Zelenskyj pripravuje desaťbodový mierový plán

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spolu so svojim tímom pracuje na mierovom pláne, ktorý chce predstaviť v nadchádzajúcom februári, rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

23.12.2022 14:51
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu v sídle amerického Kongresu vo Washingtone, 21. december 2022
debata (155)

S odvolaním sa na európske a ukrajinské zdroje to napísal denník The Wall Street Journal, ktorý zároveň poznamenal, že pre Kyjev a Moskvu je v súčasnosti prioritou v bojoch pokračovať.

Zelenskyj podľa zdrojov denníka momentálne zdokonaľuje desaťbodový plán. Podrobnosti o spomínaných desiatich bodoch americký denník nespomína. Predstavitelia Spojených štátov, Ukrajiny a NATO uviedli, že vyjednávacia pozícia Kyjeva pri prípadných hovoroch – kde bude najskôr Ukrajina od Moskvy požadovať zásadné ústupky – bude závisieť od jeho pozície na bojisku. Ukrajina sa preto pripravuje na potenciálne mierové rokovania vojenskými úspechmi.

Kamala Harrisová, Nancy Pelosiová Čítajte viac Zelenskyj v USA: Pomoc Ukrajine nie je charita, ale investícia do svetovej bezpečnosti

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok po otázkach novinárov povedal, že Moskva o údajnom desaťbodovom pláne nič nevie.

Európski diplomati odhadujú, že ruský prezident Vladimir Putin chce na Ukrajine medzi februárom a aprílom nadchádzajúceho roka spustiť novú ofenzívu. O mierové rozhovory preto nebude mať záujem, kým sa nepokúsi o ďalšiu vlnu útokov a neuvidí jej výsledky.

Putin však ruské vojnové úsilie vo štvrtok odmietol. „Naším cieľom je naopak vojnu ukončiť,“ povedal novinárom. O deň skôr ale ruským vojakom sľúbil, že ich vyzbrojovanie a zásobovanie nebude mať do budúcnosti žiadne finančné obmedzenia.

Video
Ukrajinci Rusom zavaria aj sovietskymi jadrovými delami

Rusko na Ukrajinu zaútočilo z juhu, východu a severu tento rok 24. februára. Ruské jednotky sa od toho času museli stiahnuť najprv zo severu, zo smeru na Kyjev, a následne po začatí ukrajinskej protiofenzívy tento rok v lete aj z Charkovskej oblasti alebo juhukrajinského Chersonu. Najväčšie pozemné boje sa teraz odohrávajú okolo Bachmutu na severe Doneckej oblasti.

Mierové rokovania medzi oboma krajinami uviazli na mŕtvom bode tento rok na jar. Kyjev v minulosti opakovane trval na tom, že rozhovory podmienia obnovením svojej územnej celistvosti.

Moskva naopak pred zimou začala vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a v novembri uviedla, že utrpenie Ukrajincov skončí, ak Zelenskyj pristúpi na jej požiadavky.

Zelenskyj Čítajte viac Putin sedí v bunkri, Zelenskyj chodí po fronte v Bachmute
155 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj