Ohnivý oblúk v Doneckej oblasti ďalej horí, Bachmut odoláva ruskému tlaku

Mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny statočne odoláva aj napriek sústredenému úsiliu ruských síl o jeho získanie, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

27.12.2022 14:55
vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinskí vojaci strieľajú na ruské pozície neďaleko Bachmutu.
debata (66)

„Bachmut je v súčasnosti naša východná pevnosť. Nepriateľ tam totiž sústreďuje väčšinu svojho úsilia, vojenského vybavenia a zbraní,“ povedala Maľarová v rozhovore pre ukrajinskú televíziu.

Dodala, že Moskva dala svojej armáde za cieľ dosiahnuť hranice Doneckej oblasti do konca tohto roka. „Už nedokážu udržať tú obrovskú frontovú líniu, a tak si vyberajú časti, kde môžu maximálne sústrediť svoje úsilie,“ uviedla.

Maľarová poukázala na to, ako odvážne Bachmut odoláva a koľko strát zaznamenávajú Rusi v bojoch o toto mesto, pričom nedokážu postúpiť ďalej. „Bol tam mierny postup, ale nepriateľ bol vytlačený,“ dodala.

VIDEO: Čo odkazuje ukrajinský vojak Rusom z pekla na Zemi, z Bachmutu?
Video

Britské ministerstvo obrany vo svojom pravidelne zverejňovanom prehľade situácie na Ukrajine uviedlo, že boje boli v uplynulom dni obzvlášť intenzívne okolo mesta Bachmut v Doneckej oblasti a mesta Svatove v Luhanskej oblasti. „Rusko naďalej v týchto oblastiach podnecuje útoky malého rozsahu, ale územné zisky sú mizivé,“ uviedlo ministerstvo.

Na záberoch, ktoré zverejnila agentúra Reuters bolo vidieť, ako v Bachmute horí veľká obytná budova, zatiaľ čo ulice sú zavalené sutinami a väčšina budov má rozbité okná.

Po sérii porážok v bojoch na Ukrajine, ktoré Rusko označuje ako „špeciálnu vojenskú operáciu“, sa jej jednotky teraz snažia dosiahnuť víťazstvo na bojisku dobytím Bachmutu – priemyselného mesta s predvojnovým počtom 70 000 obyvateľov, ktorý sa teraz znížil na približne 10 000 prevažne starších obyvateľov.

VIDEO: Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut
Video

Mesto Bachmut je považované za kritický bod na fronte na východnej Ukrajine. Akýkoľvek prienik by v tejto oblasti umožnil ruským jednotkám postup hlboko za ukrajinské línie. Získanie kontroly nad mestom by mohlo Rusku poskytnúť odrazový mostík k postupu na dve väčšie mestá, Kramatorsk a Slovjansk.

„Naše budovy sú zničené. Tam, čo bývam, bol kedysi obchod, ale teraz už tam nie je,“ povedal 85-ročný Oleksandr a dodal, že je jediným zvyšným obyvateľom z pôvodného obytného domu.

Ukrajina, vojna, Bachmut Čítajte viac Bachmut je mlynček na mäso. Ako z prvej svetovej vojny

Podľa ukrajinského nezávislého vojenského analytika Oleha Ždanova pokračujú ťažké boje tiež v kopcovitých oblastiach neďaleko Kreminny v Luhanskej oblasti, ako aj okolo Bachmutu a Avdijivky v Doneckej oblasti. „Ohnivý oblúk v Doneckej oblasti ďalej horí,“ uviedol Ždanov vo videonahrávke zverejnenej na sociálnych sieťach.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine