Benediktova smrť otvára cestu k odstúpeniu pápeža Františka

Pred šiestimi mesiacmi pápež František zmietol zo stola špekulácie, že sa chystá odstúpiť kvôli zdravotným problémom. Aj keby sa však s touto myšlienkou predsa len pohrával, narážal na jednu zásadnú prekážku: na pápežskom "dôchodku" bol už jeho predchodca.

03.01.2023 14:17
Benedikt XVI. Foto: ,
Muž drží noviny s titulnou fotografiou zomrelého emeritného pápeža Benedikta XVI. pred bazilikou sv. Petra vo Vatikáne 3. januára 2022
debata

Benedikt XVI., ktorý zomrel minulú sobotu na Silvestra, sa ešte v roku 2013 stal prvým pápežom po 600 rokoch, ktorý rezignoval, namiesto toho, aby stál na čele katolíckej cirkvi až do svojej smrti, napísala agentúra Reuters.

Úmrtie Benedikta by malo uľahčiť odstúpenie pápežovi Františkovi aj samotnej cirkvi, ktorá sa už dostala do situácie, že mala „dvoch pápežov“. A keby František rezignoval ešte pred úmrtím svojho predchodcu, mohli byť vo Vatikáne dokonca až traja pápeži – dvaja emeritní a jeden vo funkcii.

Súčasného pápeža by Benediktova smrť tiež mohla prinútiť k prehodnoteniu pravidiel pre prípady, keď sa pápeži v budúcnosti rozhodnú uvoľniť svoj post kvôli starobe či zhoršenému zdraviu.

František má momentálne 86 rokov, teda o rok viac, než koľko mal Benedikt, keď na pápežskú funkciu rezignoval. Napriek tomu, že potrebuje paličku a invalidný vozík, vo svojom programe nepoľavuje. Tento mesiac má naplánovanú cestu do Afriky, v auguste cestuje do Portugalska. Dal ale jasne najavo, že by neváhal odstúpiť, ak by mu jeho duševné alebo fyzické zdravie bránilo viesť cirkev s 1,3 miliardami členov.

V júlovom rozhovore s agentúrou Reuters František odmietol špekulácie o jeho blížiacom sa odstúpení. „Nikdy mi to nenapadlo,“ uviedol a súčasne poprel špekulácie, že má rakovinu. Predchádzajúci mesiac sa katolícke i niektoré sekulárne médiá ocitli vo víre nepodložených správ a tweetov o tom, že pápež bude neschopný vykonávať funkciu niekoľko mesiacov.

vatikán Čítajte viac S Benediktom XVI. sa rozlúčilo 40-tisíc ľudí, spočinie v bývalej hrobke Jána Pavla II.

Avšak s tým, ako sa v marci blížilo desiate výročie jeho zvolenia do čela katolíckej cirkvi a o štyri roky vstúpi do deviatej dekády svojho života, sa možnosť rezignácie u Františka zvyšuje.

Podľa cirkevného práva môže pápež odstúpiť, pokiaľ tak urobí bez vonkajšieho nátlaku. Toto opatrenie malo zabrániť ovplyvňovaniu pápežskej stolice, ku ktorému dochádzalo v minulých storočiach.

S predlžovaním priemernej dĺžky života prestala byť možnosť pápežskej rezignácie nemysliteľná a opakovane sa objavujú výzvy cirkevných predstaviteľov, aby rola emeritného pápeža dostala jasné pravidlá.

František minulý mesiac povedal španielskym novinám, že nemá v úmysle definovať právny status odstupujúcich pápežov. Predtým však v súkromí naznačil, že by také pravidlá mohli spísať vatikánski úradníci.

Konzervatívny austrálsky kardinál a Benediktov blízky spolupracovník George Pell napísal, že pápež by si po odstúpení mal ponechať titul emeritného pápeža, zároveň by sa ale mal vrátiť k titulu kardinála. Oslovovaný by teda bol ako „kardinál (priezvisko), emeritný pápež“.

Pell tiež uviedol, že bývalý pápež by nemal nosiť biele oblečenie, ako to robil Benedikt. Podľa neho je totiž dôležité, aby mali katolíci jasno v tom, že „pápež je iba jeden“.

Benedikt XVI., emeritný pápež Čítajte viac Ako pochovajú Benedikta XVI.? Vatikán chystá pohreb, aký svet nepoznal

Akademici a kanonickí právnici z talianskej Bolonskej univerzity, ktorí sa touto problematikou zaoberali, tvrdia, že cirkev nemôže riskovať hoci len zdanie, že má „dve hlavy alebo dvoch kráľov“. Navrhli preto súbor pravidiel, podľa ktorých by sa odstúpujúci pápež nevrátil k titulu kardinála, ako navrhol Pell, a bol by oslovovaný „emeritným rímskym biskupom“.

František v júli agentúre Reuters povedal, že práve takto by chcel byť prípadne nazývaný. V takom prípade by nemusela byť potrebná žiadna nová právna úprava, pretože by sa naňho vzťahovali existujúce pravidlá pre biskupov vo výslužbe.

Podľa týchto pravidiel by sa emeritní biskupi mali „vyhýbať každému postoju a vzťahu, ktorý by mohol čo i len naznačovať nejakú paralelnú právomoc k právomociam diecézneho biskupa, čo by malo škodlivé dôsledky pre pastoračný život a jednotu diecézneho spoločenstva“.

Hoci Benedikt odstúpil, písal, poskytoval rozhovory a – vedomky či nevedomky – sa stal etalónom odporcov pápeža Františka, či už z doktrinálnych dôvodov, alebo preto, že sa neradi vzdávali klerikálnych výsad, ktoré chcel súčasný pápež zrušiť.

František agentúre Reuters tiež povedal, že nezostane vo Vatikáne, ani sa nevráti do rodnej Argentíny, ale bude skromne žiť v domove pre vyslúžilých kňazov v talianskom hlavnom meste, „pretože to je moja diecéza“. Povedal tiež, že by chcel žiť v blízkosti veľkého kostola a stráviť svoje posledné dni spovedaním.

Joseph Ratzinger, Benedikt XVI. Čítajte viac Zomrel Benedikt XVI. - prvý pápež z Nemecka
debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #pápež Benedikt XVI.