Juhočínskym morom preplával torpédoborec USA. Chcel ukázať Číne, že má na to právo

Juhočínskym morom v pondelok preplával americký torpédoborec Milius vyzbrojený riadenými strelami. Americké vojenské námorníctvo podľa agentúry Reuters uviedlo, že cieľom jeho misie bolo uplatniť právo slobodnej plavby v Juhočínskom mori.

10.04.2023 07:14
Juhočínske more, Foto:
Lode čínskej a filipínskej pobrežnej stráže v Juhočínskom mori.
debata (45)

Americký torpédoborec preplával v blízkosti Spratlyho ostrovov, ktoré si nárokuje Čína. Námorníctvo USA pravidelne v rámci práva slobodnej plavby podniká takéto operácie, ktoré vyvolávajú hnev Pekingu.

VIDEO: Nácvik streľby: torpédoborec USA, na ktorý sa hnevá Čína, v akcii

Video
Pozrite nácvik streľby z torpédoborca Milius na videu US Navy.

Americké námorníctvo uviedlo, že jeho akcia bola v súlade s medzinárodným právom. „Operácia podporila práva, slobody a zákonné využívanie mora,“ napísalo námorníctvo vo vyhlásení.

Americký torpédoborec John S. McCain Čítajte viac Čína tvrdí, že dva dni po sebe „odohnala" americký torpédoborec. USA to popreli

Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dňom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Nároky na určité oblasti si robí aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

Minulý mesiac sa kvôli plavbe torpédoborca Milius USA a Čína dostali do konfliktu. Peking vtedy tvrdil, že plavidlo vstúpilo do jeho vôd v Juhočínskom mori pri Paracelských ostrovoch.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #juhočínske more