Biden: Tri objekty zostrelené nad Severnou Amerikou s Čínou nesúvisia

Pôvod trojice neznámych objektov zostrelených nad Severnou Amerikou je stále neznámy. Podľa prezidenta USA Joea Bidena však nemajú súvislosť so špionážnym čínskym balónom zostreleným skôr nad Atlantickým oceánom ani s vojenskými aktivitami inej krajiny. Biden to vo štvrtok novinárom povedal na tlačovej konferencii z Bieleho domu. Oznámil tiež, že plánuje hovoriť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

16.02.2023 20:59 , aktualizované: 21:05
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden počas tlačovej konferencie k pôvodu trojice neznámych objektov zostrelených nad Severnou Amerikou 16. februára 2023
debata (5)

„Zrejme patrili súkromným spoločnostiam a ich účel bol rekreačný alebo vedecký, mohli napríklad študovať počasie,“ povedal Biden novinárom a dodal, že plánuje hovoriť so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, termín hovoru neuviedol.

USA Čína balón trosky zámery vyzdvihnutie Čítajte viac Čo lieta Američanom nad hlavami? Číňania alebo UFO?

„(Objekty) zrejme patrili súkromným spoločnostiam a ich účel bol rekreačný alebo vedecký, mohli napríklad študovať počasie. Príkaz na ich zostrelenie som vydal, pretože sme nemohli vylúčiť sledovanie citlivých objektov. Rokovali sme z podnetu extrémnej opatrnosti,“ povedal Biden a dodal, že vec konzultoval aj s kanadským premiérom Justinom Trudeauom.

čína, balón, špionáž Čítajte viac UFO to nie je. USA však aj tak už radšej strieľajú a potom sa pýtajú

Americkí vládni aj vojenskí predstavitelia vo svojich doterajších vyhláseniach zdôrazňovali, že prvý incident s čínskym balónom zostreleným nad Atlantikom s troma zostávajúcimi incidentmi z minulého týždňa nesúvisí.

V súvislosti so zostreleným balónom, ktorý bol podľa Američanov vybavený špionážnou technikou, Biden dnes zopakoval, že Čína podľa USA prevádzkuje vojenský program, ktorý sa zaoberá špionážou pomocou vysoko letiacich balónov. Zdôraznil, že sa nemieni ospravedlňovať za to, že zostrelenie čínskeho balóna nariadil.

Video
Americká strela, aká zničila čínsky špionážny balón

Americké médiá v stredu informovali, že balón, ktorý preletel USA a americká armáda ho neskôr zostrelila, Američania sledovali už od chvíle, keď vzlietol z vojenskej základne na čínskom tropickom ostrove Chaj-nan.

„S Čínou udržiavame kontakt. Sme konkurenti, ale neusilujeme sa o konflikt. Nechcem novú studenú vojnu. Očakávam, že budem hovoriť s prezidentom Sim a vec vyriešime,“ povedal Biden. Termín hovoru však neuviedol.

Cestu do Číny kvôli incidentu s balónom na začiatku februára zrušil americký minister zahraničia Antony Blinken. Povedal, že nechcel, aby jeho návšteve dominovala diskusia o špionážnom balóne. S čínskymi náprotivkami mal v Pekingu riešiť okrem iného klímu a bezpečnostné otázky.

S vysokým čínskym diplomatom Wang Im by sa Blinken namiesto toho mohol zísť na okraji Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, ktorá začína v piatok.

Čína, balón, špionáž Čítajte viac Balóngate: rozhorí sa medzi USA a Čínou špionážna vojna?
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Balón