EMA po Pfizeri schválila vakcínu cielenú na omikron aj Moderne

Orgány Európskej únie vo štvrtok schválili používanie upravenej covidovej vakcíny od spoločnosti Moderna, ktorá cieli na aktuálne sa šíriace podoby koronavírusového variantu omikron. Informovala o tom agentúra Reuters.

19.10.2022 19:14 , aktualizované: 20.10.2022 22:55
debata (13)

Posilňujúca dávka je určená pre osoby staršie ako 12 rokov, ktoré absolvovali prvotné očkovanie proti chorobe covid-19.

Takzvaná bivaletná vakcína by mala poskytovať lepšiu ochranu pred koronavírusovými subvariantmi BA.4 a BA.5, ktoré v posledných mesiacoch dominujú. Posilňujúca dávka by mala pomôcť čeliť náporu infekcií, ktorý je podľa odborníkov možný očakávať v nadchádzajúcich chladnejších mesiacoch.

Schválenie upravenej vakcíny najskôr odporučila Európska lieková agentúra (EMA), neskôr dnes ju schválila Európska komisia.

Únijné orgány dali v septembri zelenú používanie upravenej covidovej vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, ktorá tiež cieli na subvarianty BA.4 a BA.5. Touto vakcínou sa už očkuje aj na Slovensku.

Vakcína aj pre dojčatá

EMA v stredu schválila aj vakcíny od Pfizera a Moderny určené pre deti od šiestich mesiacov, informuje agentúra AFP.

Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) odporučil použitie očkovacej látky Comirnaty (konzorcia Pfizer/BioNTech) pre deti vo veku od šiestich mesiacov do štyroch rokov a takisto vakcínu Spikevax (od Moderny) pre deti od šiestich mesiacov do piatich rokov veku.

Vakcíny sa deťom budú vpichovať do ramena alebo stehna. Pôjde však o menšiu dávku, než sa podáva maloletým od piatich rokov. Vakcína Comirnaty sa bude môcť podávať ako prvotná očkovacia látka pozostávajúca z troch dávok, zatiaľ čo Spikevax bude pozostávať z dvoch dávok, približuje EMA.

Európska agentúra okrem toho schválila aj adaptovanú posilňovaciu vakcínu od Moderny zameranú konkrétne na vysoko nákazlivé omikronové varianty BA.4 a BA.5. Táto vakcína je určená pre dospelých a deti od 12 rokov, ktorí už majú za sebou prvotný vakcinačný cyklus voči ochoreniu COVID-19.

covid vakcína omikron moderna Čítajte viac Načo vôbec očkovali proti BA.1? Rezort až teraz spúšťa očkovanie najnovšou vakcínou

Spomenuté omikronové varianty spôsobili v posledných mesiacoch značný nárast počtu infikovaných osôb v Európe a Spojených štátoch.

EMA v septembri varovala, že hoci je počet obetí koronavírusu v súčasnosti na nízkej úrovni, pandémia sa ešte neskončila. Vyzvala preto jednotlivé krajiny, aby posilnili programy na podávanie podporných dávok vakcín ešte pred príchodom zimy, keď sa očakáva zvýšenie počtu infikovaných.

Odporúčaniami EMA sa bude zaoberať Európska komisia, ktorá prinesie konečné rozhodnutie o použití jednotlivých vakcín pre dané vekové skupiny.

WHO: Covid naďalej útočí

Na zrušenie najvyššieho stavu pohotovosti v súvislosti s pandémiou koronavírusu je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zatiaľ priskoro – aj napriek tomu, že situácia sa na celom svete zlepšuje, informoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Núdzový výbor WHO pre ochorenie COVID-19 sa na minulotýždňovom zasadnutí uzniesol, že pandémia koronavírusu je stále ohrozením verejného zdravia medzinárodného významu (PHEIC). Tento stav WHO vyhlásila v januári 2020.

„Výbor zdôraznil potrebu posilniť dohľad (nad priebehom pandémie) a umožniť lepší prístup k testom, liekom a vakcínam pre najohrozenejšie skupiny obyvateľstva,“ povedal Ghebreyesus a dodal, že s odporúčaniami výboru súhlasí.

6,5 milióna obetí

WHO vyhlásila vlnu koronavírusu za PHEIC 30. januára 2020. V tom čase bolo mimo Číny nahlásených menej než sto prípadov a ochorenie malo dovtedy obete iba v Číne.

Agentúra AFP pripomína, že od začiatku pandémie sa koronavírusom nakazilo viac než 622 miliónov ľudí, pričom ochoreniu podľahlo 6,5 milióna pacientov. WHO tiež dodala, že v priebehu uplynulých 24 hodín pribudlo 263 000 nových prípadov nákazy.

seniori dôchodcovia dôchodca penzista Čítajte viac Pandémia Slovákom skrátila život o 33 mesiacov. Naopak, Nórom predĺžila o 1,7 mesiaca

Grebreyesus si je podľa vlastných slov vedomý toho, že „celosvetová situácia sa od začiatku pandémie zlepšila“, no upozornil, že vírus sa neustále mení. „Pandémia nás už v minulosti prekvapila a môže sa to zopakovať,“ doplnil.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ema #koronavírus #očkovanie proti covidu