V Nemecku sa obávajú útokov afganskej odnože Islamského štátu

Odnož teroristickej siete Islamský štát (IS) v Afganistane čoraz viac púta pozornosť nemeckej vnútornej spravodajskej služby, Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV), oznámil v stredu jeho šéf Thomas Haldenwang.

06.04.2023 10:51
islamský štát, teroristi Foto:
Usámu bin Ládina zabili v roku 2011, dnes namiesto Al-Kajdá svet desí teroristická organizácia Islamský štát.
debata (2)

„Posilnenie tejto skupiny v Afganistane stupňuje situáciu ohrozenia v Nemecku,“ tvrdí Haldenwang. IS sa v Sýrii a Iraku považuje za prakticky porazenú organizáciu, ako celok však zďaleka nie je zlikvidovaná a jej odnože pôsobia po celom svete.

Spomedzi jej rôznych vetiev vyniká najmä skupina Islamský štát – provincia Chorásán (ISPK), uviedol Haldenwang. V Afganistane je v ozbrojenom konflikte s vládnym fundamentalistickým hnutím Taliban, ale „pozerá sa aj smerom do Európy“, povedal Haldenwang. Chce si nárokovať vedúce postavenie v rámci širšej teroristickej siete a v rámci toho uskutočňovať aj útoky proti „neveriacim“ na Západe, dodal.

Islamský štát, islamisti, radikáli Čítajte aj USA zabili v Sýrii vysokopostaveného činiteľa Islamského štátu. Plánoval útoky v Európe

Bezpečnostné orgány v Nemecku sú ostražité a majú na pamäti „všetky možné scenáre“ vzhľadom na vysokú hrozbu islamského terorizmu, dodal šéf BfV.

Odhaliť vplyv ISPK v Nemecku pomohlo prebiehajúce súdne konanie s dvomi mladíkmi v Hamburgu. Vo vyšetrovacej väzbe sú 16-ročný Nemec kosovského pôvodu a 18-ročný ruský občan pre členstvo v teroristickej organizácii a jej podporu.

Lloyd Austin Čítajte aj Šéf Pentagónu Austin: Americkí vojaci sú pripravení v Iraku zostať na pozvanie

Mladší je obvinený z prípravy útoku výbušninou, čo si však neskôr rozmyslel a plánoval zaútočiť na policajtov nožom. Starší bol do tohto plánu zapojený a nadviazal kontakt medzi mladším mužom a členom ISPK.

Sýria / armáda / vojak / Čítajte aj Na severovýchode Sýrie usmrtila americká armáda vplyvného veliteľa IS
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Nemecko #Islamský štát #teroristická organizácia