Biden má za sebou historickú cestu. Satan ho na nej nevítal

Salva odpálená v čase, keď šéf Bieleho domu smeroval do Kyjeva, Moskve nevyšla. Joe Biden stretnutím s lídrami bukureštskej deviatky (B9) vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej v stredu vo Varšave ukončil svoje trojdňové turné. Na jeho úvod navštívil Ukrajinu, aby ju povzbudil vo vzdorovaní ruskej agresii. Skúška medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorú Rusi načasovali na pondelňajšiu Bidenovu ukrajinskú cestu, podľa zistení CNN zlyhala.

22.02.2023 18:32
varšava Biden B9 čaputová Foto: ,
Americký prezident Joe Biden pózuje pre skupinovú fotografiu s lídrami krajín tzv. Bukureštskej deviatky (B9) 22. februára 2023 vo Varšave.
debata (60)

Americká televízia s odvolaním sa na dva nemenované dobre informované zdroje tvrdí, že Rusko Spojené štáty vopred upozornilo na chystaný odpal prostredníctvom komunikačných liniek, ktoré majú predísť konfliktu. Test údajne Washington nepovažoval za hrozbu pre USA a nevnímal ho ani ako anomáliu alebo eskaláciu.

Krízová komunikácia funguje

To, že napriek extrémne vyhroteným vzájomným vzťahom dve hlavné jadrové veľmoci v riskantných situáciách vzájomne komunikujú, sa ukázalo aj pri Bidenovej ukrajinskej ceste. Išlo o historicky prvý pobyt šéfa Bieleho domu v krajine, ktorá je vo vojne, pričom americké ozbrojené sily ju nemajú pod kontrolou. Washington potvrdil, že Moskvu niekoľko hodín pred utajovanou misiou Bidena informoval v snahe poistiť sa pred incidentom s nedozernými následkami.

Šéf tajnej služby FSB Alexandr Bortnikov však poprel, že by sa Moskva zaviazala v danom čase na Kyjev neútočiť. „USA skutočne cez diplomatické linky upovedomili Rusko o návšteve Bidena v Kyjeve,“ povedal Bortnkov pre telegramový kanál Shot. „Záruky jeho bezpečnosti sme však nedávali,“ dodal.

V Kyjeve sa počas Bidenovej návštevy rozozvučali sirény ohlasujúce vzdušný poplach. Žiadna raketa ani dron sa ale na oblohe nezjavili. Demonštráciu sily si však Moskva neodpustila.

Biden B9 NATO čaputová stoltenberg duda Čítajte viac Čaputová vo Varšave: Posledný rok spojencov z NATO posilnil a zjednotil

Skúška rakety Sarmat, na Západe prezývanej Satan II, zjavne zlyhala, zhodli sa oba vysokopostavené zdroje pre spravodajskú televíziu. Raketa je pritom schopná niesť niekoľko jadrových hlavíc.

Šéf Kremľa Vladimir Putin nedávno ohlásil, že Rusko čoskoro uvedie do bojovej pohotovosti medzikontinentálnu balistickú raketu Sarmat i hypersonické strely. V utorňajšej výročnej správe o stave krajiny ruský prezident potvrdil, že pred týždňom podpísal dekrét o uvedení nových pozemných strategických komplexov do bojovej pohotovosti.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v stredu informácie CNN o teste rakety odmietol potvrdiť. „Nemôžete veriť všetkému, čo sa objaví v médiách, najmä ak je zdrojom CNN,“ citovala ho agentúra Interfax.

Obľúbené strašidlo

Raketa Sarmat už predtým absolvovala úspešný test. Šéf Kremľa sa o ňom zmienil vlani v apríli, necelé dva mesiace po tom, čo spustil agresiu proti Ukrajine. Západní experti v tom čase označili test balistickej superrakety za „rinčanie zbraní", ktorým chce Kremeľ odvrátiť pozornosť od vojenských zlyhaní Ruska, ako bolo potopenie jeho čiernomorskej vlajkovej lode Moskva.

Video
Prekvapujúca návšteva. Biden u Zelenského v Kyjeve

Americkí predstavitelia sa domnievajú, že keby bola pondelňajšia skúška úspešná, Putin by sa ňou pochválil v prejave pred oboma komorami parlamentu. Takýto úspech by sa mu hodil ako výkričník ku kľúčovej novinke, ktorou sa pokúša vydesiť Západ.

