Pápež kritizuje zaobchádzanie s migrantmi: Stredozemné more je najväčšie pohrebisko

Pápež František ostro skritizoval zaobchádzanie s migrantmi pri európskych brehoch. Odopieranie vstupu migrantom označil za škandalózne, nechutné a hriešne. Jeho postoj je v rozpore s prístupom nastupujúcej talianskej pravicovej vlády, napísala agentúra Reuters.

10.10.2022 12:14 , aktualizované: 17:24
pápež Foto: ,
Pápež František prichádza na audienciu s pútnikmi, ktorí prišli do Ríma na kanonizáciu svätého Giovanniho Battistu Scalabriniho, do auly pápeža Pavla VI. vo Vatikáne v pondelok 10. októbra 2022.
debata (12)

„Odpieranie vstupu migrantom je škandalózne. Je to skutočne zločinné. Kvôli nemu pred nami umierajú,“ uviedol pápež. „Stredozemné more je tak teraz najväčším svetovým cintorínom,“ dodal. Vyhlásil tiež, že časť migrantov poslaných späť končí v „koncentračných táboroch, kde ich vykorisťujú a nakladajú s nimi ako s otrokmi“.

Pápež tiež vyzval svet, aby sa poučil z histórie a namiesto hrozby jadrovej vojny na Ukrajine si zvolil cestu mieru. František počas omše na Námestí sv. Petra za účasti asi 50 000 ľudí svätorečil „otca migrantov“ biskupa Jána Krstiteľa (Giovanni Battista) Scalabriniho a saleziána Artemida Zattiho.

Talianskou premiérkou sa podľa agentúry Reuters pravdepodobne stane Giorgia Meloniová, ktorá stojí na čele národne konzervatívnej strany Bratia Talianska (FdI). Tá získala v septembrových predčasných parlamentných voľbách viac ako štvrtinu hlasov. Meloniová sľúbila sprísnenie azylových pravidiel a urýchlenie repatriácie migrantov. Vyzvala k námornej blokáde severnej Afriky a k obnoveniu reštrikcií voči plavidlám charitatívnych organizácií, ktoré migrantov na mori zachraňujú.

Pápež František tiež vyzval na modlitby za tých, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Varoval aj pred jadrovou hrozbou spojenou s touto vojnou a nabádal na riešenie konfliktov mierovou cestou.

Migrant Čítajte viac Pri potopení sa dvoch lodí s migrantmi zomrelo najmenej 22 ľudí

Obaja noví svätci pochádzajú z Talianska. Biskup Scalabrini založil laické združenie „Svätý Rafael“ na pomoc migrantom a Kongregáciu misijných sestier sv. Karola Boromejského. Rodina druhého svätca Artemida Zattiho sa ešte pred jeho dospelosťou usadila v Argentíne, kde ako salezián pomáhal najchudobnejším.

Zrušte trest smrti

Pápež František v pondelok pri príležitosti Svetového dňa proti trestu smrti opätovne vyzval na celosvetové zrušenie tejto formy trestu. „Vyzývam všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa zmobilizovali za zrušenie trestu smrti na celom svete… Spoločnosť môže účinne potláčať zločin bez toho, aby páchateľov definitívne pripravila o možnosť vykúpiť sa," napísal pápež v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

František počas svojho pontifikátu pravidelne vystupuje proti trestu smrti, pripomína AFP. V roku 2018 zmenil príslušný článok o treste smrti v katechizme, ktorý teraz označuje trest smrti za „neprípustný, keďže napáda nedotknuteľnosť a dôstojnosť človeka“.

Podľa údajov ľudskoprávnej organizácie Amnesty International zrušilo do konca roka 2021 trest smrti celkovo 108 krajín. V praxi sa však nevykonáva až v 140 krajinách, píše AFP. Naopak, udelenie trestu smrti odsúdeným umožňuje v súčasnosti 55 krajín.

Ukrajina Rusko vojna DĽR rozsudky cudzinci smrť uarus Čítajte viac Žiadna milosť! Briti odsúdení v Donecku na trest smrti s ňou rátať nemôžu

V minulom roku Amnesty zaznamenala prinajmenšom 579 popráv v 18 krajinách, čo je o 20 percent viac ako v roku 2020, keď sa trest smrti vykonal v minimálne 483 prípadoch. Viac ako polovicu z nich zaznamenali v Iráne.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #migrácia #migranti