Orbán v Ankare: Európa trpí vojnovou psychózou, globálna väčšina však chce mier

Európa trpí vojnovou psychózou, kontinent sa zo dňa na deň ženie do vojny, vyhlásil vo štvrtok (16. 3.) v súvislosti s vojnou na Ukrajine predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na summite Turkickej rady v Ankare.

16.03.2023 14:51
Turecko summit Turkická rada Maďarsko Uzbekistan Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a uzbecký prezident Šavkat Mirzojev počas bilaterálneho stretnutia v rámci mimoriadneho summitu Turkickej rady 16. marca 2023 v Ankare.
debata (116)

Podľa Orbána je dôležité, aby v tejto situácii bolo počuť hlas mieru, a je tiež dôležité dať jasne najavo, že globálna väčšina chce mier. Maďarský premiér sa členom rady poďakoval, že „posilňujú hlas mieru“.

Turkey Hungary Čítajte viac Turci otvoria Fínom NATO. Budú Maďari poslední?

Poďakoval sa aj tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, ktorý zohral úspešnú úlohu v sprostredkovaní medzi bojujúcimi stranami a požiadal ho, aby vo svojom úsilí pokračoval aj v budúcnosti.

Putin, Orbán Čítajte aj Orbán: Maďarsko možno bude musieť prehodnotiť svoje vzťahy s Ruskom

Hlavnou témou summitu Turkickej rady je riešenie situácie po februárovom turecko-sýrskom zemetrasení. Jeho zvolanie inicioval azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Členmi rady sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan; Maďarsko má štatút pozorovateľa.

Viktor Orbán Čítajte aj Orbán: Snahy o začlenenie Maďarska do superveľmoci nebudú úspešné

„Pre Maďarsko je najdôležitejšia záchrana ľudských životov, preto presadzujeme, aby čo najskôr bolo prímerie a aby sa čo najskôr začali mierové rokovania,“ dodal predseda maďarskej vlády.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Ankara