Tisíce Poliakov pochodovali na podporu Jána Pavla II.. V Lodži niekto pomaľoval jeho sochu

Tisíce Poliakov sa v nedeľu vo Varšave a ďalších mestách zúčastnili na pochode s cieľom vyjadriť podporu zosnulému pápežovi Jánovi Pavlovi II. po tom, čo médiá minulý mesiac zverejnili obvinenia, že pápež ešte ako arcibiskup v Krakove kryl sexuálne zneužívanie detí katolíckymi kňazmi v Poľsku. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

02.04.2023 16:34 , aktualizované: 03.04.2023 16:46
poľsko Foto: ,
Ľudia v nedeľu 2. apríla 2023 na pochode vo Varšave v Poľsku na obranu zosnulého pápeža Jána Pavla II., ktorý je podozrivý z krytia sexuálnych zločinov v cirkvi.
debata (8)

Na pochode pri príležitosti 18. výročia úmrtia Jána Pavla II. niesli niektorí ľudia transparenty s nápisom „Vy ste bojovali za našu slobodu, my teraz bojujeme za Vás“. „Ako každý čestný človek bráni svoje deti, otca a matku, všetci v Poľsku bránia Jána Pavla II.“, bolo uvedené na ďalšom plagáte. Ľudia mali pri sebe drevené kríže, ako aj vlajky Poľska a Vatikánu.

Podujatia na počesť Jána Pavla II., ktorý zomrel 2. apríla 2005, naplánovali katolícke organizácie s otvorenou podporou vládnej strany Právo a spravodlivosť (PIS).

Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol II., Ján XXIII. 1 Čítajte viac Kňazov upratoval, kam sa dalo. Ján Pavol II. vedel o zneužívaní detí a tajil to

Obvinenia tvrdiace, že keď bol Ján Pavol II. ešte ako kardinál Karol Wojtyla arcibiskupom v Krakove, vedel o prípadoch sexuálneho zneužívania detí troma kňazmi, no dovolil im zostať v cirkvi a zrejme ich dokonca kryl, zverejnili vo februári holandský novinár Ekke Overbeek a tiež poľská súkromná stanica TVN. Oba zdroje uviedli, že o týchto obvineniach majú dôkazy.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na Twitteri poznamenal: „Prechádzame skúškou pravdy, ktorá sa musí postaviť voči lžiam, ohováraniu a urážkam.“ Líder Pis Jaroslaw Kaczynski poznamenal, že Poliaci budú hájiť česť Jána Pavla II. a jeho dobrú povesť.

Polícia v Lodži začala vyšetrovať útok na sochu pápeža Jána Pavla II., ktorú v nedeľu v centre mesta pomaľovali. Útočníci pápežove ruky potreli červenou a tvár žltou farbou. Na podstavec sochy napísali červenou farbou „Maxima culpa“.

Toto latinské slovné spojenie znamená „preveľká vina“ a je súčasťou vyznania kajúcnosti počas omše. Rovnaký názov však má aj kniha holandského novinára Ekkeho Overbeeka. V nej tvrdí, že pôvodom poľský pápež zrejme zatajoval obvinenia niektorých kňazov.

„Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme zverejňovať žiadne informácie o prípade,“ povedal v pondelok pre PAP hovorca polície aj hovorca okresnej prokuratúry v Lodži.

„Zaistili sme zábery z bezpečnostných kamier a teraz ich analyzujeme,“ doplnil policajný hovorca.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #katolícka cirkev #sexuálne zneužívanie detí #pochod #Ján Pavol II.