Hotovo. Rusko už nie je súčasťou dohody START. Putin podpísal zákon

Ruský prezident Vladimír Putin podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na zmluve Nový START obmedzujúci počet jadrových zbraní. Informovala o tom agentúra TASS. O prípadnom obnovení účasti na dohode, ktorú Rusko uzavrelo s USA v roku 2010, môže rozhodnúť opäť prezident, doplnila agentúra. Zákon už bol zverejnený, a nadobudol tak účinnosť.

28.02.2023 18:15
debata (6)

Putin prerušenie ruskej účasti na dohode minulý týždeň avizoval v prejave k ruským zákonodarcom. Tí potom predložený dokument obratom schválili.

Ruská diplomacia zároveň minulý týždeň oznámila, že Moskva bude ďalej dodržiavať limity ukotvené v dohovore, ktoré obmedzujú jadrové arzenály dvoch mocností maximálne na 1550 strategických jadrových zbraní a 700 medzikonti­nentálnych striel či bombardérov. Aj ministerstvo obrany uviedlo, že sa chce ďalej riadiť obmedzeniami, ktoré z dohody vyplývajú.

Rusko, Moskva, prehliadka Čítajte viac Rakúsky profesor: Môžu prísť preteky v jadrovom zbrojení

Spomínanú zmluvu podpísali v roku 2010 v Prahe vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Rusko už predtým odmietlo spolupracovať na inšpekciách jadrových zbraní, ktorých podmienky sú v tejto zmluve popísané. Dohoda Nový START je považovaná za posledný významný rusko-americký dohovor o kontrole jadrových zbraní. Jej platnosť má vypršať v roku 2026.

VIDEO: Muž s kufríkom za Putinom. Je to jadrový čeget či balistická ochrana?
Video

Ruské oznámenie minulý týždeň vyvolalo znepokojené reakcie Washingtonu a európskych metropol. Americký minister zahraničia Antony Blinken Putinovo vyjadrenie v utorok označil za nezodpovedné. Rozhodnutie ruského prezidenta odsúdilo okrem iného aj české ministerstvo zahraničia a vyzvalo Moskvu, aby sa k plneniu dohody vrátila.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Putin urobil veľkú chybu, keď pozastavil účasť na zmluve Nový START
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #jadrové zbrane #dohoda START