V Kyjeve nezrušia zákaz vychádzania ani na Silvestra

V Kyjeve sa nechystajú zrušiť zákaz nočného vychádzania ani v čase vítania Nového roka, ktorý býva vo východnej Európe jedným z najväčších sviatkov a nahrádza stredoeurópske Vianoce. Tento rok sa však v metropole krajiny, postihnutej vpádom ruských vojsk, žiadne veľké oslavy nechystajú, píše denník RBK-Ukrajina s odvolaním sa na tajomníka kyjevskej radnice Volodymyra Bondarenka.

27.12.2022 13:20
vojna na Ukrajine, Kyjev Foto: ,
Žena prechádza okolo tankových zátarasov v centre Kyjeva.
debata (2)

Radnica sľubuje, že na Nový rok a na pravoslávne Vianoce zapojí girlandy stromčeka na Sofijskom námestí – a skúsi to aj počas iných večerov, aby sa obyvatelia mesta mohli cítiť aspoň trochu sviatočne.

„Zákaz vychádzania bude pravdepodobne platiť aj na Nový rok. Preto žiadne veľké oslavy v hlavnom meste nebudú,“ povedal Bondarenko. „Počas leteckých poplachov sa osvetlenie stromčekov bude vypínať,“ dodal.

VIDEO: Krvavé sviatky. Rusi na Vianoce priniesli do Chersonu smrť
Video

Zákaz nočného vychádzania bol na Ukrajine zavedený spolu s vyhlásením vojnového stavu po vpáde ruských vojsk z 24. februára. Vojna si odvtedy vyžiadala podľa odhadov desaťtisíce životov na oboch stranách a milióny ľudí vyhnala z domovov.

V Kyjeve platí zákaz vychádzania od 23.00 do piatej hodiny rannej. Obyvatelia metropoly však majú možnosť podpísať sa pod petíciu žiadajúcu zrušiť zákaz vychádzania v noci z 31. decembra na 1. januára. Jej autor tvrdí, že na Silvestra sa aj tak bude veľa ľudí vracať domov od priateľov či príbuzných.

Ukrajina Rusko vojna Kyjev stromček vianočný uarus Čítajte viac 299. deň: V Kyjeve rozsvietili vianočný strom, nad mestom lietali drony

Rovnaký zákaz nočného vychádzania platí okrem Kyjeva aj v ďalších častiach Ukrajiny, väčšinou od 23.00 do 05.00 h. Vo Ľvovskej či Rivnenskej oblasti na západe krajiny, ale aj v Dnepropetrovskej oblasti na juhu Ukrajiny zákaz vychádzania platí od polnoci do piatej ráno, v Černihivskej oblasti od 23.00 do štvrtej rána. V Doneckej a Luhanskej oblasti, kde sa odohrávajú najväčšie boje, platí zákaz vychádzania od 21.00 do 05.00 h. V Zakarpatskej oblasti, ktorá pred druhou svetovou vojnou bývala súčasťou Československa, zákaz vychádzania nemajú.

V dôsledku vojny však Ukrajinci každopádne prichádzajú o tri sviatočné dni: Pondelok 26. decembra, pondelok 2. januára a pondelok 9. januára, dodal denník. Uvedené dni by sa za mierových čias stali dňami pracovného voľna ako náhrada za sviatky, ktoré pripadajú na víkendy. Napríklad v sobotu 7. januára budú pravoslávni veriaci sláviť Vianoce, a preto by najbližší pondelok bol voľným dňom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine