Prigožina strieda Putin. Moskva verbuje vo väzniciach „potravu pre ukrajinské delá“

Ruské ministerstvo obrany robí nábor väzňov, aby ich potom vo vojne proti Ukrajine využilo ako "potravu pre delá", domnievajú sa analytici Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) v správe, ktorú zverejnili v noci na stredu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

15.02.2023 15:20
putin Foto: ,
Karnevalová atrakcia s postavou zobrazujúcou ruského prezidenta Vladimira Putina v nemeckom Mainzi v utorok 14. februára 2023.
debata (85)

Nábor väzňov podľa ISW naznačuje, že by Kremeľ mohol použiť taktiku tzv. ľudských vĺn, keď je do útoku nasadené veľké množstvo vojakov často s nedostatočným výcvikom.

O nábore väzňov ruským ministerstvom obrany predtým informovala aj ukrajinská tajná služba či spravodajská televízia CNN.

VIDEO: Zostane po nich len spúšť. Čo chystajú švédske delá na Rusov?
Video

Integrácia väzňov do jednotiek samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (ĽLR) podľa amerických analytikov tiež poukazuje na to, že ruská armáda sa nechystá reštrukturalizovať svoje konvenčné jednotky. Je možné, že sa tak chce vyhnúť ďalšiemu znižovaniu bojovej morálky.

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin minulý týždeň oznámil, že „úplne ukončil“ verbovanie ruských väzňov do boja na Ukrajine. Britské ministerstvo obrany uviedlo, že dôvodom bola narastajúca rivalita s ruským ministerstvom obrany.

VIDEO: Ukrajinci: Padajú iránske drony, želajte si niečo
Video

Západné krajiny sú podľa ISW znepokojené odhodlaním Ukrajincov udržať mesto Bachmut. Podľa amerických expertov nie sú ukrajinské jednotky schopné súčasne brániť Bachmut a spustiť jarnú protiofenzívu. Vyzvali preto Ukrajinu, aby ofenzívu uprednostnila pred obranou Bachmutu, uvádza sa v správe ISW.

ISW sa naďalej domnieva, že rozhodnutie Ukrajiny brániť Bachmut je strategicky rozumným úsilím napriek stratám na strane Kyjeva. Obrana tohto mesta totiž viaže veľkú časť bojovníkov Vagnerovej skupiny a výsadkárov.

Eurofighter Čítajte viac Západné stíhačky pre Ukrajinu? Ako sadnúť si z auta do formuly

Denník The Washington Post začiatkom týždňa napísal, že americkí predstavitelia tiež neoficiálne naznačili Ukrajine, že západná pomoc Kyjevu je obmedzená. Podľa predstaviteľov USA je najnovší balík pomoci pre Kyjev najlepšou šancou na rozhodnú zmenu vedenia vojny.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina