Britská vláda nariadila vyšetriť útok v Omaghu s 29 obeťami spred štvrťstoročia

Britská vláda nariadila vykonať nezávislé vyšetrovanie teroristického útoku v severoírskom Omaghu z roku 1998. Pri výbuchu bomby skrytej v aute vtedy zomrelo 29 ľudí, bol to najkrvavejší atentát v histórii Severného Írska. Minister pre Severné Írsko Chris Heaton-Harris dnes v Dolnej snemovni uviedol, že vyšetrovanie sa bude zaoberať otázkou, či útoku bolo možné predísť.

02.02.2023 22:02
omagh Foto: ,
Záber z 15. augusta 1998, na ktorej sú policajti kráľovskej polície v Ulsteri stojaci na Market Street, na mieste bombového útoku autom v centre Omaghu v Severnom Írsku.
debata

Za útokom v Omaghu stála Pravá IRA, militantná nástupnícka organizácia Dočasnej republikánskej armády, ktorá v roku 1997 odmietla pristúpiť na pokoj zbraní a o rok neskôr neprijala závery Veľkopiatočnej dohody, ktorej uzavretím sa v zásade skončil tridsaťročný konflikt v Severnom Írsku.

Na nové vyšetrenie útoku vyzval v roku 2021 vrchný súd v Belfaste, ktorý konal na podnet Michaela Gallaghera, otca jednej z obetí. Sudca Mark Horner vtedy povedal, že „určité dôkazy dávajú hodnoverný základ obvineniam, že výbuchom v Omaghu išlo predísť“. Vyšetrovanie je podľa sudcu však nutné vykonať na „oboch stranách írskej hranice“, teda aj v Írskej republike.

Martin McGuinness Čítajte viac Zomrel exveliteľ IRA Martin McGuinness

Web stanica BBC uvádza, že nezávislé vyšetrovanie pravdepodobne nebude úplne verejné a vyšetrovatelia budú mať rozsiahle právomoci, vrátane práva predvolať svedkov k výpovedi pod prísahou alebo práva vyžiadať si akékoľvek relevantné materiály.

Vyšetrovatelia sa konkrétne budú zaoberať spôsobom, akým bezpečnostné zložky zaobchádzali so spravodajskými informáciami, ako využívali telefonické sledovanie, či o existencii bomby vedeli vopred, alebo o nej mohli vedieť, a či mali vykonať operácie v teréne, ktoré by útoku Pravej IRA mohli predísť.

Heaton-Harris dodal, že vyšetrovatelia budú spolupracovať s príbuznými obetí a celé vyšetrovanie bude otvorené dohľadu verejnosti „kde to bude možné“. „Budeme však mať na pamäti národnú bezpečnosť vzhľadom na citlivosť skúmaných materiálov,“ povedal minister pre Severné Írsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Severné Írsko #IRA