Jasným víťazom volieb v Kazachstane je prezident Tokajev

Úradujúci kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev drvivo zvíťazil v nedeľňajších predčasných voľbách hlavy štátu. Šesťdesiatdeväťročný Tokajev, ktorý sa dostal k moci v roku 2019, získal 81,31 percenta hlasov, uviedla v pondelok volebná komisia.

21.11.2022 12:00
Kazachstan voľby prezidentské predčasné Foto:
Na snímke súčasný kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev odovzdáva hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas predčasných prezidentských volieb v kazašskej Astane 20. novembra 2022.
debata (1)

Všetci ďalší piati uchádzači dostali menej ako desať percent hlasov, pričom 5,8 percenta voličov odovzdalo svoj hlas všetkým kandidátom.

Kazachstan upadol do chaosu počas januárových protestov proti vysokým životným nákladom, ktoré si vyžiadali 238 mŕtvych. Tokajev pristúpil k tvrdému potlačeniu demonštrácií. Situácia sa odvtedy stabilizovala, ale napätie pretrváva. Tokajev vyhlásil, že sa usiluje získať „nový mandát dôvery ľudu“.

Kazachstan ODKB vojaci Čítajte viac V súvislosti s nepokojmi zadržiavajú v Kazachstane 970 podozrivých

Nedávne zmeny ústavy predĺžili mandát prezidenta z piatich na sedem rokov. Tokajev v roku 2019 zosadil svojho autoritárskeho predchodcu Nursultana Nazarbajeva, ktorý vládol Kazachstanu 28 rokov.

Tokajevovi k volebnému víťazstvu a „presvedčivému mandátu“ zablahoželal v pondelok aj ruský prezident Vladimir Putin.

OBSE: Voľbám chýbala politická súťaž

Voľbám podľa pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) chýbala politická súťaž a preukázali potrebu reforiem volebnej legislatívy.

mobilizácia Čítajte viac Pre mobilizáciu utieklo možno až milión Rusov, Moskovčania narýchlo predávajú byty

„Predčasné prezidentské voľby sa 20. novembra uskutočnili v politickom prostredí, v ktorom chýbala politická súťaž a hoci boli voľby dobre pripravené, zdôraznili potrebu ďalších reforiem na zosúladenie súvisiacej legislatívy a jej implementácie so záväzkami OBSE na zabezpečenie skutočného pluralizmu,“ uviedla v stanovisku pozorovateľská misia OBSE.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #Kasym-Žomart Tokajev