Pokračuje odliv mozgov. Z Ruska utieklo už 100-tisíc „ajťákov“

Približne 100 000 špecialistov na informačné technológie (IT) už opustilo tento rok Rusko po začatí vojenskej operácie na Ukrajine koncom februára. Uviedol to v utorok ministerstvo pre digitálny rozvoj.

20.12.2022 15:59
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (135)

Mladí Rusi po začatí invázie húfne utekali z krajiny, najmä tí, ktorí pôsobia v IT sektore a sú schopní pracovať na diaľku, čo vyvolalo obavy z úniku mozgov. Vyhlásenie mobilizácie koncom septembra tiež spustilo ďalšiu vlnu odchodov.

„Až 10 % zamestnancov IT spoločností opustilo krajinu a nevrátilo sa. Celkovo je v zahraničí okolo 100 000 IT špecialistov,“ citovali ruské tlačové agentúry ministra pre digitálny rozvoj Maksuta Šadajeva. Podľa neho 80 % z tých, ktorí odišli, naďalej pracuje pre ruské firmy na diaľku.

Moskva Čítajte viac Odliv mozgov z Ruska je príležitosťou pre Západ. A nielen ekonomickou

Minister neuviedol dôvod odchodov, ale odporučil neukladať „prísne obmedzenia“ na prácu na diaľku, aby sa predišlo tomu, že by to prinútilo týchto expertov hľadať si prácu v zahraničných spoločnostiach.

Väčšina Rusov, ktorí odišli, smerovala do susedných krajín, ako sú Arménsko, Gruzínsko a Kazachstan, ale aj do Turecka a Spojených arabských emirátov.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #informačné technológie #vojna na Ukrajine