Robert F. Kennedy mladší plánuje kandidovať na prezidenta USA, vyzýva Bidena

O úrad amerického prezidenta sa podľa spravodajskej televízie CBS News bude uchádzať aj Robert F. Kennedy mladší, synovec niekdajšej americkej hlavy štátu Johna F. Kennedyho. Demokrat, ktorý už vybavil potrebnú administratívu, by chcel v primárkach vyzvať súčasného prezidenta Joea Bidena. Šancu má ale podľa pozorovateľov len minimálnu.

06.04.2023 10:27
USA demokrati Robert F. Kennedy Foto: ,
Na archívnej snímke zo 14. mája 2019 environmentálny právnik Robert F. Kennedy mladší, synovec bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho.
debata

Šesťdesiatdeväťroč­ný právnik, ktorý sa zaoberá ochranou životného prostredia, je ďalším z mnohých členov dynastie Kennedyovcov, ktorý bude skúšať šťastie v politike. K tým najznámejším popri Johnovi F. Kennedyho patril jeho brat, niekdajší minister spravodlivosti a senátor Robert F. Kennedy. Obaja prišli o život pri politických atentátoch, John v roku 1963 v úrade prezidenta, Robert v roku 1968, keď do rovnakého úradu kandidoval.

Voľby 2024, Donald Trump Čítajte aj Trump výrazne vedie medzi registrovanými republikánmi pri nominácii za prezidenta

O tom, že zvažuje kandidatúru, Robert F. Kennedy mladší informoval na twitteri už v marci. „Ak budem kandidovať, bude mojou hlavnou prioritou ukončiť korupčné spojenie štátnej a korporátnej moci, ktoré zničilo našu ekonomiku, rozvrátilo strednú triedu, znečistilo našu krajinu a vody, otrávilo naše deti a pripravilo nás o naše hodnoty a slobody,“ uviedol vtedy.

USA New York exprezident Trump súd Čítajte aj Trump: Som nevinný. Proces by sa mohol začať v januári 2024

Kennedy na seba popri oceňovanej práci pre životné prostredie upozornil tiež ako tvrdý odporca očkovania. Svoj odpor k vakcínam obzvlášť vystupňoval po vypuknutí pandémie ochorenia COVID-19. Odborníci na verejné zdravie a dokonca aj jeho príbuzní označili jeho názory za zavádzajúce a nebezpečné. Kennedy mladší sa v minulosti objavil aj na podujatiach podporujúcich tvrdenie, že americké prezidentské voľby v roku 2020 boli zmanipulované.

Nikki Haleyová, Donald Trump Čítajte aj Porazí Trumpa žena? Exprezident spoznal meno svojho prvého súpera

Kennedy mladší sa bude uchádzať o nomináciu Demokratickej strany. Z radov demokratov sa o úrad prezidenta oficiálne uchádza aj spisovateľka Marianne Williamsonová. Osemdesiatročný Biden síce ešte neoznámil, či bude na budúci rok znovu kandidovať, všeobecne sa ale očakáva, že tak urobí. Že by ho niekto z demokratov v primárkach dokázal poraziť, považujú odborníci za veľmi nepravdepodobné.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Robert F. Kennedy Jr. #prezidentské voľby USA