Sneh odrezal pobrežie od zvyšku Chorvátska, zmizla aj diaľnica. Nasnežilo aj v Barcelone

Stovky ľudí strávili v Chorvátsku uplynulú noc v autách, na čerpacích staniciach či v zriadených prijímacích centrách. Dôvodom bola snehová víchrica, ktorá tam cez víkend spôsobila dopravný kolaps a časti krajiny dokonca odrezala od zvyšku sveta, informovala agentúra AP.

27.02.2023 15:15 , aktualizované: 18:42
sneh, chorvátsko Foto:
Snežný pluh odhrabáva sneh na čerpacej stanici neďaleko chorvátskej obce Ravna Gora 27. februára 2023.
debata (1)

Náhla zmena počasia, ku ktorej prišlo po viacerých pomerne teplých dňoch, skomplikovala dopravu aj v susedných krajinách – Srbsku a Bosne. Západ Srbska sa pritom ocitol bez elektrického prúdu a prerušená tam bola aj železničná doprava do susednej Čiernej Hory.

Vo horských oblastiach Lika a Gorski Kotar od nedele napadlo miestami až 70 centimetrov snehu. Dopravu navyše sťažovala víchrica. Mnohým ľuďom, ktorí so svojimi vozidlami uviazli na cestách, museli pomáhať hasiči či horská služba. Na takmer celú noc sa pretiahlo vyslobodzovanie nedisciplinovaných vodičov, ktorí napriek zákazu vošli na uzavretý úsek diaľnice A1 spájajúcej prímorskú Dalmáciu s chorvátskym vnútrozemím, uviedol denník Jutarnji list.

Chorvátske úrady v pondelok informovali, že cesty vedúce k pobrežiu Jadranského mora zostávajú pre sneh a silný vietor naďalej zatvorené v oboch smeroch. Pri diaľnici sa tak tvorili zástupy zaparkovaných áut či autobusov čakajúcich na ďalší vývoj situácie.

Približne 300 ľudí zostalo cez noc v niektorom z prijímacích centier, ktoré boli zriadené z dôvodu vzniknutej situácie, ako informovala Natalia Turbičová z úradu na zvládanie mimoriadnych situácií v stredochorvátskom meste Gračac. Dodala, že mnohí ďalší prenocovali v súkromných ubytovacích zariadeniach v oblasti.

Ľudia spali na zemi

Súkromná chorvátska televízia HRT informovala, že stovky ľudí, ktorým sa nepodarilo dostať do prijímacích stredísk, zostali vo svojich autách či autobusoch, prípadne strávili noc na čerpacích staniciach, kde viacerí z nich spali na zemi či na stoličkách.

Najdramatickejšia bola situácia v Chorvátsku, obdobné problémy však hlásili aj zo západu Srbska a niektorých horských oblastí Bosny. Srbská štátna železničná spoločnosť informovala, že vlaky do Čiernej Hory nepremávali, a to najmä pre popadané stromy a problémy s výpadkami prúdu v oblasti pri hraniciach.

V noci na pondelok boli podľa správ srbských médií bez elektriny mestá Prijepolje a Bajina Bašta na západe krajiny.

Silné sneženie a vietor spomalili dopravu aj v celej Bosne, najmä však v jej hornatých oblastiach. Problémy tam spôsobujú i zosuvy pôdy a popadané stromy. Miestne úrady vyzvali ľudí na zvýšenú opatrnosť.

kalifornia Čítajte viac Kalifornia naďalej zápasí so snehom, snežilo dokonca aj v Hollywoode

Po piatich rokoch zasnežilo Tibidabo

Jednu z dominánt Barcelony, kopec Tibidabo, ktorého vrchol je zhruba 500 metrov nad morom, dnes po piatich rokoch pokryl sneh. Tento najvyšší bod katalánskej metropoly bol podľa serveru Mundo Deportivo naposledy podobne zasnežený v roku 2018. Na Malorke napadlo podľa denníka El País za 24 hodín viac ako 40 centimetrov snehu vo výške od 400 metrov nad morom.

Podľa denníka El País studený front spôsobil výrazný pokles teplôt v celom Španielsku a na Baleárskych ostrovoch bolo kvôli snehu vyhlásené varovanie. Silné sneženie priniesla na ostrovy búrka pomenovaná Juliette, snehové prehánky na Malorke podľa El País potrvajú až do stredy.

Teploty v krajine podľa štátnej meteorologickej agentúry Aemet klesnú v miestach až k mínus desiatim stupňom Celzia. Kvôli zime, silnému vetru a sneženiu je vydané varovanie pre regióny Astúria, Kastília-León, Navarra, Baskicko, La Rioja aj španielsku enklávu Melilla, ktorá leží na severe Afriky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #snehová kalamita #sneženie