Rusi zaútočili na Ukrajinu cez územie NATO, tvrdí Kyjev. Rumunsko to poprelo

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj uviedol, že dve ruské riadené strely Kalibr mieriace na Ukrajinu preleteli cez vzdušný priestor Rumunska a Moldavska. Rumunsko, ktoré je členom NATO, túto správu poprelo.

10.02.2023 12:13 , aktualizované: 13:03
debata (132)

Zatiaľ čo Moldavsko potvrdilo narušenie svojho vzdušného priestoru a jeho ministerstvo zahraničia si na protest predvolalo ruského veľvyslanca, Rumunsko informáciu ukrajinského veliteľa odmietlo. Ruská strela sa podľa rumunského ministerstva obrany priblížila rumunskému vzdušnému priestoru asi na 35 kilometrov, uviedla agentúra Reuters.

VIDEO: Ruské rakety Kalibr odpaľované z mora (máj 2022).

Video
Ruské rakety Kalibr odpálené z mora

„Dnes 10. februára o 10.18 h prekročili dve ruské riadené strely Kalibr štátnu hranicu Ukrajiny s Moldavskou republikou. Približne o 10.33 h prekročili rumunský vzdušný priestor. Potom opäť vstúpili do ukrajinského vzdušného priestoru v mieste, kde sa hranice troch krajín pretínajú. boli odpálené z Čierneho mora,“ napísal Zalužnyj na telegrame. Stalo sa tak podľa neho počas dnešného veľkého vzdušného útoku ruských síl na Ukrajinu.

Ukrajinska pravda citovala hovorcu ukrajinských vzdušných síl, ktorý uviedol, že Ukrajina dokáže zostreľovať takéto rakety, ale neurobilo to, lebo nechcela ohroziť civilistov v cudzích krajinách.

Susedné Moldavsko onedlho uviedlo, že ruská riadená strela narušila jeho vzdušný priestor. „Ministerstvo obrany v spolupráci so zodpovednými štruktúrami krajiny pozorne sleduje situáciu v regióne a dôrazne odsudzuje narušenie vzdušného priestoru Moldavska,“ uviedlo moldavské ministerstvo obrany.

Vypočujte si podcast k téme summitu v Bruseli a dodávke migov na Ukrajinu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Podobná situácia stala už predtým. Tri ruské rakety odpálené vlani v októbri na Ukrajinu z lodí v Čiernom mori prenikli do vzdušného priestoru Moldavska. Tamojší vicepremiér Nicu Popescu vtedy oznámil, že si predvolali ruského veľvyslanca, aby poskytol vysvetlenie narušenia vzdušného priestoru.

Kalibr Čítajte viac Zomrel vývojár ruských riadených striel Kalibr. Rusko ich využíva aj na Ukrajine

Rumunské ministerstvo obrany uviedlo, že pravdepodobne ruská strela odpálená z lode blízko polostrova Krym v piatok prekročila moldavský vzdušný priestor a potom dopadla na Ukrajinu, asi 35 km severovýchodne od rumunských hraníc. Strela sa podľa úradu priblížila najviac rumunskému vzdušnému priestoru asi na 35 kilometrov.

Moskva sa zatiaľ k týmto informáciám nevyjadrila. Rusko dnes podniklo ďalší veľký vzdušný útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, informovali už skôr miestne úrady.

Niekoľko energetických zariadení na východe, juhu aj na západe Ukrajiny zasiahli ruské strely a bezpilotné lietadlá, uviedla ráno ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho. Zvuky explózií boli podľa médií hlásené okrem iného z Kyjeva, Kryvého Rihu, Charkovskej, Poltavskej alebo Kirovohradskej oblasti.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #Moldavsko #vojna na Ukrajine