OĽaNO v EÚ postúpilo. Ľudovci ho privítajú vo svojich radoch. Čo na to Dzurinda?

OĽaNO sa po dlhom čase prepracovalo na vyššiu európsku úroveň. Matovičovi vstúpia do Európskej ľudovej strany (EPP). Potvrdil to jej predseda Manfred Weber. OĽaNO príjmu konzervatívci do svojich radov zajtra.

17.11.2022 17:14 , aktualizované: 18:36
Eduard Heger Foto:
Slovenský premiér Eduard Heger.
debata (39)

Weber to povedal v Lisabone na politickom grémiu EPP. OĽaNO o členstvo požiadalo už v roku 2020. Celý proces sa teraz podarilo zavŕšiť premiérovi Eduardovi Hegerovi. Zo Slovenska patria do EPP ešte KDH, Spolu a Aliancia.

„Samozrejme, je to aj veľká výzva pre samotné OĽaNO, aby produkovalo politiku kompatibilnú s hodnotami Európskej ľudovej strany,“ povedal pre Pravdu slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý šéfuje Martensovmu centru, čo je politický think-tank EPP.

VIDEO: Dzurinda o tom, či by dostal premiér Matovič OĽaNO medzi ľudovcov

Video

V EPP dlhšiu dobu panovali isté pochybnosti o tom, či OĽaNO ako strana spĺňa podmienky členstva. Hoci sa ich úplne nepodarilo rozptýliť, pre konzervatívcov je zaujímave, že oficiálne budú mať v rámci Európskej rady ďalšieho premiéra. Z 27 členských štátov v nej bude mať teraz EPP osem členov. Európsku radu tvoria vrcholní predstavitelia jednotlivých krajín EÚ.

Šéf ľudovcov vo svojom vystúpení zhodnotil, že volebné procesy v Európe z posledných mesiacov boli priaznivé pre tábor EPP. Za obzvlášť dobrú správu považuje voľby vo Švédsku, čo tiež znamená o premiéra „navyše“ v Európskej rade.

Musíme byť jasne proukrajinskí

Dodal, že nový šéf talianskej diplomacie a vicepremiér Antonio Tajani, bývalý eurokomisár a niekdajší predseda Európskeho parlamentu, je garantom princípov EPP v novej talianskej vláde premiérky Georgie Meloniovej.

Weber v príhovore delegátom podujatia v Lisabone zdôraznil, že EPP ako celok musí byť jasne proukrajinská, čo sa týka súčasnej agresie Ruska voči Ukrajine a hlavne musí byť prísnym zástancom princípov právneho štátu.

kyjev Čítajte viac Bomby, výpadky a teraz sneh a mráz. Na Ukrajinu udrelo počasie

V tejto súvislosti upozornil, že politici z tábora ľudovcov musia vystupovať viac proeurópsky. Podľa Webera nie je dobré, keď niektoré členské strany EPP otvorene šíria postoje proti NATO, čo je proti oficiálnej politike EPP.

Vyhrať treba aj energetickú vojnu

V závere svojho prejavu vyjadril podporu politickým stranám z Ukrajiny, ktoré sú súčasťou rodiny EPP, a deklaroval, že Ukrajinci bojujú spravodlivú vojnu.

Weber konštatoval, že Európa musí v súčasnosti vyhrať aj „energetickú vojnu“. EPP podľa jeho slov v tejto spojitosti podporuje celoeurópske riešenia v podobe spoločných nákupov plynu, zastropovania cien a európskej solidarity.

Viktor Orbán Čítajte viac Fidesz končí u ľudovcov, Orbán chce budovať novú pravicu

Weber vyzval všetky politické sily v rámci EPP, aby urobili maximum na podporu vstupu Bulharska, Chorvátska a Rumunska do schengenského priestoru, o čom sa na úrovni členských štátov rozhoduje práve v týchto dňoch.

Manfred Weber tiež pripomenul, že v roku 2024 budú voľby do europarlamentu a ľudovci sa v záujme dobrého volebného výsledku musia už teraz angažovať pri riešení ekonomických problémov či migračnej krízy.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #OĽaNO #Eduard Heger #európska politika