FSB: Chytili sme Ukrajinca, ktorý pri Moskve chystal diverznú akciu

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že v okolí Moskvy zadržala Ukrajinca s dvoma prenosnými protileteckými riadenými strelami Igla, ktorý chystal v spolupráci s ukrajinskými tajnými službami "diverznú akciu" pri ruskej metropole. FSB sa zdržala ďalších podrobností, ale v okolí Moskvy sa nachádza niekoľko veľkých letísk a podľa ruských médií tiež prezident Vladimir Putin občas používa vrtuľník na prepravu zo svojej rezidencie v okolí Moskvy do Kremľa.

12.10.2022 12:35
debata (47)

„FSB zmarila diverzné a teroristické akcie chystané osobitnými službami Ukrajiny s využitím vysoko presných zbraní v Moskovskej oblasti,“ citovala agentúra Interfax z vyjadrenia FSB. „Bol zadržaný občan Ukrajiny, ktorý na príkaz (ukrajinskej tajnej služby SBU) previezol v tajnom úkryte v aute z Kyjeva cez Estónsko do Ruska prenosné raketové systémy Igla pre pripravované teroristické činy a tiež vybral miesto pre ich tajné uloženie,“ dodala.

VIDEO: Toto spôsobili ruské raketové útoky na ukrajinské mestá
Video

Počas vyšetrovania boli zatknutému zabavené oba systémy Igla a tiež spojovacie prostriedky ako dôkazy „zločineckej činnosti a stykov s SBU“.

Podozrivý, ktorému hrozí až 12 rokov väzenia, „prejavil ľútosť a spolupracuje s vyšetrovateľmi“, tvrdí FSB.

VIDEO: Obhliadka škôd na Krymskom moste po výbuchu
Video

Tá predtým oznámila, že zadržala osem podozrivých z víkendového útoku na Kerčský most, vrátane piatich Rusov. Za strojcu útoku označila šéfa ukrajinskej rozviedky.

Kamión Čítajte viac 231. deň: Rusko ukázalo röntgen "výbušného" kamiónu. Ľudia dokázali, že ide o podvrh

Strely Igla, odpaľované z ramena, boli podľa dostupných údajov vyvezené do troch desiatok štátov sveta. Podľa médií si pripísali zostrely moderných bojových lietadiel počas vojny v Zálive, počas bombardovania Srbska aj počas terajšej vojny Ruska proti Ukrajine.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine