USA pošlú Ukrajine a jej susedom vojenskú pomoc vo výške 3,75 miliardy dolárov

Spojené štáty poskytnú Ukrajine a jej susedom na východnom krídle Severoatlantickej aliancie ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 3,75 miliardy dolárov.

06.01.2023 20:22 , aktualizované: 20:40
France Macron Putin Foto: ,
Ukrajinskí vojaci pri Kyjeve
debata (98)

Oznámil to Biely dom. Do Kyjeva zamieri vojenská pomoc vo výške takmer troch miliárd dolárov, susedným krajinám poskytne Washington 682 miliónov dolárov. Ide o zatiaľ najväčší balík vojenskej pomoci USA pre Ukrajinu. Súčasťou pomoci budú prvýkrát aj obrnené vozidlá Bradley.

Posledný balík zahŕňa vojenské vybavenie pre Kyjev vo výške 2,85 miliardy dolárov zo zásob Pentagonu. Ďalších 225 miliónov dolárov dostanú Ukrajinci okrem iného na podporu modernizácie svojej armády, uviedol Biely dom. Okrem toho 682 miliónov dolárov Washington uvoľní pre európskych spojencov, aby si mohli doplniť svoje vojenské vybavenie, ktoré poskytli Ukrajine.

Video
Vidím ťa! Takto ruské drony Eleron vyhľadávajú ciele

Vojenské vybavenie zahŕňa okrem iného 50 obrnených vozidiel Bradley, ktoré slúžia na prepravu vojakov na bojisko a môžu páliť protitankové strely. Ďalej Ukrajinci dostanú 100 obrnených transportérov M113, 55 vozidiel s ochranou proti mínam MRAP, 138 terénnych vozidiel Humvee, 500 protitankových striel, muníciu pre systémy HIMARS či protivzdušnú obranu a ďalšie zbrane.

„Vojna je v kritickom bode a musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli Ukrajincom brániť sa ruskej agresii,“ vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová pri oznamovaní nového balíka pomoci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý bol minulý mesiac na návšteve Washingtonu a stretol sa s prezidentom Joeom Bidenom, po západných krajinách opakovane žiadal podporu v podobe pokročilejších zbraňových systémov a techniky.

USA od začiatku ruskej invázie zatiaľ Ukrajine poskytli bezpečnostnú pomoc už za viac ako 21 miliárd dolárov a postupne jej dodávajú čoraz komplexnejšie zbrane.

Kamala Harrisová, Nancy Pelosiová Čítajte viac Zelenskyj v USA: Pomoc Ukrajine nie je charita, ale investícia do svetovej bezpečnosti

Nový balík pomoci oznámilo aj Nemecko, o svojom zámere informovalo po štvrtkovom telefonáte medzi kancelárom Olafom Scholzom a prezidentom Bidenom. Berlín Kyjevu poskytne štyri desiatky nemeckých bojových vozidiel pechoty Marder a prisľúbil mu aj jednu batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. V decembri systém Patriot prisľúbili Ukrajincom aj Američania.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #vojna na Ukrajine