja V.) na bulvári Champs-Élysées ponesie v pondelok na jeden deň meno zosnulej britskej panovníčky Alžbety II, oznámil francúzsky dopravný podnik RATP.

10:55 Veľké portréty zosnulej panovníčky a slová ako „ďakujeme“ a „zbohom“. Také sú hlavné motívy titulných stránok britských denníkov v deň pohrebu kráľovnej Alžbety II. Kráľovský spravodajca vysielacej spoločnosti BBC v komentári uvádza, že dnešok urobí bodku za „siedmimi dekádami stálosti“.

Obrázky spojené s odchodom kráľovnej sa objavujú na titulných stranách všetkých celoštátnych denníkov, od bulvárneho Daily Star až po ekonomický Financial Times. Najjednoduchšiu formu zvolil denník Metro, ktorého úvodnú stranu úplne prekrýva portrét mladej Alžbety II., doplnený iba o logo média a veľkým písmom vytlačené slová: „Ďakujeme, madam.“

10:45 Chrissy Heereyová ako posledná z radov verejnosti vzdala poctu zosnulej britskej kráľovnej pri jej rakve vo Westminsterskej sále v Londýne.

Alžbeta II. bola „obdivuhodná dáma, ktorá nikdy nebude nahradená“, povedal Heereyová o kráľovnej. V dlhom rade si vystála niekoľko hodín, napriek tomu ešte zostane vo štvrti Westminster, aby mohla sledovať smútočný sprievod a pohreb kráľovnej, ktoré sa budú prenášať na veľkoplošné obrazovky.

Pre televíziu Sky News Heereyová povedala: „Raz som už stála blízko, ale nechcela som nikoho obrať o šancu (vzdať poctu kráľovnej), tak som sa zaradila na koniec radu. Najprv som si neuvedomila, čo to so sebou prináša byť poslednou v rade. Ale teraz sa cítim poctená, že som mala možnosť dostať sa dnu a uctiť si ju. Som príslušníčka ozbrojených síl a bol to môj skromný spôsob, ako jej povedať ‚ďakujem vám‘.“

10:30 Podľa spravodajského servera Politico boli zahraniční lídri požiadaní, aby na pohreb kráľovnej necestovali súkromnými lietadlami, ale aby využili komerčné lety. Na pohreb budú z dôvodu „bezpečnostných opatrení“ a cestných obmedzení zvážaní autobusmi. Výnimku z tohto opatrenia bude mať zrejme šéf Bieleho domu, ktorý podľa médií príde na pohreb vlastným autom.

10:15 Britská polícia vytvorila okolo Vojenskej nemocnice v Chelsea (Royal Hospital Chelsea, RHCh), v ktorom sa majú zísť vedúci predstavitelia zahraničných štátov smerujúci na pohreb kráľovnej, bezpečnostný prstenec, a v okolí RHCh zatarasila cesty. Zahraničných politikov budú odtiaľ prevážať na pohreb autobusmi.

Zariadenie sociálnej starostlivosti bolo uzatvorené pre verejnosť ešte pred príchodom zahraničných hostí. Na okraji bezpečnostné prstenca čakajú novinári s fotoaparátmi a televíznymi kamerami v nádeji, že sa im neskôr podarí zachytiť autobusový konvoj.

10:00 Londýn sa zobudil do dňa, keď Británia pochová svoju najdlhšie vládnucu kráľovnú Alžbetu II. Krajina tak po 70 rokoch jej panovania uzavrie jednu éru svojich dejín. Metropola sa preto zahalila do smútku. Mesto čakajú policajné manévre, dopravný chaos i obrovský nával trúchliacich.

pohreb Alžbety II. Čítajte viac Británia pochováva kráľovnú, Londýn čakajú dopravné zápchy i policajné manévre

9:55 Do areálu Vojenskej nemocnice v Chelsea (Royal Hospital Chelsea, RHCh) – zariadenia sociálnej starostlivosti v západnom Londýne – začali prichádzať diplomatické vozidlá so zahraničnými predstaviteľmi, ktorí sa zúčastnia na štátnom pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II.

9:25 V krajine sa začne obdobie zmien. Jednou z najväčších bude výmena bankoviek s kráľovninou podobizňou. Po novom bude na nich zobrazený kráľ Karol III. Z dôvodu tradície, ktorá vyžaduje striedanie, sa na portréte bude pozerať doľava, na rozdiel od doprava sa pozerajúcej Alžbety.

Druhou veľkou zmenou budú prípravy na korunováciu. Presný dátum zatiaľ nie je známy, očakáva sa niekedy v roku 2023. Kráľovná Alžbeta II. bola korunovaná 16 mesiacov po smrti svojho otca. Ani Karol III. preto pravdepodobne nebude skladať kráľovskú prísahu tak skoro.

