KĽDR odpálila smerom k Južnej Kórei 23 rakiet aj stovku delostreleckých striel

Severná Kórea vypálila v stredu 23 striel vrátane balistických a vyše 100 delostreleckých striel na východ od Kórejského polostrova. Oznámila to agentúra Reuters. Jedna z balistických striel dopadla do tesnej blízkosti juhokórejských teritoriálnych vôd, čo je prvý takýto incident od kórejskej vojny v 50. rokoch, uviedli juhokórejské armádne zdroje.

02.11.2022 06:39 , aktualizované: 15:30
ICBM / Medzikontinentálna balistická strela /... Foto: ,
Archívna snímka.
debata (3)

Delostrelecká paľba je podľa nich porušením dohody z roku 2018, ktorá mala za cieľ znížiť napätie medzi oboma časťami polostrova. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol situáciu označil za narušenie územia.

Podľa denníka The Korea Times jedna z balistických striel preletela námornú hranicu a dopadla 26 kilometrov južne od námornej línie.

Južná Kórea v reakcii vyhlásila na jednom z ostrovov protiletecký poplach a juhokórejské stíhačky ako odpoveď odpálili tri presne navádzané rakety vzduch-zem severne od spoločnej námornej hranice s KĽDR, uviedla agentúra Jonhap.

Denník The Korea Herald napísal, že KĽDR vypálila jednu z balistických striel k juhokórejskému ostrovu Ullungdo ležiacemu v Japonskom mori asi 120 kilometrov od polostrova, na čo juhokórejská vláda reagovala vyhlásením leteckého poplachu, aby občania vyhľadali kryty. Poplach bol popoludní miestneho času odvolaný. Podľa denníka ide o prvé takéto varovanie pred severokórejskou raketovou paľbou od roku 2016.

Kórea, DMZ Čítajte viac Čo chystá Kim? Kórey pretína hranica, na ktorej sa vojna neskončila

Prezident Jun povedal, že ide o „severokórejskú provokáciu a územnú inváziu“. Prezident zvolal kvôli paľbe, ktorú už analytici označujú za najagresívnejšiu za uplynulé roky, bezpečnostnú radu. Nariadil „rýchlu a zásadnú reakciu, pretože Severná Kórea musí za svoje provokácie zaplatiť“. Južná Kórea tiež uzavrela niekoľko leteckých koridorov nad Japonským morom a odporučila leteckým spoločnostiam zmeniť trasy.

Podľa juhokórejskej armády vypálili Severokórejčania dopoludnia 17 striel a neskôr popoludní ďalších šesť, a to ako z východného, tak západného pobrežia. Išlo podľa nej o balistické strely krátkeho doletu alebo strely typu zem-vzduch. Generálny štáb juhokórejskej armády označil raketovú paľbu zo severu za „bezprecedentnú a absolútne neprijateľnú“.

Agentúry označili dnešnú situáciu za najvyšší počet odpaľov za jeden deň. A to aj napriek tomu, že sú v poslednom čase severokórejské testy veľmi časté.

Na situáciu reagoval japonský premiér Fumio Kišida. „Severná Kórea strieľa v nebývalom tempe rakety, čo je úplne neprijateľné,“ povedal. Japonsko podalo prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Pekingu proti počínaniu KĽDR protest.

Taktiež Rusko reagovalo vyhlásením kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova. Vyzval oba kórejské štáty, aby sa vyhli stupňovaniu napätia. Podľa Peskova sa majú obe strany vyvarovať krokov, ktoré zhoršia už tak vypätú situáciu. Rusko vyzýva všetkých zúčastnených ku pokoju.

Predseda Európskej rady Charles Michel vyjadril pobúrenie nad konaním Severnej Kórey. Zároveň vyjadril podporu Južnej Kórei. „Som pobúrený týmto agresívnym a nezodpovedným správaním sa Pchjongjangu, ktorý odpaľuje rakety ponad námorné hranice s Južnou Kóreou,“ napísal Michel na Twitteri a vyjadril solidaritu s Južnou Kóreou a ďalšími krajinami v tejto oblasti.

Agentúry tiež pripomínajú, že severokórejská paľba prichádza v čase vojenských manévrov, ktoré v pondelok začali americká a juhokórejská armáda. Ide o najrozsiahlejšie cvičenie za minulých päť rokov, potrvá do piatku a zúčastňuje sa na ňom 240 lietadiel vrátane moderných stíhačiek F-35. Pchjongjang v utorok kvôli cvičeniu Južnej Kórei a Spojeným štátom vyhrážal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #raketové testy #balistická strela