Popravil tisíce Turkov Erdogan? Pred rokmi dal domom, ktoré sa zrútili, amnestiu

Na sociálnych sieťach koluje video z roku 2019, na ktorom sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pred vtedajšími miestnymi voľbami chváli tým, že takzvanými stavebnými amnestiami "vyriešil problém" viac ako stovky tisíc obyvateľov provincie Kahramana. Práve táto oblasť je jednou z najhoršie postihnutých zemetrasením, pri ktorom sa pred týždňom zrútilo alebo bolo vážne poškodených podľa doterajších údajov cez 25 000 budov. Informoval o tom opozičný server Duvar.

13.02.2023 15:25
turecko Foto:
Muž stojí na troskách svojho domu zničeného počas zemetrasenia v Antakyi na juhovýchode Turecka v nedeľu 12. februára 2023.
debata (11)

„Problém 144 556 obyvateľov Kahramanmaraşa sme vyriešili (stavebnou) amnestiou,“ hlásal na mítingu pred miestnymi voľbami v roku 2019 Erdogan. Podľa serveru Duvar sa vtedy podobne chválil aj v provinciách Malatya a Hatay. Aj tieto provincie boli teraz zemetrasením výrazne postihnuté. Turecké „stavebné amnestie“ znamenajú, že miestne úrady povolia pokračovať vo výstavbe domov po zaplatení pokuty, napriek tomu, že na nej nájdu nedostatky.

Urbanista z vedenia mesta Istanbul Bugra Gökçe minulý týždeň na twitteri napísal, že v desiatich provinciách, ktoré 6. februára zasiahlo zemetrasenie, dostalo pred minulými prezidentskými a parlamentnými voľbami v roku 2018 stavebnú „amnestiu“ takmer 300-tisíc budov. V celom Turecku to podľa neho bolo 3,1 milióna budov.

Plánoval ďalšie amnestie

Server Duvar v nedeľu napísal, že Erdoganova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) plánovala ďalšiu stavebnú amnestiu aj pred tohtoročnými parlamentnými a prezidentskými voľbami, ktoré sa majú konať v polovici mája. Minulý týždeň sa ale už v médiách objavili správy, že voľby by mohli byť kvôli zemetraseniu posunuté. Mnohí obyvatelia postihnutej oblasti kritizujú vládu za nedostatočnú a pomalú pomoc.

Turecko zemetrasenie živí niekoľkí záchrana Čítajte viac Turecko si o tragédiu koledovalo. V zasiahnutých oblastiach sa ignorovali zákony

Podľa serveru Duvar tiež už v roku 2020 akademik Ali Utku Şahin z hatajskej univerzity vo svojej správe varoval, že v prípade zemetrasenia o sile 7,5 stupňa hrozí v provincii Hataj zrútenie 52 133 domov a smrť asi 30 000 ľudí. Úrad pre riešenie následkov katastrof (AFAD) v roku 2020 tiež upozornil, že v provincii Kahramanmaraş hrozí vážne nebezpečenstvo v prípade zemetrasenia. AFAD vtedy vyzval na okamžitú evakuáciu obyvateľov z niektorých budov v „nebezpečných zónach“.

Cez víkend turecký viceprezident Fuat Oktay oznámil, že boli vydané zatykače už na 113 ľudí, ktorí sú podozriví, že svojím správaním prispeli k zrúteniu niektorých budov v dôsledku zemetrasenia.

Otrasy o sile 7,8 stupňa, ktoré nad ránom 6. februára postihli pohraničnú oblasť Turecka a Sýriu, si podľa dnešných správ vyžiadali len v Turecku okolo 31 640 obetí a vyše 80 000 zranených. Cez 4500 ľudí podľa doterajších informácií zomrelo kvôli zemetraseniu na severozápade Sýrie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #zemetrasenie v Turecku a Sýrii