V Nórsku odovzdali Nobelove ceny za mier

Ukrajina nemôže dosiahnuť mier "zložením zbraní", vyhlásila v sobotu v nórskom Osle Oleksandra Matvijčuková, riaditeľka ukrajinskej ľudskoprávnej organizácie Centrum pre občianske slobody (CCL), na slávnostnej ceremónii odovzdávania Nobelovej ceny za mier za rok 2022.

10.12.2022 15:34
nobelova cena za mier Foto: ,
Zľava Oleksandra Matvijčuková, riaditeľka ukrajinskej ľudskoprávnej organizácie Centrum pre občianske slobody (CCL), Jan Račinskij, predseda ruskej ľudskoprávnej organizácie Memorial a Natalľa Pinčuková, ktorá prevzala ocenenie za manžela väzneného bieloruského aktivistu Alesa Biaľackého.
debata (13)

„Ľudia na Ukrajine chcú mier viac, než ktokoľvek iný na svete. Krajina, na ktorú útočia, však nemôže dosiahnuť mier zložením zbraní,“ vyhlásila Matvijčuková. „To by nebol mier, ale okupácia,“ dodala. „Štát, ktorý zabíja novinárov, väzní aktivistov a zasahuje na pokojných demonštráciách, je hrozbou pre mier na celom svete,“ konštatovala.

Vladimir Putin Čítajte viac Z Nobelovky je Putinova anticena. Získali ju aktivisti z Bieloruska, Ruska a Ukrajiny

Jan Račinskij, predseda ruskej ľudskoprávnej organizácie Memorial, ktorá je druhým z tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za mier, pri preberaní ceny odsúdil „šialenú a zločineckú“ vojnu šéfa Kremľa Vladimira Putina na Ukrajine. Ako povedal, v Putinovom Rusku je preukazovanie odporu voči režimu považované za „fašizmus“. Ocenil, že cenu dostal aj zástupca Ruska s tým, že „štátne hranice nemôžu a nemali by rozdeľovať občiansku spoločnosť“.

Za tretieho oceneného, väzneného bieloruského aktivistu Alesa Biaľackého, prevzala cenu jeho manželka Natalľa Pinčuková. „Tisícky Bielorusov sú utláčaní a nespravodlivo väznení, ďalšie státisíce museli utiecť len preto, že chceli žiť v demokratickom štáte,“ povedala podľa agentúry DPA. „V mojej vlasti sedí celé Bielorusko vo väzení,“ podotkla v mene svojho manžela.

Tohtoroční laureáti Nobelovej ceny za mier ohlásení v októbri, predstavujú symbolickú voľbu, pretože reprezentujú tri krajiny, ktoré sú v centre vojny na Ukrajine. Podľa Nobelovej komisie tohtoroční laureáti „vynaložili mimoriadne úsilie pri dokumentovaní vojnových zločinov, porušovaní ľudských práv a zneužívania moci“.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #nobelova cena za mier