Ukrajina v Davose lobuje za ďalšie dodávky zbraní, delegáciu vedie Zelenská

Početná ukrajinská delegácia vedená prvou dámou Olenou Zelenskou, spustila v pondelok na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose kampaň za zvýšenie dodávok západnej pomoci a zbraní. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

16.01.2023 21:43
kličko vitalij vladimir davos WEF Foto: ,
Bratia Vitalij Kličko, starosta Kyjeva (vľavo) a Vladimir Kličko, bývalý ukrajinský profesionálny boxer a podnikateľ, počas zasadnutia Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose. 16.1.2023.
debata (9)

„Práve preto som tu,“ povedal starosta ukrajinskej metropoly Kyjev a bývalý majster sveta v ťažkej váhe v boxe Vitalij Kličko novinárom, keď sa spýtali na potrebu ďalšej pomoci Ukrajine. „Práve preto je veľmi dôležité rozprávať sa priamo… Je veľmi dôležité mať osobný kontakt,“ vysvetlil.

Každoročné zasadnutie v lyžiarskom stredisku v Davose vo švajčiarskych Alpách priláka stovky hláv štátov a vlád, ministrov, ako aj tisíce podnikateľských lídrov. V stredu tam má prísť generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Jednou z veľkých hlavných tém na tohtoročnom zasadnutí, ktoré sa oficiálne začalo v pondelok večer, je invázia Ruska na Ukrajinu. Päťdňové zhromaždenie elity sveta sa nesie pod heslom „Spolupráca v rozdrobenom svete“.

leopard 2 Čítajte viac Zlá správa pre Kyjev: Tanky Leopard dostane z Nemecka najskôr o rok

Zelenská má mať osobne príhovor v utorok na jednom z úvodných stretnutí, pričom jej manžel sa cez videokonferenciu prihovorí účastníkom na sprievodných podujatiach v stredu a vo štvrtok.

Do Davosu prišlo aj niekoľko starostov ukrajinských miest vrátane Mykolajivu a Ľvova, ministri hospodárstva, kultúry a digitálnych záležitostí či ďalší. Ukrajinská delegácia je tak jednou z najväčších.

„Práve teraz je ekonomika na Ukrajine totálne zničená. Zničená je infraštruktúra, zničený je normálny život našich občanov,“ povedal Kličko v angličtine novinárom. „Vojna je veľká tragédia, pretože Putin má chorý nápad znovu vybudovať sovietsku ríšu. Žili sme v tej ríši a nechceme sa vrátiť k ZSSR (Sovietskemu zväzu). Svoju budúcnosť vidíme v rámci európskej rodiny,“ dodal starosta Kyjeva.

Ruskí predstavitelia a podnikatelia neboli pozvaní, pričom na mnohých z nich sú uvalené cestovné zákazy a sankcie Európskej únie. Ruský prezident Vladimir Putin nevystúpi.

Niektoré významné osobnosti neprídu

Vo švajčiarskom stredisku Davos na každoročnom zasadnutí WEF očakávajú tento týždeň rekordný počet hláv štátov alebo vlád, informuje agentúry DPA. Pozornosť priťahuje aj to, že zasadnutie svojou prítomnosťou nepoctia významné osobnosti. Jediným lídrom zo skupiny najvyspelejších krajín sveta G7, ktorý má v pláne pricestovať, je nemecký kancelár Olaf Scholz.

Americký prezident Joe Biden, britský premiér Rishi Sunak ani francúzsky prezident Emmanuel Macron neprídu.

Ani ďalší vplyvní hráči mimo skupiny G7 sa neunúvajú, predovšetkým čínsky prezident Si Ťin-pching a brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, hoci ten sa po rokoch izolovanosti za svojho predchodcu Bolsonara pokúša vrátiť Brazíliu na svetovú scénu.

Keďže veľké časti sveta trápi zdražovanie potravín a palív a svetová ekonomika sa ocitla na pokraji recesie, pobyt predstaviteľov štátov vo Švajčiarsku by v očiach voličov nepôsobil dobre.

Roman Abramovič. Čítajte viac O invázii mali echo. Ruskí oligarchovia pred vojnou prepísali na deti miliardy

Niektorí zrušili príchod narýchlo: prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa bol jedným z 52 lídrov v zozname účastníkov fóra, ale v nedeľu návštevu zrušil. V JAR totiž pokračuje energetická kríza, pre ktorú sa krajina pravidelne zahaľuje do tmy.

Miliardár Elon Musk oznámil, že sa bude držať ďaleko od tejto akcie, pretože „mu znie nudne“. Napriek tomu pricestuje vyše 1500 podnikateľských lídrov zo všetkých priemyselných odvetví, vrátane šéfov spoločností ako Microsoft, Uber, Pfizer, Saudi Aramco a finančných inštitúcií.

WEF bolo vždy priestorom, kde sa podporoval globálny obchod a voľný trh, ktoré po vypuknutí pandémie majú ťažkosti.

Investor George Soros, pravidelný účastník zasadnutí v Davose, dal tento rok prednosť Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa sústreďuje na konflikty.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #Davos #Svetové ekonomické fórum #WEF #vojna na Ukrajine #Olena Zelenská