Putin nemá plán B, tvrdí niekdajší autor jeho prejavov

Šéf Kremľa rozpútaním vojny, ktorú - ako sa ukázalo - nedokáže vyhrať, zničil hlavný argument, akým sa mu dlhé roky darilo zabezpečiť si sympatie väčšiny Rusov: stabilitu. K prvému výročiu ruskej agresie to napísal Abbas Galliamov, niekdajší pisateľ prejavov Vladimira Putina.

24.02.2023 12:00
Putin
Šéf Kremľa Vladimir Putin gestikuluje pri prednese výročnej správy o stave krajiny.
debata (93)

„Ľudia dlhé roky vedeli, čo ich čaká zajtra a pozajtra. Teraz už na to môžu len spomínať,“ napísal politický analytik žijúci v izraelskom exile na svojom telegramovom kanále.

odkaz
Rok vojny na Ukrajine

„A keďže niet stability, tak nie je ani dôvod držať sa Putina,“ dodal expert, podľa ktorého práve toto je hlavným vnútropolitickým výsledkom uplynulého roka v Rusku.

Galliamov je navyše presvedčený, že šéf Kremľa nemá žiadny záložný plán.

„Hlavným dojmom je, že nemá plán B,“ povedal Galliamov v rozhovore pre Deutsche Welle. „Sto percent ruských elít a polovica ruskej populácie vo všeobecnosti chápe, že situácia sa uberá zlým smerom,“ tvrdí expert.

Putin Čítajte viac Vojna je náš nový život, odkazuje Putin. Jadro skúša ako tromf

To, že Putin nie je schopný zareagovať na neúspechy jeho rok trvajúceho krvavého dobrodružstva najlepšie ukázala výročná správa o stave krajiny, ktorú predniesol v predvečer prvého výročia rozpútania vojny.

Video
Putin obvinil Západ z eskalácie napätia

„U Rusov bolo cítiť veľké očakávania, že Putin oznámi ďalšie kroky v prejave o stave krajiny. Malo to byť buď vyhlásenie veľkej vojny a totálnej mobilizácie, alebo reči o mieri a rokovaniach. Ani jedno z toho sa však nestalo,“ zdôraznil Galliamov.

Napriek prehlbujúcemu sa sklamaniu Rusov z vodcovských schopností Putina, Galliamov neverí, že by už dozrievali podmienky na prevrat. „Zatiaľ je to mimo hry,“ povedal pre Deutsche Welle.

„Ruská armáda, ktorá to teoreticky môže zariadiť prostredníctvom špeciálnych služieb, je doslova zničená. Ukrajinská armáda zničila jej identitu, jej sebaúctu,“ vysvetlil bývalý pisateľ Putinových prejavov.

Podľa Galliamova Putin čelí vážnej výzve v súvislosti s prezidentskými voľbami, pokiaľ sa vývoj na Ukrajine v priebehu ďalšieho roka nenakloní v jeho prospech. Šéf Kremľa v správe o stave krajiny potvrdil, že voľby hlavy štátu sa uskutočnia v riadnom termíne na jar 2024. „Ak nevyhrá vojnu, nedosiahne víťazstvo, bude čeliť vážnym problémom. Ľudia to chápu,“ dodal politológ.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Rok vojny proti Ukrajine