Skončia na Ukrajine? Česko chce kúpiť švajčiarske Leopardy zakonzervované 40 rokov

Česko chce od Švajčiarska odkúpiť bližšie neupresnený počet starších tankov Leopard 2, ktoré sú v súčasnej dobe uskladnené v alpskej krajine. Podľa agentúry AFP to dnes povedala švajčiarska ministerka obrany Viola Amherdová. Žiadne ďalšie podrobnosti neuviedla. O odkúpenie zakonzervovaných tankov Leopard 2 z 80. rokov minulý týždeň požiadalo aj Nemecko.

06.03.2023 21:26 , aktualizované: 22:22
Leopard 2, Nemecko Foto: ,
Tank Leopard 2 v akcii počas cvičenia v kasárňach poľného maršala Rommela v Augustdorfe v Nemecku v stredu 1. februára 2023.
debata (29)

„Mali sme žiadosť z Nemecka a odvtedy sme dostali aj žiadosť z Českej republiky,“ povedala Amherdová verejnoprávnej televízii SRF.

České ministerstvo obrany uviedlo, že by švajčiarsku ponuku tankov ako ocenenie pomoci Ukrajine prijalo. „O odpredaji tankov sme so švajčiarskou stranou nejednali. Ak by nám však Švajčiarsko chcelo ponúknuť svoje tanky Leopard 2 ako ocenenie našej pomoci Ukrajine, rozhodne nebudeme proti,“ povedal ČTK riaditeľ odboru komunikácie ministerstva obrany David Jareš. Premiér Peter Fiala (ODS) na brífingu po stretnutí s prezidentom Milošom Zemanom povedal, že informáciu teraz nebude komentovať.

VIDEO: Sláva Ukrajine. Kličko sa posadil do tanku Leopard
Video

Akonáhle budú obranné potreby Švajčiarska uspokojené, „zostane rad tankov, ktoré nebudeme potrebovať a ktoré môžeme dať k dispozícii, ak ich parlament vyhlási za vyradené z prevádzky,“ uviedla ministerka.

96 vyradených, nie však mimo služby

Švajčiarsko má 230 tankov Leopard 2, z ktorých 134 je v službe a 96 je vyradených. Nie sú však „mimo služby“. Podľa švajčiarskych zákonov možno predať iba také vojenské vybavenie, ktoré je mimo služby. O tom, či tanky tento status získajú, rozhoduje parlament.

VIDEO: Príprava na Rusov. Ukrajinci krotia v Nemecku Leopardy
Video

Nemecko minulý týždeň uviedlo, že chce od Švajčiarska získať bližšie neupresnený počet zakonzervovaných tankov Leopard 2 z 80. rokov. Príslušná žiadosť bola zaslaná ministerstvu obrany v Berne.

Vzhľadom na to, že Švajčiarsko v mene neutrality zakazuje transfer vojenského vybavenia do krajiny, ktorá je vo vojne, Berlín uistil Švajčiarsko, že tanky nebudú reexportované na Ukrajinu, uviedlo ministerstvo. Rovnaké pravidlo by malo platiť aj pre žiadosť Českej republiky. Predaj Švajčiarskom vlastnených tankov nemeckej výroby by všetkým mohol umožniť navýšenie pomoci Ukrajine, pretože by nimi Nemecko a ďalšie krajiny mohli nahradiť stroje už dodané či prisľúbené Kyjevu.

Challenger, vojna na Ukrajine, tanky Čítajte viac Nemecký Rheinmetall chce postaviť továreň na tanky priamo na Ukrajine

Česko je významným dodávateľom zbraní Ukrajine, vrátane tankov sovietskej výroby rovnakého typu, aký používa ukrajinská armáda. Nemecko má Česku dodať celkom 14 tankov Leopard 2A4 a jedno vyslobodzovacie vozidlo ako náhradu za výzbroj sovietskeho pôvodu, ktorú Praha poslala Ruskom napadnutej Ukrajine.

Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša, v...
Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša,...
+8Ukrajinská 68. brigáda Oleksa Dovbuša, v...

Od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu sa vo Švajčiarsku rozvírila debata o dodávkach zbraní. Alpská krajina, ktorá nie je súčasťou EÚ, síce prijala všetky sankcie zavedené Bruselom proti Moskve, ale neústupne trvá na svojej vojenskej neutralite. Napriek tomu, že Kyjev a jeho spojenci naliehali, aby švajčiarska vláda povolila reexport zbraní a munície na Ukrajinu, zatiaľ zmietla žiadosti Nemecka, Španielska a Dánska zo stola. V parlamente pokračujú rôzne iniciatívy na uvoľnenie týchto pravidiel, ale rozhodnutie sa neočakáva skôr ako za niekoľko mesiacov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac Londýn: Ruskí záložníci bojujú na Ukrajine strelnými zbraňami a lopatami
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nemecko #Švajčiarsko #vojna na Ukrajine #Leopard 2