Británia sa lúči so zosnulou kráľovnou Alžbetou... Foto: SITA/AP, Vadim Ghirda
pohreb Alžbety II. Británia sa lúči so zosnulou kráľovnou Alžbetou II.

9:20 Pohreb bude naživo vysielať BBC a priamy prenos sa bude dať sledovať na veľkorozmerných obrazovkách vo viacerých mestách v celej Británii. Bežný život sa zastaví – supermarkety a obchody budú zväčša zavreté, odbory odložili štrajky, športové kluby zápasy a zamestnávatelia dostali odporúčanie, aby zamestnancom udelili deň voľna na uctenie kráľovnej.

Podľa tradície by mal trvať štátny smútok 12 dní od jej úmrtia. Kráľ Karol III. však požiadal o jeho predĺženie o ďalších sedem dní po pohrebe svojej matky. Štátny smútok v Británii sa tak skončí 26. septembra.

9:10 Zosnulá britská kráľovná Alžbeta II. mala viacero osobných želaní, čo sa týka podoby svojho pohrebu. Jedným z nich je vystúpenie jej osobného hráča na gajdy pred štátnou hymnou God Save the King.

Ďalšou je miesto pohrebu – Westminsterské opátstvo, zvyčajné miesto korunovácií, kde si ešte ako následníčka trónu vzala za manžela 20. novembra 1947 princa Philipa. V tomto chráme nemal od 18. storočia pohreb ani jeden panovník; v roku 2002 tam pochovali kráľovnú matku Alžbetu.

Británia a svet sa lúčia so zosnulou kráľovnou... Foto: SITA/AP, Andreea Alexandru
pohreb kráľovnej Alžbety II. Británia a svet sa lúčia so zosnulou kráľovnou Alžbetou II.

8:50 Princ George a princezná Charlotte sa zúčastnia na štátnom pohrebe zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Malé deti v kráľovskej rodine ju nazývali Gan Gan, čiže great grandmother (prastará mama).

Druhý nástupca na britský trón princ George a tretia v poradí princezná Charlotte budú kráčať aj v sprievode za rakvou kráľovnej, keď ju budú viezť na delovej lafete.

Ich starý otec kráľ Karol III. s kráľovnou manželkou Kamilou pôjdu hneď za rakvou, za nimi budú nasledovať dcéra zosnulej panovníčky princezná Anne s manželom sirom Timom Laurenceom, potom ďalší Alžbetin syn princ Andrew, za ním najmladší syn princ Edward s manželkou Sophie a za nimi princ William s manželkou.

Deväťročný George a sedemročná Charlotte budú kráčať vedľa seba, za svojimi rodičmi. Potom budú nasledovať ich strýko a teta – princ Harry s manželkou Meghan – a nakoniec ďalší členovia kráľovskej rodiny.

8:40 Pár hodín pred pondelňajším pohrebom zverejnil Buckinghamský palác posledný oficiálny portrét zosnulej britskej panovníčky Alžbety II.

Alžbeta II. (96) Čítajte viac Toto je posledný portrét kráľovnej Alžbety II.! Lúči sa nákazlivým smiechom, výnimočný je aj šperk na šatách

8:10 Poslední ľudia z radov verejnosti vzdali v pondelok ráno poctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II., ktorej rakva bola vystavená so štátnymi poctami v priestoroch Westminsterského paláca v Londýne. Pozostatky panovníčky prevezú do Westminsterského opátstva, kde sa o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) začne štátny pohreb.

Rakvu vo Westminsterskej sále, najstaršej časti Westminsterského paláca, vystavili v stredu 14. septembra. Státisíce ľudí odvtedy prišli vyjadriť úctu panovníčke. Mnohí z nich čakali v rade v uliciach Londýna aj viac než desať hodín, píše BBC.

Organizátori v nedeľu krátko po 22.40 h (23.40 SELČ) oznámili, že do radu prestali púšťať ďalších ľudí. Westminsterskú sálu následne zatvorili a rakvu pripravili na presun do Westminsterského opátstva, kde sa uskutoční štátny pohreb.

Ľudia táboria v rade na ulici v predvečer... Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
británia londýn kráľovná Ľudia táboria v rade na ulici v predvečer pohrebu kráľovnej Alžbety II. v Londýne. 18. septembra 2022

7:08 Napriek tomu, že sa to môže zdať na prvý pohľad vlastne jednoduché, garderóba pri štátnických či kráľovských pohreboch má prísne pravidlá. Ukážkou bude aj pondelňajšia rozlúčka s panovníčkou Alžbetou II.

Britain Royals Čítajte viac Čierna farba, klobúky či perly - pohrebný dress-code má prísne pravidlá! Do čoho oblečú zosnulú kráľovnú?

6:30 Televízie v súvislosti s pondelkovým pohrebom britskej kráľovnej Alžbety II. menia svoj vysielací program. Prinesú aj živé vysielanie.

Britská kráľovná Alžbeta II., Slovensko, Reduta Čítajte viac Televízie v súvislosti s pohrebom Alžbety II. v pondelok menia program

6:15 Kráľ Karol III. sa spolu s manželkou Camillou v nedeľu večer poďakoval všetkým ľuďom, ktorí prišli vzdať hold zosnulej kráľovnej Alžbete II. Britské úrady zároveň oznámili, že front k rakve, ktorý je vystavený vo Westminsterskej sále britského parlamentu, dosiahol svoju plnú kapacitu a uzatvára sa. Stalo sa tak niekoľko hodín pred začiatkom štátneho pohrebu najdlhšie vládnucej britskej panovníčky.

„Sme nad mieru dojatí tým, koľko ľudí si dalo tú prácu, aby prišlo vzdať hold celoživotnej službe mojej drahej matky a zosnulej kráľovnej,“ uviedol podľa agentúry AP Karol III. vo vyjadrení zverejnenom Buckinghamským palácom.

„Kým sa pripravujeme na poslednú rozlúčku, chcel by som sa poďakovať všetkým tým nespočetným ľuďom, ktorí mi aj celej mojej rodine boli v čase zármutku oporou a útechou,“ dodal kráľ.

6:00 Štátny pohreb britskej kráľovnej Alžbety sa začne v pondelok napoludnie stredoeurópskeho letného času vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Očakáva sa na ňom približne 2 000 smútočných hostí vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

Vo Westminsterskom opátstve od korunovácie Viliama Dobyvateľa v roku 1066 korunovali dosiaľ všetkých anglických a britských panovníkov. Ako pripomenula televízia BBC, opátstvo sa nachádza neďaleko parlamentnej Westminsterskej sály, kde je v súčasnosti vystavená verejnej úcte rakva s pozostatkami Alžbety II. V opátstve prebehol v roku 1947 aj Alžbetin sobáš s princom Philipom. Od 18. storočia nemal vo Westminsterskom opátstve pohreb žiadny panovník. Pohreb tu však mala kráľovná matka Alžbeta v roku 2002.

Pohreb kráľovnej bude prebiehať podľa presne stanoveného protokolu. Verejnosť bude môcť vzdávať úctu vystaveným Alžbetiným pozostatkom v rakve zahalenej do kráľovskej štandardy do pondelka rána 6.30 h miestneho času (7.30 h SELČ).

O poldruha hodiny sa otvorí Westminsterské opátstvo. O 10.44 h (11.44 h SELČ) prevezú rakvu s pozostatkami Alžbety II. na lafete z Westminsterskej sály do Westminsterského opátstva. Za rakvou bude kráčať kráľ Karol III. a ďalší členovia kráľovskej rodiny. Malo by to trvať osem minút. Samotný pohreb sa začne o 11.00 h (12.00 h SELČ) a trvať by mal hodinu. Obrad bude viesť westminsterský de­kan.

Čítania prednesie premiérka Liz Trussová a generálna tajomníčka Commonwealthu Patricia Scotlandová. Kázeň bude mať arcibiskup z Canterbury. Krátko pred ukončením obradu budú po celej Británii vyhlásené dve minúty ticha.

O štvrť na dve stredoeurópskeho času sa vydá pohrebný sprievod nasledujúc lafetu s rakvou k Wellingtonovmu oblúku. Z priľahlého Hyde Parku odpáli Kráľovské jazdecké delostrelectvo čestné salvy. Celú procesiu budú sprevádzať zvuky zvonu Big Ben.

Od Wellingtonovho oblúka prevezú pozostatky Alžbety II. kráľovským pohrebným vozidlom do hradu Windsor. Obrad rozžehnania sa s telom kráľovnej prebehne o 17.00 h SELČ v Kaplnke svätého Juraja na Windsorskom hrade. Tam panovníčku v rámci súkromného obradu o 20.30 h SELČ aj pochovajú po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani v apríli vo veku 99 rokov.

Alžbeta II. zomrela vo štvrtok 8. septembra vo veku 96 rokov vo svojom letnom sídle Balmoral v Škótsku.

Britain Royals Enduring Ritual Čítajte viac Plačúcu Britániu čaká pohreb storočia

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie