Po chybe nasledoval odchod: Zelenského poradca končí

Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč podal v utorok ráno demisiu do rúk Volodmyra Zelenského.

17.01.2023 11:15 , aktualizované: 11:43
dnipro Foto:
Následky ruského raketového útoku na bytový dom v ukrajinskom Dnipre 14. januára 2023
debata (126)

Arestovyč svoj odchod z funkcie oznámil po tom, čo sa dopustil kontroverzných výrokov v súvislosti so sobotňajším raketovým útokom na bytový dom v ukrajinskom meste Dnipro. Tento útok si vyžiadal najmenej 41 obetí na životoch a 25 osôb je stále nezvestných.

Arestovyč spočiatku tvrdil, že ruskú raketu Kh-22 vystrelenú na Dnipro zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana. Týchto slov s rýchlo „chytila“ ruská propaganda, ktorá sa snažila tvrdiť, že bytovku v Dnipre zasiahla raketa ukrajinskej obrany.

Video
Dnipro po krvavom útoku Rusov: Ľudia zostali pod ruinami, je to boj s časom

Arestovyč neskôr uviedol, že ukrajinské sily nedokážu zostreliť taký typ rakety, akú Rusko vystrelilo na Dnipro a za svoje predchádzajúce vyhlásenie sa ospravedlnil.

„Úprimne sa ospravedlňujem obetiam a ich príbuzným, obyvateľom Dnipra a všetkým, ktorých hlboko ranila moja predčasná mylná verzia o tom, prečo ruská raketa zasiahla obytnú budovu,“ uviedol Arestovyč na Facebooku.

Na platforme Telegram dodal, že svojou rezignáciou chcel poskytnúť príklad slušnej reakcie na vlastné zlyhania. „Po fundamentálnej chybe nasleduje odchod,“ uviedol.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenského odkaz bežným Rusom po útoku v Dnipre: Zbabelo mlčíte
126 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Olexij Arestovyč