Vučič: Kosovskí Srbi odmietajú účasť na komunálnych voľbách

Etnickí Srbi na severe Kosova sa nezúčastnia na komunálnych voľbách, ktoré sa budú konať tento mesiac, uviedol v piatok srbský prezident Aleksandar Vučič. Tento krok pravdepodobne zhorší súčasné spory v oblasti, informovala agentúra Reuters, od ktorej TASR správu prevzala.

07.04.2023 21:48
Vučič Foto: ,
Srbský prezident Aleksandar Vučič.
debata (1)

Štyri samosprávne územné jednotky pri hranici so Srbskom neuznávajú štátne orgány v Prištine a za svoju metropolu považujú Belehrad, pripomína Reuters.

Srbskí predstavitelia z oblasti, administratívni pracovníci, sudcovia a policajti vlani v novembri podali kolektívne výpovede na protest proti plánu Prištiny vymeniť srbské evidenčné čísla vozidiel za kosovské.

Komunálne voľby v decembri minulého roka odložili po tom, ako Srbi zablokovali cesty a hraničné priechody. Zástupcovia Srbov so severného Kosova žiadajú vytvorenie združenia kosovskosrbských obcí ako podmienku účasti na hlasovaní.

Aleksandar Vučič Čítajte viac Srbský prezident neuzná Kosovo 'ani de facto, ani de jure'. Chce vytvoriť ľudové hnutie

Zriadenie takéhoto združenia je kľúčovým prvkom dohody, ktorú v marci dosiahli Európska únia, Srbsko a Kosovo v snahe o normalizáciu vzťahov medzi Belehradom a Prištinou.

Kosovský premiér Albin Kurti opakovane vyzval Srbov, aby sa na voľbách zúčastnili. „Právo srbskej komunity slobodne voliť je zásadné a každý, kto toto základné právo naďalej porušuje, nemôže očakávať nič iné ako… silu zákona,“ povedal vo štvrtok kosovským poslancom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #Aleksandar Vučič