234.deň: Moskva chce zvýšiť počty dronov, osvedčili sa. Kyjev hľadá protizbraň

Rusku sa vo vojne na Ukrajine osvedčilo používanie dronov, preto chce značne zvýšiť ich počty. Ukrajinci hľadajú spôsob, ako zneškodniť iránske drony v službách Ruska.

15.10.2022 06:20 , aktualizované: 21:32
Rusko, Ukrajina, cintorín Foto: ,
Ukrajinskí vojaci kladú kvety na hrob nedávno zabitého spolubojovníka na cintoríne počas Dňa obrancov Ukrajiny v Charkove v piatok 14. októbra 2022.
debata (960)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 234. deň
  • Obyvateľov Kyjevskej a susedných oblastí vyzvali na šetrenie energie
  • Musk oznámil, že jeho firma bude ďalej platiť internetové služby na Ukrajine
  • Irán popiera, že by Rusku dodával zbrane určené do vojny na Ukrajine

VIDEO: Ruskej armáde učarovali drony, takto sa pripravuje na ich použitie.

Video

21:32 Irán v sobotu opäť poprel tvrdenia, že Rusku dodáva zbrane určené „na použitie“ vo vojne na Ukrajine. S odvolaním sa na vyhlásenie iránskeho ministerstva zahraničných vecí o tom informuje stanica Sky News.

Kyjev aj väčšina západných krajín obviňujú Moskvu z toho, že v posledných týždňoch použila pri útokoch na Ukrajine drony iránskej výroby, pripomína Sky News. Stanica dodáva, že aj touto otázkou by sa v pondelok mali zaoberať ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ na svojom zasadnutí (Rady EÚ pre zahraničné veci) v Luxemburgu.

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v sobotu uviedol, že Irán „neposkytol ani neposkytne nijakú zbraň určenú na použitie vo vojne na Ukrajine“.

21:14 **Spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska bude naďalej platiť internetové služby na Ukrajine napriek tomu, že jej satelitná sieť Starlink prerába. Na twitteri to napísal Elon Musk, ktorý predtým tvrdil, že projekt nemôže dlhšie financovať a žiadal o prevzatie americkú vládu.

„Do čerta s tým… aj keď Starlink stále prerába a ostatné spoločnosti dostávajú miliardy dolárov od daňových poplatníkov, budeme jednoducho ďalej financovať ukrajinskú vládu zadarmo,“ napísal Musk. Agentúra Reuters ale poznamenala, že z tweetu nie je jasné, či je úprimný, alebo ide o sarkazmus.

Ukrajina podľa stanice CNN dostala odhadom 20-tisíc terminálov potrebných na fungovanie pripojenia k satelitnej sieti Starlink. Musk po začiatku invázie sprístupnil Kyjevu satelitnú internetovú službu, ktorá sa ukázala užitočná pre bežných občanov postihnutých výpadkami klasických komunikačných sietí a veľmi dôležitá pre ukrajinskú armádu.

Musk v piatok na twitteri povedal, že „operácia stála spoločnosť 80 miliónov dolárov a do konca roka presiahne 100 miliónov dolárov“. Potvrdil tiež pravosť dokumentov, v ktorých žiadal americký Pentagon, aby financovanie prevzal.

20:21 Webové stránky prezidenta, vlády, dôležitých ministerstiev a ústavného súdu v Bulharsku napadli ruskí hackeri. Podľa agentúry DPA to oznámil šéf národnej vyšetrovacej služby Borislav Sarafov.

„Hackerský útok prišiel z územia Ruskej federácie,“ uviedol Sarafov. Prístup k zasiahnutým webovým stránkam bol zablokovaný alebo spomalený.

„Je to útok na bulharský štát,“ vyhlásil bulharský generálny prokurátor Ivan Gešev. Bulharsko podľa neho ako člen európskej rodiny obhajuje európske hodnoty. Je teda „normálne“, že to má isté dôsledky, dodal.

Bulharsko je členskou krajinou NATO a EÚ a poskytuje pomoc Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. Bulharsko tiež prijíma ukrajinských utečencov, pripomína agentúra DPA.

