Kučerku sudca prepustil, expolicajt NAKA požiadal v Bosne o azyl

Bývalý vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Marián Kučerka, ktorý je neprávoplatne odsúdený za prijímanie úplatku, požiadal v Bosne a Hercegovine o azyl, uviedol jeho advokát Matrin Bezák.

02.02.2023 15:37 , aktualizované: 18:27
debata (8)

Dôvodom je podľa expolicajta to, že na Slovensku čelí nespravodlivému politickému procesu. Zároveň Kučerka informoval, že po tom, čo bol v stredu 1. februára zadržaný, ho sudca v Sarajeve dnes po výsluchu prepustil na slobodu.

„Chcem zdôrazniť, že pred policajné orgány Bosny a Hercegoviny som sa dostavil dobrovoľne sám," uviedol Kučerka s tým, že tak urobil po tom, ako sa dozvedel, že naňho bol vydaný zatykač. „Ešte raz opakujem, že sa neskrývam ani neutekám," dodal.

Ministerstvo žiada vydanie

Slovenský rezort spravodlivosti bude žiadať o vydanie Kučerku na trestné konanie do SR. „Na menovaného bol vydaný medzinárodný aj európsky zatýkací rozkaz Najvyšším súdom SR. MS SR bude žiadať o vydanie menovaného na trestné konanie do SR. Právnu úpravu v Bosne a Hercegovine týkajúcu sa lehôt nepoznáme, ale predpokladáme, že právnym nástrojom bude v tomto prípade Európsky dohovor o vydávaní z 13. decembra 1957,“ uviedli z ministerstva.

Marián Kučerka Čítajte viac Bývalého šéfa operatívcov NAKA Kučerku zadržali v Bosne

Expolicajt sa opakovane nedostavil na zasadnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý mal rozhodnúť o jeho odvolaní proti neprávoplatnému odsúdeniu za prijímanie úplatku. Argumentoval, že počas návštevy hlavného mesta Bosny a Hercegoviny Sarajeva sa mu zhoršil zdravotný stav a bola mu nariadená medikamentózna liečba a pokoj na lôžku. Súd na neho následne vydal európsky zatykač.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici uznal v marci minulého roku Kučerku za vinného z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Zároveň mu uložil úhrnný trest 11 rokov väzenia so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, a tiež trest prepadnutia majetku, ako aj ochranný dohľad vo výmere jeden rok.

Kučerka čelí obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25-tisíc eur od podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka. Pomôcť mal za to Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že mal prijať úplatok vo výške 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Kučerka, ktorého obvinili v rámci policajných akcií Očistec aj Judáš, sa proti verdiktu ŠTS odvolal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #Marián Kučerka