Sarmat, čiže Satan, je obľúbeným Putinovým strašidlom. Podľa ruských médií má dolet vyše 11-tisíc kilometrov a môže niesť jadrovú hlavicu s hmotnosťou až sto ton. Po prvý raz sa touto novou „zázračnou zbraňou“ šéf Kremľa pochvastal pred piatimi rokmi, mimochodom, tiež vo výročnej správe o stave krajiny. Pridal vtedy aj pôsobivý reklamný slogan: „Agresor musí vedieť, že odveta je neodvratná a že bude zničený. My obete agresie ako mučeníci skončíme v raji, a oni jednoducho zdochnú, pretože sa nestihnú ani kajať,“ dodal.

Video
Putin obvinil Západ z eskalácie napätia

Putin teraz v bezmála dvojhodinovej správe o stave krajiny Sarmat vôbec nespomenul. Nehovoril o ňom ani na stredajšom mítingu na moskovskom štadióne Lužniky, kde sa v predvečer Dňa obrancov vlasti snažil pozdvihnúť vlastenecké nálady vyhlásením, že Rusko na Ukrajine vedie boje „vo svojich historických hraniciach“.

V utorňajšom prejave Putin oznámil, že Rusko pozastavuje účasť v dohode Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Obe komory ruského parlamentu zvolané na mimoriadne zasadanie v stredu prezidentovo rozhodnutie jednomyseľne schválili.

Putin Čítajte viac Vojna je náš nový život, odkazuje Putin. Jadro skúša ako tromf

Kremeľskí propagandisti tento krok privítali ako sebavedomú demonštráciu sily. Viacerí nezávislí analytici však na telegramových kanáloch poznamenali, že ide len o symbolický krok. Ruské ministerstvo zahraničných vecí totiž ešte v utorok večer oznámilo, že keďže ide len o pozastavenie, a nie vypovedanie zmluvy, Moskva bude aj naďalej rešpektovať dohodou stanovené limity počtov jadrových hlavíc i nosičov.

V praxi sa teda ruské pozastavenie dohody bude týkať iba vzájomných inšpekcií, s ktorými Nový START ráta. „Tieto inšpekcie v jadrových zariadeniach aj tak už od vlaňajšieho augusta nefungujú,“ pripomenul na Telegrame politológ Michail Komin. „Ide zjavne o Putinov pokus položiť Nový START na rokovací stôl o Ukrajine, pretože jeho ďalšie karty sú zmetené do koša,“ dodal s tým, že nejde o silný tromf a nové jadrové vydieranie môže byť iba blufovaním.

John Erath, šéf amerického Centra pre kontrolu a nešírenie zbraní, v rozhovore pre Washington Post tiež označil Putinov krok za „úplne symbolický“. Domnieva sa, že šéf Kremľa tak chce zatlačiť na Bidena, aby oslovil Moskvu s cieľom ukončiť vojnu a „aby Rusko mohlo diktovať podmienky, za ktorých sa to stane“.

Veľká chyba Putina

Biden v stredu rozhodnutie Moskvy pozastaviť účasť na zmluve Nový START označil za „veľkú chybu“. Týmito slovami reagoval na otázku novinárov pri príchode na rokovania s lídrami východných krajín NATO vo Varšave. Krajiny B9, medzi ktoré patrí aj Slovensko, označil za prednú líniu kolektívnej obrany, pričom ocenil postup ich prezidentov a premiérov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

 Prezident USA Joe Biden a ukrajinský prezident...
 Prezident USA Joe Biden a ukrajinský prezident...
+16 Prezident USA Joe Biden a ukrajinský prezident...

„Viete lepšie ako ktokoľvek iný, čo je v tomto konflikte v stávke, nielen pre Ukrajinu,“ citovala Bidena agentúra ČTK. „Veci sa radikálne zmenili a my musíme zabezpečiť, aby sme ich zmenili späť,“ dodal americký prezident.

Zoskupenie B9, do ktorého okrem Slovenska patrí Bulharsko, Česko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko a Rumunsko, vzniklo v roku 2015 v reakcii na agresívne kroky Ruska na Ukrajine. Takmer rok po začatí novej ruskej invázie je podľa Bidena ešte dôležitejšie, „aby sme držali pohromade“.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Varšava #Vladimir Putin #Kyjev #vojna na Ukrajine #START 3