Babiš prirovnal Pavla k Putinovi. Strácate hlavu, fakty sú proti vám, reagoval generál

Veľmi ostrý prejav predniesol v sobotu český expremiér Andrej Babiš krátko po zrátaní väčšiny hlasov v prvom kole prezidentských volieb. Dosť tvrdo sa pustil do svojho súpera Petra Pavla, s ktorým postupuje do druhého kola súboja o post hlavy štátu. Generála vo výslužbe Pavla Babiš prirovnal k Putinovi.

14.01.2023 21:33 , aktualizované: 22:04
babiš Foto:
Andrej Babiš komentuje výsledok prvého kola prezidentských volieb na tlačovej konferencii v Prahe v sobotu 14. januára 2023.
debata (19)

„Viete, kde je prezidentom komunistický rozviedčik? V Rusku. Prezident Putin bol agentom KGB, ktorý bol vysadený a nasadený v Berlíne. A na toto bol trénovaný pán Pavel," vyhlásil Babiš. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Šéf hnutia ANO ďalej povedal, že sa na jeho rodinu pred druhým kolom prezidentských volieb údajne chystá kompromitujúci materiál. „Keď budete robiť nejakú fotomontáž s údajnou milenkou, tak nezabudnite, že som na blondínky," povedal Babiš.

pavel a babis Čítajte viac Veľký obrat a mohutný finiš generála Pavla: V prvom kole porazil Babiša o 22-tisíc hlasov

Pavel: Babiš stratil hlavu

Pavel k vyjadreniam Babiša, ktoré hraničia s konšpiráciou, reagoval slovami, že Babiš toho už narozprával veľa a mnohé z toho nebola pravda. „Hoci prehral o tri desatiny (percenta), tak dnes stratil hlavu. Nielen obsah, ale aj forma jeho tlačovej konferencie dáva jasne tušiť, na čo sa asi máme pripraviť v tej druhej časti kampane,“ komentoval Babišovu reakciu na výsledky volieb.

Video

„Ja som nikdy na nikoho žiadne kompro nepripravoval, nie je to môj štýl. A ak sa nejaké fakty na Andreja Babiša dajú použiť, tak sú to len tie fakty, ktoré sám zanechal na svojej ceste nielen počas budovania svojho obchodného impéria, ale tiež počas svojej politickej kariéry,“ doplnil Pavel.

Babiša tiež mrzí, že je považovaný za zlo. „Ja som venoval tejto krajine viac ako desať rokov svojho života. Nemusel som ísť do politiky. Firma, ktorá oslávi 25. januára 30 rokov, zamestnáva vrátane fondov 40-tisíc ľudí. Nemusel som chodiť do politiky, keby tie tradičné strany nerobili tu politiku po svojom. Korupciu, proti ktorej som bojoval, neznášam. A za našej vlády nijaká korupcia nebola. Nerozumiem tomu, prečo mám byť zlo," vyhlásil Babiš. Za zlo ho označila kandidátka Danuše Nerudová, ktorá v prvom kole volieb skončila na treťom mieste.

pavel Čítajte viac Česi sa hanbiť nemusia. Prvým víťazom je ich volebná účasť

Pavel večer vo svojej centrále tiež uviedol, že pred druhým kolom o dva týždne chce byť sám sebou a nehodlá sa meniť, aby sa niekomu zapáčil. „Myslím si, že ak sa budem držať svojho a budem ponúkať jasné riešenia, môže to voličov osloviť,“ povedal Pavel, za ktorým večer prišli aj jeho súperi Danuše Nerudová, Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Spresnil, že s Nerudovou, ktorá skončila vo voľbách tretia, sa ešte stretne aj pondelok. „Zatiaľ sme sa nerozprávali o forme. Hovorili sme o vôli podporiť,“ vysvetlil večernú návštevu súperov v jeho štábe.

Ako dodal, z volebného výsledku má napriek svojmu pevnému výrazu radosť, ale zároveň si uvedomuje, čo ho ešte čaká.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Petr Pavel #české prezidentské voľby 2023