19:32 Väčšina obyvateľov západných krajín nemá chuť ustúpiť ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi v rámci prípadnej dohody, ktorá by mohla ukončiť jeho vojnové ťaženie na Ukrajine. Uviedol to The Guardian s odkazom na prieskum, podľa ktorého je na Západe tiež silná podpora prísnejších sankcií voči Moskve a ďalšej pomoci Kyjevu. V ďalších štátoch sú ale názory viac proruské.

„Ak sa Putin spolieha na slabnúce odhodlanie Západu, tento prieskum naznačuje ďalšie zlé správy pre jeho vojenské ťaženie,“ uviedol Joel Rogers de Waal, ktorý vedie akademickú sekciu agentúry YouGov. „Nie je na tom ale medzinárodná zhoda,“ dodal.

Vladimir Putin Čítajte viac Obyvatelia Západu nemajú náladu na ústupky Rusku, tvrdí prieskum

18:13 Ukrajinské úrady vyzvali v sobotu obyvateľov Kyjevskej a troch susedných oblastí, aby obmedzili spotrebu elektrickej energie. Došlo k tomu po tom, ako ruský raketový útok vyradil neďaleko hlavného mesta z prevádzky dôležité energetické zariadenie. Informuje o tom stanica BBC a agentúra AP.

Ukrajinské úrady síce už pred touto výzvou oznámili, že dodávky elektrickej energie boli po predmetnom útoku obnovené. Štátna energetická spoločnosť Ukrenergo však napriek tomu varovala pred ďalšími možnými výpadkami a obyvateľov Kyjevskej oblasti vyzvala, aby znížili spotrebu energie od 17.00 do 23.00 h miestneho času (čiže od 16.00 h do 22.00 h SELČ).

Zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko ešte spresnil, že výzva sa týka aj troch susedných oblastí, a to Žytomyrskej, Čerkaskej a Černihivskej. Varoval tiež, že v prípade neuposlúchnutia tohto odporúčania vzniknú problémy a „bude potrebné použiť sviečky“.

18:12 Nórska polícia v sobotu oznámila, že na letisku v meste Tromsö na pobreží Nórskeho mora zadržala ruského občana, ktorý mal pri sebe dron a kamerové vybavenie. Ide už o druhé takéto zatknutie za týždeň. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Polícia zatkla 51-ročného Rusa v piatok a okrem drona zhabala aj niekoľko pamäťových kariet. Podozrivý sa k použitiu drona v Nórsku priznal. Do Nórska podľa vlastných slov prešiel cez hraničný priechod Storskog vo štvrtok a bol na ceste na arktické súostrovie Špicbergy, známe tiež pod menom Svalbard.

Policajný prokurátor Jacob Bergh vo vyhlásení priblížil, že medzi zaisteným materiálmi boli aj zábery z letiska v meste Kirkenes a tiež fotografie vrtuľníka značky Bell, ktorý patrí nórskym obranným silám. Na vyšetrovaní tohto prípadu sa podieľa aj Nórska tajná služba (PST), dodal. Polícia žiada, aby súd nariadil vzatie podozrivého do väzby na štyri týždne.

15:59 V ruskej Belgorodskej oblasti neďaleko hranice s Ukrajinou vypukol požiar v sklade ropy. Informoval o tom ruskojazyčný server BBC s odvolaním sa na gubernátora oblasti Vjačeslava Gladkova, podľa ktorého sa tak stalo po ostreľovaní lokality ukrajinskou armádou.

„Opäť sme boli svedkami ostreľovania. Jedna zo striel zasiahla sklad ropy v Belgorodskej oblasti. Hasiči už s požiarom bojujú, šírenie plameňov nehrozí,“ napísal Gladkov na sociálnej sieti Telegram. Neskôr uviedol, že požiar už bol uhasený.

Agentúra TASS napísala, že v ropnom sklade pri obci Razumnoja bola poškodená jedna z desiatich nádrží. Razumnoje sa nachádza asi 11 kilometrov od mesta Belgorod.

