Analýza: Poškodenie Kerčského mosta dáva Ukrajine „náskok vo vojne 2, 3 týždne“

Výbuch na Kerčskom moste je "obrovský úspech", ktorý poskytne Ukrajine náskok na bojisku dva, tri týždne, povedal vojenský expert Michael Clarke pre britskú televíziu Sky News.

08.10.2022 17:30
krym Foto:
Plamene a dym stúpajú z Krymského mosta spájajúceho ruskú pevninu a Krymský polostrov cez Kerčský prieliv v sobotu 8. októbra 2022.
debata (155)

VIDEO: Výbuch na Krymskom moste.

Video

Bezpečnostný analytik a odborník na obranu Clarke vysvetlil, že Kerčský most je „jediným spojením Ruska a Krymu, ktoré nevedie cez Ukrajinu“ – pred vybudovaním mosta existovalo medzi oboma krajinami len slabé, obmedzené trajektové spojenie.

Teraz Rusi budú musieť dopravovať zásoby „po mori do (okupovaného juhoukrajinského) prístavu Mariupoľ a potom použiť jedinú obstojnú železničnú trať – ktorá sa teraz dostáva do dostrelu ukrajinského delostrelectva“, spresnil Clarke.

Výbuch a následný požiar v sobotu 8. októbra...
Vrtuľník v sobotu 8. októbra 2022 hasí požiar...
+6Výbuch a následný požiar v sobotu 8. októbra...

„Táto situácia poskytuje Ukrajine náskok vo vojne dva, tri týždne, kým bude most opravený,“ uviedol Clarke. Dodal, že most „nebude poškodený večne“.

Výbuch vážne poškodil cestný a železničný Kerčský most, spájajúci Rusko s protiprávne anektovaným juhoukrajinským Krymským polostrovom, v sobotu ráno. Dosiaľ sa most využíval na prepravu ruských vojakov a vojenských zásob na Krym a odtiaľ do ďalších častí južnej Ukrajiny. Explózia zničila úseky cesty a poškodila aj železničné koľaje. Dva úseky cesty sa zrútili do mora a cestná doprava na moste je teraz možná len v jednom smere.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že podľa predbežných zistení zomreli pravdepodobne traja ľudia v aute nachádzajúcom sa pri nákladnom vozidle, v ktorom na moste explodovala nálož. Po explózii začal horieť vlak s cisternami v železničnej časti mosta.

Ruskí predstavitelia doteraz tvrdili, že Kerčský most, nazývaný aj Krymský most, je dobre chránený pred všetkými možnými hrozbami, a to zo vzduchu, zeme alebo mora.

Pre Rusko je most tiež dôležitým symbolom ruskej anexie Krymu z roku 2014. Jeho postavením sa Kremeľ snažil ukázať, že Rusko a Krym sú navždy spojené, uviedla stanica BBC.

krym Čítajte viac Odborník: Vyradenie Krymského mosta je veľkou ranou pre Moskvu. Ide o zastierací manéver Kyjeva?
155 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Krymský polostrov #výbuch na Krymskom moste