Vyšetrovatelia obvinili v Rusku zadržaného novinára Gershkovicha zo špionáže

Ruskí vyšetrovatelia obvinili novinárov amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha zo špionáže. S odvolaním sa na svoj zdroj to uviedla agentúra Interfax.

07.04.2023 17:40 , aktualizované: 20:08
Gershkovich Foto: ,
Reportéra The Wall Street Journal Evana Gershkovicha eskortujú z Lefortovského súdu v Moskve vo štvrtok 30. marca 2023.
debata (69)

Novinár podľa agentúry TASS všetky obvinenia kategoricky odmietol a uviedol, že sa v krajine zaoberal iba novinárskou činnosťou. „Gershkovich bol obvinený," informoval Interfax. Ako agentúra doplnila, že ide o obvinenia zo špionáže podľa článku 276 zákonníka Ruskej federácie a novinára oficiálne obvinila ruská tajná služba FSB. Ruské spravodajské agentúry už nespresnili, akou formou bol Gershkovich obvinený, alebo kedy sa tak stalo, obvykle je ale obvineným predložený dokument, ktorý obvinenie popisuje, napísala agentúra AP.

„Vznesenie obvinenia proti Evanovi Gershkovichovi je len ďalším dôkazom toho, ako prehnitým sa Rusko za vlády Putina stalo. Uväzniť novinára je prejavom slabosti, nie sily. Česko bude vždy stáť na strane slobodnej tlače a ľudských práv,“ napísal na twitteri český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Gershkovichovo zadržanie na konci marca oznámila ruská tajná služba FSB. Tá uviedla, že Američana zadržala v Jekaterinburgu na Urale pri pokuse získať tajné informácie, a začala proti nemu trestné stíhanie. Podľa FSB Gershkovich zhromažďoval pre americkú stranu informácie o vojensko-priemyselnom odvetví v Rusku, ktoré predstavovali štátne tajomstvo. Hrozí mu až 20 rokov vo väzení.

Novinár aj WSJ obvinenia zo špionáže už skôr odmietli ako úplne nepodložené. Súd následne Gershkovicha poslal do moskovskej väzobnej väznice Lefortovo.

Právnici, ktorí ho zastupujú, sa s novinárom prvýkrát stretli v utorok, uviedla šéfredaktorka WSJ Emma Tuckerová. Dodala, že sa „Evan teší dobrému zdraviu a je vďačný za obrovskú podporu z celého sveta“. „Naďalej vyzývame na jeho okamžité prepustenie,“ doplnila.

Medzi Moskvou a Západom vládne zvýšené napätie od vlaňajšieho vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Kremeľ po invázii zosilnil represie proti opozícii aj novinárom a tvrdo zakročil proti všetkým, ktorí sa verejne odchýlia od jeho oficiálneho výkladu udalostí.

zákop, krym Čítajte viac 407. deň: Rusi opevňujú Krym aj za pomoci narkomanov a alkoholikov, tvrdí Kyjev
69 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #špionáž #The Wall Street Journal #Evan Gershkovich