Tak ako to je? Diplomati priznali dodávky dronov i rakiet Rusku, Teherán reaguje

Iránski predstavitelia v utorok popreli správy o tom, že by Irán posielal Rusku zbrane a ozbrojené drony, pričom tieto informácie označili za "nepravdivé", informuje stanica CNN. Podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násira Kanáního bol Irán vždy "proti tomu, aby vojna na Ukrajine pokračovala". Dodal, že Irán je pripravený s Ukrajinou o týchto obvineniach diskutovať.

18.10.2022 20:18 , aktualizované: 22:17
dron, irán Foto: ,
Iránsky dron nad ukrajinským Kyjevom v pondelok 17. októbra 2022.
debata (123)

Irán podpísal s Ruskom dohodu, podľa ktorej ho okrem bezpilotných lietadiel bude zásobovať aj raketami zem-zem. Agentúre Reuters to potvrdili dvaja iránski predstavitelia a dvaja iránski diplomati. V nedeľu o týchto plánoch písal americký denník The Washington Post, ten sa odvolával na nemenovaných západných predstaviteľov.

Príslušnú dohodu údajne podpísali 6. októbra v Moskve počas návštevy prvého viceprezidenta Iránu Mohammada Mochbera Dezfúlího.

„Rusi požiadali o ďalšie drony a presnejšie iránske balistické rakety, predovšetkým z kategórie Fátih a Zólfaghár,“ uviedol jeden z diplomatov oboznámený z priebehom návštevy. Zároveň odmietol tvrdenia Západu, že ide o porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN z roku 2015.

VIDEO: No davaj! Ukrajinci ničia Rusom drony z Iránu
Video

„Nie je vecou predajcu, kde sa (dodávané zbrane) použijú. Na rozdiel od Západu sa v ukrajinskej kríze nepridávame na žiadnu stranu. Chceme, aby sa táto kríza ukončila diplomaticky,“ povedal iránsky diplomat.

Peskov o ničom nevie

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku, či Rusko na Ukrajine používa iránske drony, odpovedal, že o tom nemá žiadne informácie. „Používa sa ruská technika s ruskými názvami. Ďalšie otázky smerujte na ministerstvo obrany,“ povedal. To sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrilo.

Rusko, Ukrajina, drony Čítajte viac 237. deň: Irán zatĺka dodávky dronov Rusku, Kyjev od NATO dostane obranné systémy

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok oznámil, že Aliancia dodá v najbližších dňoch Ukrajine obranné systémy proti dronom, aby sa tak mohla účinnejšie brániť ruským útokom na kritickú infraštruktúru s použitím iránskych bezpilotných lietadiel.

Ako v utorok uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ruské sily používajúce iránske drony zničili v priebehu ostatných dní takmer tretinu elektrární na Ukrajine.

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba v utorok navrhol Zelenskému, aby preto prerušil diplomatické styky Ukrajiny s Iránom.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #drony #vojna na Ukrajine #rakety zem-zem