Medvedev: Rusko bez víťazstva na Ukrajine prestane existovať

Bývalý ruský prezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev odmietol výzvy amerického prezidenta Joea Bidena, aby sa ruské jednotky stiahli z Ukrajiny. Informovala agentúry DPA.

22.02.2023 20:28
Dmitrij Medvedev Foto: ,
Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev
debata (321)

„Vojna skončí, až keď Spojené štáty prestanú dodávať zbrane režimu v Kyjeve,“ napísal v stredu Medvedev v príspevku na svojom profile v aplikácii Telegram. Dodal, že ak „Rusko ukončí špeciálnu vojenskú operáciu bez víťazstva, prestane existovať a bude rozdrobené na kúsky“.

Medvedev tiež kritizoval amerického prezidenta Bidena za prejav, ktorý šéf Bieleho domu vo Varšave pri príležitosti prvého výročia invázie na Ukrajinu adresoval ruským občanom.

Putin Čítajte viac Vojna je náš nový život, odkazuje Putin. Jadro skúša ako tromf

„Kto vôbec je ten čudný dedko s neprítomným pohľadom, ktorý reční z Poľska? Prečo sa vyjadruje k problémom občanov inej krajiny v čase, keď jeho vlastný národ ich má viac než dosť?“ spýtal sa Medvedev. USA obvinil z „megalomanstva“ a uviedol, že na svete spôsobili mnoho vojen.

Ruský vodca Vladimir Putin v utorňajšom vystúpení pred tamojším parlamentom oznámil, že Rusko prerušuje svoju účasť na Novej dohode START z roku 2010. Dohoda o kontrole zbraní počíta s obmedzeniami počtu jadrových zbraní a s rozsiahlymi inšpekciami jadrových zariadení. Putin vyhlásil, že takéto inšpekcie nebudú mať zmysel po tom, ako USA a jeho spojenci vyhlásili cieľ vojensky poraziť Rusko na Ukrajine.

VIDEO: Putin obvinil Západ z eskalácie napätia.
Video

Medvedev tvrdí, že to bolo „nevyhnutné“ rozhodnutie. „Toto rozhodnutie bude mať obrovský ohlas vo svete vo všeobecnosti a najmä v Spojených štátoch. Všetkým rozumným silám je predsa jasné, že ak chcú Spojené štáty ruskú porážku, potom sme na pokraji svetového konfliktu. Ak chcú Spojené štáty poraziť Rusko, potom máme právo brániť sa akoukoľvek zbraňou, vrátane jadrovej,“ skonštatoval Medvedev.

Rétorika bývalého ruského prezidenta je od začiatku konfliktu na Ukrajine stále agresívnejšia, pričom jeho vyhlásenia niekedy odrážajú myslenie najvyššej kremeľskej elity, konštatovala agentúra Reuters.

biden, zelenskyj Čítajte viac Biden v Kyjeve ukradol Putinovi show
321 debata chyba
Viac na túto tému: #Dmitrij Medvedev #vojna na Ukrajine