Pavel telefonoval s taiwanskou prezidentkou, ozvala sa Čína. Blinken gratuluje

Novozvolený český prezident Petr Pavel v pondelok telefonoval s prezidentkou Taiwanu Cchaj Jing-wen, oznámil na sociálnej sieti Twitter. Uistil ju, že s ČR zdieľajú rovnaké hodnoty. Ešte pred uskutočnením telefonátu sa ozvali z Pekingu a pripomenuli, že Pavel sa počas predvolebnej kampane prihlásil k politike jednej Číny, informuje spravodajkyňa TASR.

30.01.2023 15:18 , aktualizované: 20:11
petr pavel Foto: ,
Petr Pavel
debata (94)

„Dnes som hovoril s prezidentkou Taiwanu Cchaj Jing-wen. Poďakoval som sa jej za gratuláciu (k zvoleniu za prezidenta ČR) a uistil som ju, že Taiwan a Česká republika zdieľajú hodnoty slobody, demokracie a ľudských práv a že budeme naďalej posilňovať naše partnerstvo,“ spresnil Pavel obsah rozhovoru.

„Čínska strana sa aktuálne snaží overiť si (telefonát) u českej strany. Dúfame, že česká strana bude striktne dodržiavať princíp jednej Číny,“ uviedol pred konaním telefonátu čínsky rezort zahraničných vecí.

Denník South China Morning Post predtým upozornil, že telefonát medzi Cchaj a Pavlom by bol historicky prvým medzi najvyššou predstaviteľkou Taiwanu s niektorým z európskych lídrov.

Reakciu Číny okomentovala na Twitteri predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová. „V marci Taiwan navštívim. Podporovať partnerov, ktorí dodržiavajú ľudské práva a ctia si demokraciu, je dôležité a som veľmi rada, že v tom budú všetci ústavní činitelia zajedno,“ uviedla predsedníčka dolnej komory českého parlamentu.

pavel Čítajte aj Kto je generál Pavel? Zachránil životy mnohým Francúzom (profil víťaza volieb)

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil navštívil Taiwan ešte v roku 2020.

Taiwan má od roku 1949 svoju vlastnú nezávislú vládu, Čína ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Nezávislosť Taiwanu uznáva vo svete iba niekoľko, prevažne malých štátov. Komunistická vláda v Pekingu vlani pohrozila, že na Taiwane nebude tolerovať „separatistické aktivity“ a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu na ostrove.

Gratulácia z Washingtonu

Pavlovi k víťazstvu vo voľbách v pondelok popoludní SEČ zablahoželal americký minister zahraničia Antony Blinken. „Ako priatelia, partneri a spojenci sa tešíme na spoluprácu na mnohých našich prioritách bilaterálnych, regionálnych aj svetových,“ napísal Blinken na twitteri.

Americký minister zahraničia je prvým vysokým predstaviteľom USA, ktorý Pavlovi verejne pogratuloval. Už v sobotu, teda v deň oznámenia výsledkov volieb, Pavlovi zablahoželala americká ambasáda v Prahe.

Pavel, ktorý sa má ujať úradu až v marci, už v nasledujúcich hodinách po prezidentských voľbách telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími štátnikmi. Osobne mu v štábe gratulovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Petr Pavel, Zuzana Čaputová Čítajte viac Spravila chybu alebo len ľudské gesto? Politici hodnotia návštevu prezidentky Čaputovej v štábe generála Pavla
94 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Čína #Taiwan #Petr Pavel #cchaj Jing-wen