Johnson a Sunak sa stretli ohľadom voľby nového lídra konzervatívcov

Bývalý britský premiér Boris Johnson a exminister financií Rishi Sunak sa v sobotu večer osobne stretli, aby prediskutovali nadchádzajúcu voľbu nového lídra Konzervatívnej strany po tom, čo Liz Trussová vo štvrtok ohlásila svoju rezignáciu.

23.10.2022 11:35 , aktualizované: 13:07
Boris Johnson Foto: ,
Britský expremiér Boris Johnson
debata

Informujú o tom viaceré britské médiá vrátane BBC a The Sunday Times, na ktoré sa odvoláva aj agentúra AFP. Kandidáti na post lídra toryovcov potrebujú podporu najmenej 100 poslancov parlamentu. Nominovať ich je možné do budúceho pondelka 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ).

Podľa výpočtov BBC podporilo Sunaka zatiaľ 128 poslancov, zatiaľ čo Johnsona 53 a líderku Dolnej snemovne parlamentu Penny Mordauntovú len 23. Johnsonov tím však tvrdí, že expredseda vlády má podporu už vyše 100 poslancov, čo spochybňujú Sunakovi podporovatelia. Vyzvali preto Johnsona, aby preukázal, že má skutočne takú podporu, o akej sa hovorí.

BBC konštatuje, že dosiaľ svoje preferencie ohľadom voľby deklarovalo len 203 z 357 poslancov Konzervatívnej strany.

Sunak v nedeľu potvrdil, že sa bude uchádzať o post lídra britskej Konzervatívnej strany, a teda aj o premiérsky post. „Spojené kráľovstvo je úžasná krajina, no čelíme vážnej ekonomickej kríze. Preto sa chcem stať lídrom Konzervatívnej strany a vaším ďalším premiérom. Chcem napraviť našu ekonomiku, zjednotiť našu stranu a slúžiť našej krajine,“ napísal Sunak na sociálnej sieti Twitter.

Bývalý minister financií sa vo vyjadrení ďalej obhajuje, že už ukázal svoju profesionalitu a spoľahlivosť, a že bude „pracovať vo dne a v noci“, aby splnil svoju úlohu. „Žiadam vás o príležitosť pomôcť vyriešiť naše problémy. Viesť našu stranu a krajinu vpred ku ďalším parlamentným voľbám,“ uviedol Sunak.

Na to, aby sa Sunak mohol uchádzať o post lídra Konzervatívnej strany, a teda aj budúceho premiéra Británie, potreboval získať podporu aspoň 100 poslancov parlamentu. Podľa stanice Sky News získal exminister financií napokon 124 nominácií.

Sunak sa o post lídra konzervatívcov a britského premiéra v uplynulých niekoľkých mesiacov uchádza už druhýkrát. O tento post súperil počas leta aj s dosluhujúcou britskou premiérkou Liz Trussovou, ktorá vo štvrtok oznámila svoju rezignáciu. V úrade zotrvala asi šesť týždňov.

Ako prvá oznámila svoju kandidatúru na spomínaných post líderka Dolnej snemovne parlamentu Penny Mordauntová. Ďalším možným kandidátom je bývalý britský premiér Boris Johnson, ktorý však zatiaľ oficiálne neoznámil, že sa o post bude uchádzať. Údajne však už získal dostatočný počet poslaneckých nominácii.

Meno nového lídra britskej Konzervatívnej strany – a teda aj budúceho premiéra – by mohlo byť známe do piatku (28. októbra), povedal vo štvrtok šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany Graham Brady.

Liz Trussová Čítajte viac Trussová rezignovala. V úrade bola iba 45 dní. Médiá prognózujú návrat Johnsona
debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson #Rishi Sunak