Na mori boli štyri dni. Rozlomenie lode pri Taliansku neprežilo 62 ľudí, z toho 14 detí

Počet obetí nedeľnej nehody plavidla plného migrantov pri pobreží mesta Crotone v južnom Taliansku stúpol na 62. Je medzi nimi najmenej 14 detí, uviedli v pondelok miestne úrady.

26.02.2023 11:10 , aktualizované: 27.02.2023 17:19
migranti Foto: ,
Trosky prevráteného člna na brehu na pláži neďaleko mesta Cutro v južnom Taliansku v nedeľu 26. februára 2023. Nehoda si vyžiadala desiatky mŕtvych ľudí.
debata (7)

Úrady naposledy v nedeľu hlásili 59 obetí, v pondelok však záchranári našli ďalšie tri telá bez známok života. Haváriu prežilo najmenej 81 ľudí, 20 z nich hospitalizovali a jeden človek sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedli talianske úrady. Jeden z preživších, turecký občan, bol zatknutý kvôli podozreniu, že je jedným z pašerákov.

Na lodi sa pri vyplávaní z Izmiru údajne nachádzalo 180 až 200 ľudí. Záchranári v oblasti naďalej pátrajú po nezvestných.

Loď stroskotala blízko prímorského letoviska Steccato di Cutro v provincii Crotone na východnom pobreží Kalábrie. Podľa talianskych médií sa plavidlo dostalo v nedeľu za úsvitu na rozbúrenom mori do problémov a rozlomilo sa. Podľa hasičov loď zrejme nabehla pri pobreží na plytčinu. Do záchranných prác sa zapojila pobrežná stráž, pohraničná polícia a hasiči.

Iluzórny prelud lepšieho života

„Je to obrovská tragédia, ktorá ukazuje, že je absolútne nevyhnutné tvrdo zakročiť proti nelegálnym migračným kanálom,“ uviedol vo vyhlásení taliansky minister vnútra Matteo Pinatedosi. Podľa neho je nutné zastaviť prechody cez more, ktoré ponúkajú migrantom iluzórny prelud lepšieho života v Európe, obohacujú prevádzačov a spôsobujú tragédie, ako je tá dnešná. Podľa talianskeho ministerstva vnútra sa tento rok do krajiny dostalo po mori 13 067 migrantov, vlani za rovnaké obdobie ich bolo len 5 273.

Bulharsko / Nehoda / Bosnek / Čítajte viac V kamióne neďaleko Sofie našli 18 mŕtvych migrantov

Hlbokú ľútosť nad incidentom vyjadrila aj premiérka Giorgia Meloniová a sľúbila zastaviť nelegálnu migráciu po mori, aby sa zabránilo ďalším úmrtiam. Jej pravicová vláda od svojho nástupu k moci vlani v októbri zaujala voči migrácii tvrdý postoj. Okrem iného tvrdými zákonmi obmedzila činnosť charitatívnych organizácií, ktoré migrantov zachraňujú.

Pápež František pri svojom dnešnom prejave k davom na Svätopeterskom námestí uviedol, že sa modlí za všetkých, ktorých sa stroskotanie dotklo. Pápež je dlhoročným hlasným zástancom práv migrantov.

EK volá po dvojnásobnom úsilí

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po tragédii vyzvala na pokrok v súvislosti s azylovou reformou EÚ, informovala agentúra AFP.

„Som hlboko zarmútená strašným stroskotaním lode pri pobreží Kalábrie. Straty na životoch nevinných migrantov sú tragédiou,“ napísala von der Leyenová v príspevku na sociálnej sieti.

Dodala, že je potrebné „zdvojnásobiť úsilie na európskom Pakte o migrácii a azyle a akčnom pláne pre centrálne Stredomorie“.

Podľa talianskych úradníkov plavidlo vyplávalo pred tromi až štyrmi dňami z tureckého Izmiru. Na palube boli zrejme ľudia z Afganistanu, Pakistanu, Iránu a Somálska. Plavidlá s migrantmi do Kalábrie obvykle vyplávajú od egyptských alebo tureckých brehov, upozornila agentúra AP. Pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf uviedol, že pri tomto nešťastí sa zrejme utopili viac než dve desiatky Pakistancov.

Taliansko je jedným z hlavných miest vyloďovania migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy po mori. Takzvaná centrálna stredomorská trasa je ale známa ako jedna z najnebezpeč­nejších. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu od roku 2014 v centrálnej časti Stredozemného mora zahynulo alebo je nezvestných 20 333 osôb.

migrácia Čítajte viac Migrácia: Zavrú Rakúšania a Česi opäť hranice?
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migrácia