Bidenova popularita u Američanov padá, klesla už pod 40 %

Popularita amerického prezidenta Joea Bidena v marci klesla na 38 percent, v uplynulých mesiacoch sa pritom pohybovala nad 40 percentami, vo februári bola dokonca 45-percentná. Vyplýva to z prieskumu agentúry AP a centra NORC. Príčinou poklesu je podľa nich predovšetkým postoj ľudí k Bidenovej hospodárskej politike. Prieskum agentúry uskutočnili medzi 16. a 20. marcom, teda krátko po páde amerických bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank.

23.03.2023 14:39
biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden.
debata (10)

Biden zatiaľ neoznámil, či sa bude o prezidentský úrad uchádzať na budúci rok znovu, ľudia z jeho okolia však médiám vo viacerých prípadoch naznačili, že prezident to plánuje a kandidatúru pravdepodobne oznámi v lete. Historicky najnižšiu podporu mal Biden u Američanov podľa prieskumov minulý rok v júli. Jeho kroky vtedy schvaľovalo len 36 percent ľudí.

Bolo to obdobie, keď na americké domácnosti najviac dopadali vysoké ceny palív a potravín. Hospodárska politika ale ovplyvňuje výrazne Bidenovu obľúbenosť v prieskumoch už od konca roka 2021.

biden, zelenskyj Čítajte aj Biden v Kyjeve ukradol Putinovi show

Bidenovu hospodársku politiku teraz podľa AP schvaľuje len 31 percent ľudí. Napríklad 51-ročný Michael McComas, ktorý v roku 2020 volil republikánov, Bidena v tomto ohľade opísal takto: „Nijako skvelý, priemerný, povedal by som.“ AP v tejto súvislosti uvádza, že postoj k prezidentovi u ľudí bežne nie je rozdielom medzi absolútnou lojalitou a agresívnym odporom, väčšina ich má umiernenejšie názory.

McComas tiež uviedol, že je podľa neho terajšia americká – zhruba šesťpercentná – inflácia spôsobená výdavkami Bidenovej vlády, ktorá sa programom za 1,9 bilióna dolárov snažila zmierniť dopady pandémie ochorenia covid-19 a znovu po nej naštartovať ekonomiku.

VIDEO: Prekvapujúca návšteva. Biden u Zelenského v Kyjeve
Video

Prezident aj členovia jeho kabinetu pri cestách naprieč USA svoju politiku obhajujú. Mnohí Američania však podľa AP majú dojem, že americká ekonomika je ohrozená po páde dvoch amerických bánk a po tom, ako USA v januári vyčerpali svoj limit pre zadlženie.

Rozdiel medzi Bidenovou celkovou podporou a podporou jeho hospodárskej politiky je citeľný u voličov Demokratickej strany, ku ktorej Biden patrí. Podľa AP 76 percent demokratov podporuje jeho prezidentskú prácu, ale len 63 percent jeho hospodárskej kroky. U demokratov pod 45 rokov potom celková podpora prezidenta Bidena klesá na 66 percent a podpora jeho hospodárskej politiky na 54 percent. U republikánov je podpora nižšia v oboch spomínaných kategóriách.

varšava Biden B9 čaputová Čítajte aj Biden má za sebou historickú cestu. Satan ho na nej nevítal

Bidenovu zahraničnú politiku potom schvaľuje 39 percent ľudí a jeho prístup k riešeniu klimatickej zmeny 41 percent. Čísla sa potom výrazne líšia medzi demokratmi a republikánmi: Bidenovu zahraničnú politiku podporuje len deväť percent republikánov, ale 74 percent demokratov; jeho prístup ku klíme 17 percent republikánov, ale 67 percent demokratov.

Prieskum uskutočnila agentúra AP a centrum NORC medzi 16. a 20. marcom na reprezentatívnej vzorke americkej populácie so štatistickou chybou štyroch percent.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Amerika