Vaše útoky nás len posilňujú. Ideme si po vás, odkazuje Kyjev do Ruska

Ukrajinské ministerstvo obrany k ruským nočným raketovým útokom na ukrajinské mestá, ktoré si vyžiadali minimálne desať obetí, uviedlo, že podobné ataky len posilňujú bojového ducha Ukrajiny.

10.10.2022 14:54
Ukrajina Kyjev uarus explózie Rusko Foto: ,
Zničené autá po ruskom útoku v Kyjeve 10. októbra 2022.
debata (155)

„Takže, Rusáci, naozaj si myslíte, že svoju impotenciu na bojisku môžete kompenzovať raketovými útokmi na pokojné mestá? Vy to nechápete – vaše teroristické útoky nás len posilňujú. Ideme si po vás,“ odkázalo ministerstvo cez twitter do Ruska.

Doterajšie policajné správy hovoria o minimálne desiatich mŕtvych a približne 60 zranených. Ruské sily vypálili na Ukrajinu najmenej 83 rakiet, z ktorých 43 zničila ukrajinská protivzdušná obrana, uviedli ukrajinské vzdušné sily.

Ruský prezident Vladimir Putin útoky označil za odplatu za „teroristické“ činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Krymský most. Cieľom úderov bolo podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského energetická infraštruktúra a aj ľudia. Čas a miesta útokov si Rusko vybralo tak, aby napáchalo čo najväčšie škody, dodal Zelenskyj. V Kyjeve sa dnes prvé výbuchy ozvali v čase rannej dopravnej špičky, keď ľudia mieria do zamestnania a deti do škôl.

VIDEO: Následky ruských útokov na ukrajinské mestá
Video

Ruské ministerstvo obrany zase vyhlásilo, že raketové útoky zasiahli všetky stanovené ciele. Hovorca ministerstva Igor Konašenkov uviedol, že ruská armáda spustila „masívne útoky na vojenské velenie a komunikačné zariadenia a energetickú infraštruktúru Ukrajiny“, píše agentúra AP.

Ostreľovanie civilných oblastí odsúdil prakticky celý Západ. Britský minister zahraničia ho označil za ukážku slabosti Putina, nie jeho sily. Európska únia uviedla, že ide o porušenie medzinárodného práva, podľa francúzskej a poľskej diplomacie sú ruské údery vojnovými zločinmi. NATO uviedlo, že bude ďalej Ukrajinu podporovať v jej obrane proti agresii Kremľa.

Viacero explózií bolo po niekoľkých mesiacoch...
Na snímke zničené autá po ruskom útoku v Kyjeve...
+14Hasiči zasahujú na mieste ruského útoku v...

Rakety, ktoré na Ukrajinu Rusko vypálilo aj z Čierneho mora, narušili moldavský vzdušný priestor. Kišiňov si už predvolal ruského veľvyslanca so žiadosťou o vysvetlenie. Jedna z rakiet zasiahla aj budovu nemeckého konzulátu v Kyjeve. V čase výbuchu bola našťastie prázdna, donedávna v nej sídlilo oddelenie vydávania víz.

Lukašenko Čítajte viac Putin a Lukašenko spájajú vojenské sily. Udrú spoločne na Ukrajinu?
155 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine