Útok dronov na Sevastopoľ je podľa proruského gubernátora najväčším od začiatku vojny

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu zo sobotňajšieho útoku dronmi na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme, ktorý je hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Podľa ministerstva však došlo len k "malému" poškodeniu jednej z ruských lodí, informuje agentúra AFP.

29.10.2022 16:12 , aktualizované: 17:57
sevastopol krym ukrajina Foto:
debata (108)

Moskva okrem toho tvrdí, že Ukrajine pomohla útok na Sevastopoľ pripraviť Británia, ktorú zároveň obvinila aj z toho, že bola zapletená do nedávnych výbuchov na plynovodoch Nord Stream.

„Prípravy tohto teroristického činu (sobotňajšieho útoku na sevastopolský prístav) a výcvik vojenského personálu Ukrajinského 73. špecializo­vaného centra pre námorné operácie boli vykonané pod vedením britských špecialistov operujúcich v meste Očakiv v ukrajinskej Mykolajivskej oblasti,“ uviedlo vo vyhlásené ruské ministerstvo obrany.

Špecialisti z tej istej jednotky britského vojenského námorníctva boli podľa ruského ministerstva zapojení aj do plánovania a vykonania teroristických útokov 26. septembra, ktoré poškodili plynovody Nord Stream 1 a 2.

Drony podľa Ruska v sobotu v Sevastopole zaútočili aj na lode, ktoré boli zapojené do realizácie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny.

Moskvou dosadený sevastopolský gubernátor vyhlásil, že išlo o najmasívnejší útok na Krym od februárového začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. „Dnes v noci bol vo vodách Sevastopolského zálivu podniknutý doposiaľ najmasívnejší útok bezpilotnými lietadlami (UAV) a na diaľku ovládanými bezpilotnými plavidlami (USV),“ povedal pre ruské štátne médiá gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev.

Predtým prostredníctvom aplikácie Telegram informoval, že útok sa začal v sobotu ráno okolo 04.30 h a systémy protivzdušnej obrany ho úplne zmarili až po niekoľkých hodinách. Všetky útočiace drony boli podľa neho napokon zostrelené.

Putin vo vreci na mŕtvoly Čítajte aj Česi zazipsovali Putina do vaku na mŕtvoly. Visí medzi českou a ukrajinskou vlajkou

Gubernátor ďalej tvrdil, že počas útoku nedošlo k žiadnym škodám na „civilnej infraštruktúre“ ani ku zraneniam. Zároveň vyzval miestnych obyvateľov, aby nezverejňovali na sociálnych sieťach videá zo sobotňajšieho útoku. Podľa neho by tak totiž Ukrajinci mohli získať informácie o fungovaní protivzdušnej obrany Sevastopolu.

Razvožajev okrem toho písal o tom, že dronový útok na sevastopolský prístav odrážali plavidlá Čiernomorskej flotily.

Pozastavenie dohody na účasti o vývoze obilia

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že Rusko pozastavuje svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov v dôsledku údajných útokov dronom na ruské plavidlá na Kryme.

„Vzhľadom na teroristický čin vykonaný režimom v Kyjeve s podielom britských špecialistov proti lodiam Čiernomorskej flotily a civilným plavidlám zapojeným do zabezpečovania obilných koridorov, Rusko pozastavuje svoju účasť na implementácii dohody o exporte poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov,“ uviedlo ministerstvo na platforme Telegram.

Rusko krátko predtým tiež informovalo, že na jeho lode, na ktoré v krymskom prístave Sevastopol zaútočili drony, sa vzťahovala zmienená dohoda o vývoze ukrajinského obilia sprostredkovaná OSN, píše britský denník The Guardian. Zároveň pripomína, že platnosť predmetnej dohody má vypršať 19. novembra, pričom generálny tajomník OSN António Guterres už vyzval na jej predĺženie.

nnns Čítajte aj Moskva obvinila Britániu z útokov na Nord Stream, tá to odmieta

Sevastopolský gubernátor vo štvrtok informoval o útoku bezpilotného lietadla na miestnu tepelnú elektráreň Balaklava. Podľa jeho tvrdení však nedošlo k obetiam na životoch ani k vážnejším škodám.

V júli tohto roku došlo k dronovému útoku na plavidlá ruskej Čiernomorskej flotily kotviace v Sevastopole. Ukrajinská armáda v súčasnosti vedie protiofenzívu v priľahlých oblastiach južnej Ukrajiny, odkiaľ sa snaží vytlačiť ruské okupačné jednotky.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #vojna na Ukrajine