12:57 Do Bieloruska dorazili prví ruskí vojaci, ktorí budú súčasťou nového spoločného vojenského zoskupenia, informovalo dnes podľa agentúry TASS bieloruské ministerstvo obrany. Na jeho vzniku sa začiatkom týždňa dohodol bieloruský prezident Alexander Lukašenko so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Predstavitelia bieloruskej armády uviedli, že cieľom tohto zoskupenia je posilniť ochranu a obranu bieloruskej hranice a znížiť vojenskú aktivitu v pohraničí. Podľa Minsku ide výhradne o obranný projekt. Bieloruské ministerstvo obrany zverejnilo zábery, na ktorých bieloruské vojačky vítajú ruských vojakov chlebom a soľou.

10:24 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už približne 7,03 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu piatka približne 25.400 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v sobotu k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb okolo 8200. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu.

9:07 Čerstvo mobilizovaní ruskí záložníci, ktorí boli poslaní do bojov na Ukrajinu, majú podľa všetkého horšiu výstroj ako v oblasti už dlhšiu dobu pôsobiaci vojaci. Vo svojej pravidelnej správe týkajúcej sa ruskej invázie na Ukrajinu o tom dnes na twitteri informuje britská vojenská rozviedka.

Kontingenty nedávno mobilizovaných vojakov ruská armáda začala na Ukrajine rozmiestňovať v uplynulých dvoch týždňoch. „Mnoho záložníkov si pravdepodobne musí samo nakupovať ochrannú výstroj, najmä moderné nepriestrelné vesty,“ uvádzajú britskí vojenskí spravodajcovia s tým, že ju majú mať vo vybavení ruskí vojaci v rámci programu Ratnik, ktorý sa zameral na modernizáciu výstroja a riadenie boja ruskej pechoty. Na internete ceny týchto viest dosahujú 40-tisíc rubľov, zatiaľ čo v apríli sa predávali za 12-tisíc rubľov.

Ruské úrady predvlani oznámili, že armáda získala 300-tisíc sád modernej osobnej ochrannej výstroje, pripomenula britská rozviedka. Znovu tiež poukazuje na zlú logistiku a endemickú korupciu v radoch ruských ozbrojených síl ako na jednu z hlavných príčin ich neúspechov na Ukrajine.

8:26 Ukrajina na juhu krajiny nasadila systém protivzdušnej obrany IRIS-T SLM, ktorý jej pred niekoľkými dňami dodalo Nemecko. Podľa agentúry DPA o tom v piatok informoval hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať. V noci na sobotu a ráno ruská armáda ostreľovala niekoľko miest v Dnepropetrovskej oblasti a mesto Záporoží, raketový útok je hlásený z Kyjevskej oblasti, informujú ukrajinské úrady na sociálnych sieťach.

Ukrajina je prvou krajinou na svete, ktorá najmodernejší systém protivzdušnej obrany IRIS-T používa, napísala DPA. Nemecko prvý z viacerých sľúbených kusov urýchlene dodalo v týždni, na začiatku ktorého krajina čelila najničivejším raketovým útokom na civilné ciele a energetickú infraštruktúru za skoro osem mesiacov trvajúcej ruskej invázie.

Šéf správy Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko informoval, že Rusi ostreľovali tri obce v jeho regióne. Nikopol zasiahlo 50 striel, zranenia utrpeli dvaja ľudia, ktorí boli prevezení do nemocnice. Zasiahnutých bolo viac ako desať obytných domov, dopravná firma, niekoľko skladov, kancelárií alebo automobilov.

Na Záporoží v noci podnikli niekoľko útokov drony, nad ránom potom Rusi na toto mesto vystrelili desať rakiet S-300, uviedol šéf oblastnej správy Alexander Staruch. Poničené boli viaceré objekty energetickej a priemyselnej infraštruktúry, oznámil s tým, že informácie o prípadných zranených alebo obetiach sa spresňujú.

Ruská raketa zasiahla tiež bližšie nešpecifikovanú obec v Kyjevskej oblasti, informoval šéf miestnej správy Oleksij Kuleba. Útok sa zaobišiel bez obetí.

7:20 Saudská Arábia v sobotu oznámila humanitárnu pomoc Ukrajine vo výške 400 miliónov dolárov, informovala oficiálna tlačová agentúra SPA a dodala, že korunný princ Mohammed bin Salmán v tejto súvislosti telefonoval ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, informovala agentúra AFP.

