Za smrť 298 ľudí z letu MH17 môže aj Putin, naznačujú vyšetrovatelia

Medzinárodný tím vyšetrovateľov oznámil, že pre nedostatok dôkazov pozastavuje vyšetrovanie zostrelenia lietadla linky MH17 Malajzijských aerolínií nad Ukrajinou z roku 2014, informuje agentúra AFP.

08.02.2023 14:58
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (59)

„Vyšetrovanie dosiahlo svoje limity, všetky stopy boli vyčerpané. Vyšetrovanie je preto pozastavené. Dôkazy nie sú dostatočné na ďalšie vyšetrovanie,“ uviedla holandská prokurátorka Digna van Boetzelaerová.

Vyšetrovací tím zároveň oznámil, že existujú náznaky, že dodávku rakiet, ktorým bol stroj linky MH17 zostrelený, odobril pre proruských separatistov ruský prezident Vladimir Putin.

Dôkazy sú slabé

„Existujú silné náznaky, že ruský prezident rozhodol o dodaní rakiet Buk TELAR separatistom v DĽR (Doneckej ľudovej republike),“ uviedol vyšetrovací tím vo vyhlásení.

„Napriek tomu, že boli objavené nové informácie o rôznych ľuďoch, ktorí sú do toho zapojení, dôkazy v súčasnosti nie sú dosť konkrétne na to, aby sa otvorilo nové vyšetrovanie,“ dodávajú vyšetrovatelia.

MH17 Čítajte viac Zabili 298 ľudí. Za zostrelenie MH17 dostali traja proruskí separatisti doživotie

Ruskí predstavitelia podľa vyšetrovateľov v rok, keď k tragickej udalosti prišlo, dokonca odsunuli rozhodnutie o zásielke rakiet, pretože Putin bol práve na návšteve Francúzska. Tam sa v júni 2014 zúčastnil na pripomienkovej udalosti venovanej vylodeniu v Normandii.

Podľa vyšetrovateľov to dokazuje zachytený telefonát nemenovaného poradcu, ktorý uvádza, že dodávka bude posunutá, pretože „len jeden robí rozhodnutia… a tá osoba je teraz na summite vo Francúzsku“.

Chráni ho imunita

Putin má však ako prezident Ruska imunitu, a preto nie je možné ho vyšetrovať, uviedli vyšetrovatelia.

Tank / Leopard / Olaf Scholz / Nemeckí vojaci / Čítajte viac Scholz: Putin sa mne ani Nemecku nevyhrážal

K pozastaveniu vyšetrovania prišlo približne tri mesiace po tom, čo holandský súd odsúdil dvoch Rusov a jedného ukrajinského povstalca za ich úlohu v incidente.

Holandský súd tiež dospel k záveru, že lietadlo linky MH17 v júli 2014 zostrelila nad východnou Ukrajinou raketa ruskej výroby vypálená Moskvou podporovanými separatistami. Medzi obeťami bolo 196 Holanďanov, 43 Malajzijčanov a 38 Austrálčanov. Súd tiež zdôraznil, že separatistickú „republiku“ v Doneckej oblasti, nad ktorou došlo k útoku na uvedené lietadlo, mocensky ovládalo Rusko.

VIDEO: Leopard kanadský už mieri do boja s Rusmi
Video
59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #MH17