Lukašenko možno Putina oklamal a na testoch na koronavírus ani nebol

Bieloruský líder Alexander Lukašenko možno klamal ruského prezidenta Vladimira Putina ohľadom testov na koronavírus, ktoré mali pred ich vzájomnými schôdzkami dokazovať, že sa Lukašenko nenakazil koronavírusom.

04.01.2023 15:40
Vladimir Putin / Alexandr Lukašenko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho bieloruský náprotivok Alexandr Lukašenko
debata (32)

Tieto špekulácie sa objavili v opozičných médiách potom, čo sa hackeri zo Zjednoteného štábu hnutia odporu nabúrali do počítačov minskej kliniky, ktorá sa stará o vysoko postavených predstaviteľov režimu. Po analýze odcudzených dokumentov hackeri upozornili na nezrovnalosti v osvedčeniach o podstúpených testoch.

Ako prvý o tom informoval bieloruský server Zerkalo.io, podľa ktorého sú dokumenty zverejnené hackermi pravé. Každý dokument obsahuje QR kód, ktorý skutočne funguje. Osvedčenia z obdobia od predminulého apríla do konca minulého roka ale obsahujú množstvo nepresností, objavujú sa v nich rôzne čísla Lukašenkovho dokladu totožnosti a v osvedčeniach pre Lukašenkovho syna dokonca tri, pričom jedno číslo zodpovedá otcovmu dokladu.

Osvedčenia sú často vydané s dátumom dňa, keď Lukašenkovci mali test postúpiť. Niekedy sa menil dátum testov, ale dátum analýzy a vydanie dokladu zostal rovnaký ako pri predchádzajúcom dokumente. Prinajmenšom v jednom prípade bolo podľa médií osvedčenie vydané skôr, ako bola odobratá vzorka na test. Z týchto nezrovnalostí potom vyplýva podozrenie, že Lukašenko v skutočnosti žiadne testy na koronavírus pred stretnutiami s Putinom neabsolvoval.

Putin sa počas pandémie izoloval od okolitého sveta. Ešte pred rozpútaním vojny proti Ukrajine svet šokovali zábery z Kremľa, pri ktorých Putina delila od jeho hostí mnohometrová vzdialenosť.

Lukašenko naopak od začiatku nebezpečenstva koronavírus zľahčoval a tvrdil, že nejde o nič, čo by sa nedalo vyliečiť vodkou, saunou a prípadne jazdou na traktore. Tvrdil tiež, že covid „prekonal“ bez akýchkoľvek problémov a príznakov.

Alexander Lukašenko Čítajte viac Recept na vírus od Lukašenka: práca, šport, sauna, vodka
32 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko #koronavírus