Štyrikrát viac migrantov. Taliansko vyhlásilo núdzový stav

Talianska vláda vyhlásila núdzový stav kvôli rastúcim počtom migrantov z posledných týždňov, ktorí do krajiny plávajú cez Stredozemné more z Afriky. Potrvá šesť mesiacov a vláda na opatrenia s ním spojené vyčlení v prvej fáze päť miliónov eur, informujú miestne médiá. Taliansko tento rok zápasí s viac ako štvornásobným prílivom migrantov v porovnaní s vlaňajškom, len za posledné tri dni doplávalo do krajiny cez 3 000 ľudí.

11.04.2023 20:25
migracia Foto: ,
Trosky vyplavené morom na breh neďaleko mesta Cutro v južnom Taliansku vo februári 2023. Tragédia si vyžiadala desiatky obetí po tom, čo sa na rozbúrenom mori na útesoch neďaleko pobrežia Kalábrie rozbil drevený čln s migrantmi.
debata (5)

Podľa agentúry ANSA núdzové opatrenie okrem iného uľahčí zriaďovanie nových prijímacích stredísk pre utečencov, ale tiež umožní posilniť štruktúry zamerané na repatriáciu tých, ktorí nemajú právo v Taliansku zostať.

„Hovoríme o výnimočnej situácii, talianske ostrovy ten príliv samy nezvládnu,“ povedal minister civilnej ochrany Nello Musumeci, ktorý bol do vlaňajšieho októbra päť rokov guvernérom Sicílie. Práve tá zápasí s najväčšou migračnou vlnou. „Povedzme si to ale jasne, núdzový stav problém nevyrieši, je potrebný plný a zodpovedný prístup Európskej únie,“ dodal Musumeci.

migranti, Brodské , Kúty, hranica, Čítajte viac Nelegálna migrácia na Slovensku v roku 2022 medziročne stúpla o 602 percent

Podpredseda vlády a minister dopravy Matteo Salvini tiež vyzval Brusel, aby Taliansku pomohol. „Je nutné, aby sa Európa prebudila a zasiahla. Už roky len hovorí, ale nepohla ani prstom,“ povedal líder jednej z dvoch krajne pravicových strán talianskej koaličnej vlády Salvini.

Preplnené prijímacie stredisko

Len od piatku pristáli na talianskom ostrove Lampedusa štyri desiatky lodí s viac ako 2 000 utečencov. Ďalších asi 1200 migrantov sprevádza talianska pobrežná stráž a v najbližších hodinách by mali doraziť do prístavu. Talianska pobrežná stráž v pondelok zasahovala pri plavidle so 400 migrantmi asi 250 kilometrov juhovýchodne od sicílskeho mysu Capo Passero a pri preplnenej rybárskej lodi s 800 migrantmi asi 200 kilometrov od sicílskeho prístavu Syrakúzy.

Ostrov Lampedusa je častým cieľom migrantov, pretože leží najbližšie k brehom Afriky – asi 190 kilometrov od tuniského prístavu Sfax. Tamojšie prijímacie stredisko s kapacitou pre 400 osôb býva chronicky preplnené; teraz tam je asi 1 800 ľudí.

Podľa talianskeho ministerstva vnútra od začiatku roka dorazilo do Talianska cez Stredozemné more cez 31 290 migrantov, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka ich bolo asi 6 830 a v roku 2021 cez 8 400.

pavel, česko, praha Čítajte viac Menej ako 100-tisíc detí. Český nárast počtu obyvateľov zachránili migranti
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Sicília #migrácia #núdzový stav #migračná vlna