Princ zdôraznil „snahu kráľovstva podporovať všetko, čo prispeje k deeskalácii, ako aj jeho pripravenosť pokračovať v snahách o mediáciu.“ Saudská Arábia zohrala minulý mesiac nečakanú úlohu pri sprostredkovaní výmeny vojnových zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vojna na Ukrajine však vyvolala napätie medzi Saudskou Arábiou a Spojenými štátmi po tom, čo kráľovstvo do značnej miery odolalo tlaku na zvýšenie produkcie ropy s cieľom zmierniť energetickú krízu spôsobenú vojenským konfliktom.

Kráľovstvo čelí čoraz väčšej kritike zo strany USA po tom, čo sa Saudskou Arábiou vedená skupina vývozcov ropy OPEC dohodla s Ruskom a ďalšími spojencami na drastickom znížení produkcie, čo by mohlo vyhnať ceny energií ešte vyššie.

USA obvinili OPEC+ z pridania sa k Rusku a v stredu americký prezident Joe Biden dokonca pohrozil „dôsledkami“ pre Saudskú Arábiu.

6:48 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 725 miliónov USD na obranu proti ruskej invázii. Oznámilo to vo vyhlásení americké ministerstvo obrany. Od začiatku ruskej invázie 24. februára Spojené štáty už sľúbili Ukrajine vojenskú pomoc za zhruba 17,6 miliardy USD.

Podľa nariadenia prezidenta majú byť peniaze čerpané na obranné prostriedky a služby ministerstva obrany a vojenské vzdelanie a výcvik. Pentagon dodal, že nová zásielka pomoci zahŕňa muníciu pre raketové systémy HIMARS, delostrelecké granáty, protitankové zbrane či transportné vozidlá Humvee, napísala agentúra AFP.

6:20 Rusko sa sústredí na výrobu a používanie bezpilotných lietadiel, ktoré sa ukázali byť účinnými na fronte na Ukrajine. Uviedol to v piatok podľa agentúry TASS podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev na sociálnej sieti Telegram.

„Bezpilotné stroje preukázali svoju účinnosť v moderných konfliktoch. Ich použitie v zóne špeciálnej vojenskej operácie je naliehavou potrebou,“ zdôraznil Medvedev. Podľa neho „Rusko musí zaviesť rozsiahlu výrobu bezpilotných lietadiel rôznych typov.“

Ministerstvo obrany Ruskej federácie na fóre Army-2022 v auguste podpísalo množstvo zmlúv na dodávku bezpilotných lietadiel Orlan, Pacer a Eleron, pripomína TASS.

Ukrajina v piatok oznámila, že vyvíja novú technológiu proti útokom iránskych dronov, ktoré používa Rusko. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov odhaduje, že Rusko má 300 iránskych útočných dronov a „pokúša sa nakúpiť niekoľko tisíc ďalších“. „Uvidíme, či sa to stane alebo nie, ale my musíme byť pripravení,“ dodal minister.

„Vyvíjame systémy na ich eliminovanie… Tieto drony rozmontovávame, aby sme videli detaily, napríklad to, aký elektronický ‚mozog‘ majú vo vnútri, a podľa toho pripravíme rôzne protiopatrenia,“ dodal Reznikov.

VIDEO: No davaj! Ukrajinci ničia Rusom drony z Iránu.

Video

Rusi používajú iránske drony na zistenie rozloženia ukrajinských ozbrojených síl, povedala vo štvrtok hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeniuková. „Teraz ich začínajú používať takmer po celom území Ukrajiny, používajú ich od severných smerov, nielen z juhu,“ informovala.

V južnej oblasti zostrelili ukrajinské vzdušné sily 109 dronov a 33 zasiahlo ciele, oznámila Humeniuková. Dodala, že väčšina bola zacielená na civilnú infraštruktúru.

„Fakt, že (Rusi) sa snažia používať tieto drony proti životne dôležitej infraštruktúre, pripraviť nás o vodu, teplo, elektrinu – to zodpovedá taktickým a technickým vlastnostiam a účelu týchto dronov kamikadze, pretože fungujú ako zápalky. Dron zapáli objekt a vyradí ho z prevádzky nie výbuchom, ale skôr požiarom,“ vysvetlila Humeniuková.

VIDEO: Ruské drony dolu. Ukrajinci majú nové protidronové puš­ky.

Video
960 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine